avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 596 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu medical

Buna ziua,intebarea mea este,la concediul medical acordat sa spunem din 18.09.2015 pana in data de 30.09.2015,13 zile,se platesc doar 9 zile ???sambata si duminica sunt scoase din calcul ???
Noi in mod normal lucram sambata si duminica....
Va multumesc.
Si as mai avea o intrebare,legata de orele lucrate.Daca am lucrat 134 de ore,de ce pe fluturas imi apare - salar realizat(in 104 ore);-spor ore(30 ore),cele 30 fiind intradevar ore suplimentare,intrebarea mea este,de ce nu se pun la salar realizat toate orele ???
Va multumesc inca odata.
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 12:26, 4 Octombrie 2015
Din durata acordata pe certificatul medical in zile calendaristice, se platesc doar zilele lucratoare.

Normele de aplicare a OUG nr.158/2005:

ART. 35
(1) Indemnizaţia pentru incapacitate temporarã de muncã se suportã, potrivit art. 12 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 , de cãtre angajator sau din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate (FNUASS), pentru zilele lucrãtoare din duratele exprimate în zile calendaristice de incapacitate temporarã de muncã, socotite din prima zi de incapacitate.
Exemplu - Situaţia în care concediul medical este acordat pentru perioada 1-12 ianuarie 2007

─────────────────────────────────────────────────────────
ziua L M M J V S D L M M J V _ _ _
data calendaristicã 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 _ _ _
zile plãtite - - X X X - - Y Y Y Y Y
─────────────────────────────────────────────────────────
X - zile suportate de angajator, Y - zile suportate din bugetul FNUASS.

În acest caz angajatorul suportã indemnizaţia de asigurãri sociale de sãnãtate pentru 3 zile lucrãtoare, având în vedere cã 1 şi 2 ianuarie sunt zile de sãrbãtoare declarate nelucrãtoare.
(2) Numãrul de zile ce urmeazã a fi plãtite nu va cuprinde zilele de sãrbãtoare declarate nelucrãtoare, potrivit prevederilor legale în vigoare, şi/sau zilele nelucrãtoare stabilite prin programul de lucru, potrivit contractelor colective de muncã.


Referitor la orele suplimentare efectuate, angajatorul este obligat sa tina evidenta exacta a orelor prestate. Norma lunara de lucru, adica numarul de ore lucratoare din luna, se compune, in cazul dvs., din orele lucrate efectiv + cele de concediu medical. Tot ce depaseste aceasta norma lunara se considera ore suplimentare (cel putin in practica, desi interpretarea prevederilor Codului muncii este alta).

Codul muncii:

ART. 119
Angajatorul are obligaţia de a ţine evidenţa orelor de muncă prestate de fiecare salariat şi de a supune controlului inspecţiei muncii această evidenţă ori de câte ori este solicitat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

5 zile calendaristice sau 5 zile lucratoare la calcul cm patrician patrician In OUG 158.....se spune.... ....ART. 12 Indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă se suportă după cum urmează: A. de către angajator, din ... (vezi toată discuția)
Concediul medical trebuie recuperat conform legii? EmmaM EmmaM Buna ziua, lucrez intr-o companie cu orar continuat 24/24, am avut 5 zile de concediu medical, dintre care doua picând sâmbăta respectiv duminica, cand eu ... (vezi toată discuția)
Plata medical pt angajat in program inegal Gratiela Ratiu Gratiela Ratiu Stie cineva daca exista vreun precedent, sau alta norma legala, care sa reglementeze plata medicalului pt programe inegale de munca? Mai concret e vorba ... (vezi toată discuția)