avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 584 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... 5 zile calendaristice sau 5 zile lucratoare la calcul ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

5 zile calendaristice sau 5 zile lucratoare la calcul CM

In OUG 158.....se spune....
....ART. 12
Indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă se suportă după cum urmează:
A. de către angajator, din prima zi până în a 5-a zi de incapacitate temporară de muncă;
Ca orice lege romaneasca......cu interpretari......OAMENI BUNI......CALENDARISTICE sau lucratoare.??????????
CAZ concret .....CM de pe 5-14 decembrie..adica sambata,duminica, luni,marti miercuri ,joi,vineri,sambata,duminica,luni. Unitatea : 5 zile calendaristice (plateste 3 zile lucratoare si Casa 3)......sau 5 lucratoare.....unitatea 5 si Casa 1 ????
Multumesc de ajutor. Pe cine intrebi..zice in alt fel.
Cel mai recent răspuns: patrician , utilizator 12:48, 17 Decembrie 2015
~ Conținut șters la cerere ~
Prevederi legislative:

Normele de aplicare a OUG nr.158/2005:

ART. 35
(1) Indemnizaţia pentru incapacitate temporarã de muncã se suportã, potrivit art. 12 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 , de cãtre angajator sau din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate (FNUASS), pentru zilele lucrãtoare din duratele exprimate în zile calendaristice de incapacitate temporarã de muncã, socotite din prima zi de incapacitate.
Exemplu - Situaţia în care concediul medical este acordat pentru perioada 1-12 ianuarie 2007

ziua L M M J V S D L M M J V
data calendaristica 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
zile platite - - X X X - - Y Y Y Y Y

X - zile suportate de angajator, Y - zile suportate din bugetul FNUASS.

În acest caz angajatorul suportã indemnizaţia de asigurãri sociale de sãnãtate pentru 3 zile lucrãtoare, având în vedere cã 1 şi 2 ianuarie sunt zile de sãrbãtoare declarate nelucrãtoare.
(2) Numãrul de zile ce urmeazã a fi plãtite nu va cuprinde zilele de sãrbãtoare declarate nelucrãtoare, potrivit prevederilor legale în vigoare, şi/sau zilele nelucrãtoare stabilite prin programul de lucru, potrivit contractelor colective de muncã.....

ART. 71
Din duratele de acordare a concediilor medicale, exprimate în zile calendaristice, se plãtesc zilele lucrãtoare. La stabilirea numãrului de zile ce urmeazã a fi plãtite se au în vedere prevederile legale cu privire la zilele de sãrbãtoare declarate nelucrãtoare, precum şi cele referitoare la stabilirea programului de lucru, prevãzute prin contractele colective de muncã.

Ultima modificare: Miercuri, 16 Decembrie 2015
ana-cer, moderator
Multumesc amandurora !!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul concedii medicale birotunde birotunde Buna ziua Vreau sa interesez la calculul concediilor medicale cum se procedeaza referitor la primele 5 zile platite din FS? Calculul se face din zile ... (vezi toată discuția)
Concediu medical fmovidiu fmovidiu Buna ziua,intebarea mea este,la concediul medical acordat sa spunem din 18.09.2015 pana in data de 30.09.2015,13 zile,se platesc doar 9 zile ???sambata si ... (vezi toată discuția)
Plata medical pt angajat in program inegal Gratiela Ratiu Gratiela Ratiu Stie cineva daca exista vreun precedent, sau alta norma legala, care sa reglementeze plata medicalului pt programe inegale de munca? Mai concret e vorba ... (vezi toată discuția)