avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... OUG in vigoare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

OUG in vigoare

Buna ziua!
Va rog sa-mi spuneti daca OUG a guvernului privind modificarea art.41 al.(5) si( 6) din legea nr.19/2000 , privind depunerea cererilor de pensionare pentru limita de varsta cu 30 de zile inaintea datei limita de pensionare,este in vigoare .
Multumesc
Cel mai recent răspuns: doina99 , utilizator 10:34, 17 Iulie 2009
Nu, doamna! Art. 41 din Legea nr. 19/2000, actualizata la 16 iulie 2009, are urmatorul continut:

ART. 41
(1) Pensia pentru limita de varsta se acorda asiguratilor care indeplinesc, cumulativ, la data pensionarii, conditiile privind varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare realizat in sistemul public.
(2) Varsta standard de pensionare este de 60 de ani pentru femei si 65 de ani pentru barbati. Atingerea varstei standard de pensionare se va realiza in termen de 13 ani de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, prin cresterea varstelor de pensionare, pornindu-se de la 57 de ani pentru femei si de la 62 de ani pentru barbati, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 3.
(3) Stagiul minim de cotizare atat pentru femei, cat si pentru barbati este de 15 ani. Cresterea stagiului minim de cotizare de la 10 ani la 15 ani se va realiza in termen de 13 ani de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 3.
(4) Stagiul complet de cotizare este de 30 de ani pentru femei si de 35 de ani pentru barbati. Atingerea stagiului complet de cotizare se va realiza in termen de 13 ani de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, prin cresterea acestuia, pornindu-se de la 25 de ani pentru femei si de la 30 de ani pentru barbati, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 3.
(5) Asiguratii care indeplinesc conditiile prevazute de prezenta lege pentru obtinerea unei pensii pentru limita de varsta, cu exceptia pensiei anticipate si a pensiei anticipate partiale, isi pot continua activitatea numai cu acordul angajatorului.
(6) In situatia asiguratilor care au depus cerere de pensionare, angajatorii acestora nu pot dispune incetarea raporturilor de munca, de serviciu sau a calitatii de membru cooperator, dupa caz, in vederea pensionarii, decat dupa primirea deciziei de admitere a cererii de pensionare.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Multumesc.
Citisem un interviu al d-lui Sarbu ,in care spunea ca se lucreaza la OU prin care sa se modifice art. 41 al.6 astfel incat cererea de pensionare sa se faca cu 30 de zile inaintea datei limita pentru iesirea la pensie.
1. Da, este vorba sa se faca modificarea promisa de ministrul muncii dar inca nu s-a materializat.
2. Tineti legatura cu noi si veti afla daca apare ceva nou!
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie limita de varsta adimicu adimicu Buna sara, Am si eu o curiozitate: la ce varsta ar trebui sa ma pensionez pt. limita de varsta, avand in vedere ca sunt nascuta in luna ianuarie, anul 1969, ... (vezi toată discuția)
Varsta pensionare daniella33 daniella33 La ce varsta se pot pensioana femeile si barbatii conform legislatiei in vigoare? Multumim (vezi toată discuția)
Atingerea vârstei standard de pensionare addm addm Buna ziua, Care este parerea dvs vzv de aplicarea LEGii nr. 19 din 17 martie 2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări ... (vezi toată discuția)