avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Contabilitate asociatie de propietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Contabilitate asociatie de propietari

procesul verbal semnat de presedinte prin care scot bani din fondul de penalizari se poate considerea , act justicativ in contabilitate ?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 14:41, 1 Octombrie 2015
Da, PV este un act justificativ legal.
am inteles ,procesul verbal este legal ,dar nu inteleg urmatoare situatie ,din fondul de reparatie se scoate o suma de bani penru o reparatie, pe baza unui pv semnat de presedinte ,avand acest pv contabilitatea se descarca de acesti bani ,dar cum se descarca presedintele daca ce-l ce efectueaza lucrarea a lucrat la negru si nu a eliberat chitanta sau factura pentru munca prestata ?
Pai daca emitea factura si chitanta nu mai era necesar PV.

Acest PV cade in responsabilitatea presedintelui.
cred ca este destul de grav, daca presedintele scoate bani din contabilitate pe baza unui proces verbal ,pentru diferite motive si pentru care nu-i poate justifica cheltuiala acestor bani daca nu are chitante sau facturi
Asociatiile de proprietari, pentru efectuarea unor lucrari de reparatii, pot lucra cu firme specializate (PJ) sau cu PFA - cu care se incheie Contracte de prestari de servicii; firmele emit factura + chitanta. Este clar, da?

Dar tot atat de bine, as. prop. poate angaja si una sau mai multe persoane fizice care pot efectua acele lucrari, desigur incheind, la fel un contract de prestari de servicii, probabil la un pret mult mai mic.

Dupa terminarea lucrarilor, in ambele situatii se intocmeste un PV de receptie (comisie, chestii, daraveli...).

Ei, daca in cazul firmelor acestea emit factura, plata se poate face mai tarziu, depinde de intelegerea firma-as. prop., insa in cazul persoanelor fizice, acestea solicita "banul pe loc".
In acest caz, presedintele sau alta persoana din conducerea as. prop. tre' sa aiba lichiditatea.
Acum, ca as. prop. trebuie sa aiba o procedura corecta de scoatere a banilor din "casa" este adevarat, insa acestea sunt situatii care trebuie reglementate de conducere / com. cenzori.

La noi, chiar pers. fizice angrenate in efectuarea unor lucrari, primesc banii pe stat de plata specific acestor activitati. Cam asa ar trebui sa se intample si la dvs. Practic se evita "discutiile" neprincipiale, iar fluxul documentelor este corect, insa discutiile nu dispar...
Succes!

Alte discuții în legătură

Asociatie locatari/proprietari facturi bur3bista bur3bista Buna seara, Am o nedumerire si am gasit multe raspunsuri contradictorii asa ca scriu aici. Va rog puteti sa imi spuneti daca o Asociatie de ... (vezi toată discuția)
scadere reparatii efectuate Dimian1234 Dimian1234 Subiect: Scadere reparatii efectuate Buna ziua ! As dori o lamurire asupra urmatorului aspect : In cadrul unei asociatii de proprietari se efectueaza o ... (vezi toată discuția)
Zilieri ursulina ursulina Bună ziua! Sunt ad-tor de asociaţie. Am avut nevoie de cineva care să desfunde o coloană de evaluare apă pluvială. Am găsit un vecin care s-a oferit, a ... (vezi toată discuția)