avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... plata medical pt angajat in program inegal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

plata medical pt angajat in program inegal

Stie cineva daca exista vreun precedent, sau alta norma legala, care sa reglementeze plata medicalului pt programe inegale de munca?
Mai concret e vorba despre o astfel de situatie:
- medical acordat de sambata 01.10.2016 pana duminica 09.10.2016
- zilele lucratoare in acest interval pt plata medicalului, cf legii, sunt in nr de 5
- zile in care angajatul lucreaza cf programului inegal stabilit in contractul de munca, sunt in numar de 7, repartizate astfel: sambata 01/10, duminica 02/10, miercuri 05, joi 06, vineri 07, sambata 08/10, duminica 09/10

Ce zile intra in calculul platii indemnizatiei de medical?
Exista vreo baza legala sa platim cele 7 zile care conform programului inegal stabilit reprezinta zilele lucratoare de facto ale angajatului?
Exista cumva o hot.jud intr-o speta similara care sa ne permita sa platim zilele lucratoare definite in contractul individual de munca?
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 21:38, 17 Octombrie 2016
Sa pun altfel intrebarea:

In OUG 15/2005 se reglementeaza astfel:
Art. 10.
(5) Din duratele de acordare a concediilor medicale, exprimate în zile calendaristice, se plãtesc zilele lucrãtoare.
(6) La stabilirea numãrului de zile ce urmeazã a fi plãtite se au în vedere prevederile legale cu privire la zilele de sãrbãtoare declarate nelucrãtoare, precum şi cele referitoare la stabilirea programului de lucru, prevãzute prin contractele colective de muncã.

Se poate deduce ca daca in contractul colectiv de munca sunt definite ca zile lucratoare Sambetele, de exemplu, putem plati si ziua de sambata ca zi lucratoare?

a procedat cineva asa?
Ultima modificare: Miercuri, 12 Octombrie 2016
Gratiela Ratiu, Consultant resurse umane
Buna seara,
Am avut mai demult un caz la o firma si tin minte ca foaia de boala a fost calculata normal, cu zile lucratoare de luni pina vineri, fara sa tinem cont cum lucra salariatul.
Numai asa au primit cei de la Casa de Sanatate.
Diana.
Prevederile legale spun ca se platesc doar zilele lucratoare stabilite in contractele colective de munca.

OUG nr. 158/2005:

ART. 10
(5) Din duratele de acordare a concediilor medicale, exprimate în zile calendaristice, se plătesc zilele lucrătoare.
(6) La stabilirea numărului de zile ce urmează a fi plătite se au în vedere prevederile legale cu privire la zilele de sărbătoare declarate nelucrătoare, precum şi cele referitoare la stabilirea programului de lucru, prevăzute prin contractele colective de muncă.


Normele de aplicare a OUG nr. 158/2005:

ART. 35
(1) Indemnizaţia pentru incapacitate temporarã de muncã se suportã, potrivit art. 12 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 , de cãtre angajator sau din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate (FNUASS), pentru zilele lucrãtoare din duratele exprimate în zile calendaristice de incapacitate temporarã de muncã, socotite din prima zi de incapacitate.
Exemplu - Situaţia în care concediul medical este acordat pentru perioada 1-12 ianuarie 2007

─────────────────────────────────────────────────────────
ziua L M M J V S D L M M J V _ _ _
data calendaristicã 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 _ _ _
zile plãtite - - X X X - - Y Y Y Y Y
─────────────────────────────────────────────────────────
X - zile suportate de angajator, Y - zile suportate din bugetul FNUASS.

În acest caz angajatorul suportã indemnizaţia de asigurãri sociale de sãnãtate pentru 3 zile lucrãtoare, având în vedere cã 1 şi 2 ianuarie sunt zile de sãrbãtoare declarate nelucrãtoare.
(2) Numãrul de zile ce urmeazã a fi plãtite nu va cuprinde zilele de sãrbãtoare declarate nelucrãtoare, potrivit prevederilor legale în vigoare, şi/sau zilele nelucrãtoare stabilite prin programul de lucru, potrivit contractelor colective de muncã.


Toate exemplele date in normele de aplicare a OUG nr.158/2005 considera ca zile nelucratoare doar sambata si duminica, precum si sarbatorile legale.

Parerea mea personala este ca nu se va putea calcula altfel numarul de zile lucratoare platite din perioada unui certificat medical fara riscul firmei de a nu putea recupera de la casa de sanatate indemnizatiile achitate din FNUASS.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

5 zile calendaristice sau 5 zile lucratoare la calcul cm patrician patrician In OUG 158.....se spune.... ....ART. 12 Indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă se suportă după cum urmează: A. de către angajator, din ... (vezi toată discuția)
Concediu medical fmovidiu fmovidiu Buna ziua,intebarea mea este,la concediul medical acordat sa spunem din 18.09.2015 pana in data de 30.09.2015,13 zile,se platesc doar 9 zile ???sambata si ... (vezi toată discuția)
Certificat medical Gabika67 Gabika67 Buna ziua! Cele 5 zile din certificat medical initial se deconteaza calendaristic sau zile lucratoare? Multumesc (vezi toată discuția)