avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 390 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Contract de comisionare in cazul actionarilor, ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Contract de comisionare in cazul actionarilor, posibila?

Exista 4 actionari intr-o companie, dintre care 3 au carte de munca (2 ore) si se doreste si contract de comision pentru cei 3. Permite legea asa ceva ? In baza carei/caror legi ? Exista vreo varianta ? Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Mihail Cazacioc , Consilier juridic 17:13, 20 Iulie 2009
Da' un act aditional la contractele de munca prin care sa se prevada acordarea unor comisioane pentru realizarea obiectivului "x" nu v-ati gandit? De exemplu cresterea volumului de vanzari si acordarea unui procent din valoarea acestora
Da' cu ce se ocupa firma asta daca tot suntem in discutie?Ca poate mai gandim si alte solutii.
Ultima modificare: Vineri, 17 Iulie 2009
Mihail Cazacioc, Consilier juridic
Firma se ocupa cu intermediere credite bancare (brokeri de credite). Castigurile firmei sunt tot prin comision, astfel se doreste comisionarea actionarilor ce aduc credite in firma. Am auzit multe opinii, iar ele spun ca daca se comisioneaza un actionar este evaziune fiscala. In orice caz, am nevoie si de o justificare legala daca se poate face contract de comision sau act aditional (in baza carei legi, articol, hotarare, etc). Multumesc anticipat
Veniturile firmei provin din comisoane percepute la fiecare tranzactie.
Deci ei doresc sa primeasca un procent in functie de numarul de clienti si volumul tranzactiilor aduse in firma.
Cel mai simplu mi se pare sa faci act aditional la contractele lor de munca, pentru ca am inteles ca sunt si salariati in care sa se prevada ca se pot acorda comisoane pentru indeplinirea unor target-uri(exemple: 1000000 euro volum tranzactii adus in firma, se acorda x procent din valoare, 1000 clienti adusi in firma, y procent din valoarea tranzactiilor incheiate cu acestia)
Printr-o HOT AGA, actionarii decid care sunt target-urile de indeplinit si procentele care se acorda acestor trei angajati si ca se incheie acte aditionale la contractele lor de munca.
In firmele de distributie pentru stimularea agentilor de vanzare se prevad astfel de target-uri(ex. cresterea numarului de clienti adusi in portofoliu, cresterea volumului de vanzari etc)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificare drept salarial prin nota interna? crisnichita crisnichita Buna ziua, Astazi mi s-a adus la cunostinta de catre angajator ca incepand cu 1 Aprilie nu mi se va mai acorda comisionul din vanzari pe perioada ... (vezi toată discuția)
Penalizare pt nerealizare plan Fl0r3ntina Fl0r3ntina buna ziua, se poate retine din salariu 33% reprezentand penalizare pt nerealizare plan(aceasta fiind comunicat verbal).Contractul de munca fiind pe perioada ... (vezi toată discuția)
Micsorare salariu ileanaB ileanaB Buna seara , Firma la care lucrez la angajare ( 2008 ) am semnat contractul individual de munca cu salariu brut de 1384.00 Ron + bonuri de masa si 21 zile ... (vezi toată discuția)