Buna ziua, un angajat al societatii, sofer de camion, a decedat in Ungaria, in parcare, in camion, din cauza unor probleme medicale, aflandu-se, evident, in timpul serviciului. Doresc sa stiu daca exista vreo prevedere legala (eu nu am gasit) care sa oblige societatea la plata cheltuielilor facute, de catre familie, in Ungaria, cu repatrierea decedatului : obtinerea certificatului de deces, pastrarea cadavrului la camera frigorifica, sicriu, transport in Romania, etc. Mentionez ca la nivel de societate nu exista incheiat contract colectiv de munca. Solicit prevedere legala, mostenitorii ameninta cu plangere la ITM. Multumesc.
@freelis
Nu am descoperit unde ati citit dvs. in discutia deschisa de utilizator ca firma ar avea mai putin de 21 de salariati si nici unde am scris eu in comentariu ca firmele cu mai putin de 21 de angajati trebuie sa incheie CCM.
Am presupus ca este vorba de o firma de transport international si din experienta mea profesionala, astfel de firme nu am mai putin de 21 de angajati.
Care ar putea fi o motivatie plauzibila, daca are loc o negociere colectiva la nivel de firma cu peste 21 de angajati (obligatorie dpvd legal), sa nu se incheie si un document scris denumit CCM ? In conditiile in care exista sindicat sau reprezentantii salariatilor isi cunosc drepturile, nu vad de ce acestia nu ar solicita incheierea unui CCM ?
V-am explicat destul de clar ca niciun text de lege nu prevede obligativitatea incheierii unui ccm la nivel de angajator, indiferent de numarul salariatilor.
Nu vad sa fi scris altceva in afara de ce prevede legea (daca doriti lecturati art.229 din Codul Muncii si art.129 din Legea nr.62/2011) si nici nu v-am gresit numele in postare.
"Mentionez ca la nivel de societate nu exista incheiat contract colectiv de munca", citat din mesajul initial.