avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 601 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Protectie Identitate doar contra cost
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Protectie Identitate doar contra cost

Detin un domeniu de internet inregistrat la o firma din Romania.
La prelungirea pe un an am avut surpriza sa mi se faca factura proforma in care am avut neplacuta surpriza sa vad pe langa abonamentul de 8 euro pentru domeniu si o taxa de 3 euro pentru Protectie Identitate.
Pentru cine nu stie, cand Protectie Identitate este activata, datele personale ale detinatorului domeniului nu vor apare pe internet cand cineva da whois pe domeniu.
Numai ca acum intervine "Legea 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice" care interzice total publicarea datelor cu caracter personal fara acceptul persoanei respective. Acum daca legea prevede aceasta obligatie a operatorilor de date cum este posibil ca toate firmele de hosting din Romania sa spuna: "Stiti, noi va protejam identitatea dar contra cost." Asta de fapt suna asa "Daca nu platiti, va publicam datele personale pe internet, facem afise si punem pe toti stalpii, facem banere"
Cum este posibil sa avem o lege in Romania care prevede in acest sens amenzi de la zeci pana la sute de milioane, iar mii de firme de hosting din Romania sa nu dea nici doi bani pe lege? Aici nu vorbim ca e vorba de 3 euro, e o suma infima, dar aici e vorba de un principiu, de respectarea legii.
Ultima modificare: Vineri, 2 Octombrie 2015
bizman, utilizator
Cel mai recent răspuns: GermanAlex , utilizator 19:01, 5 Octombrie 2015
Nu este o contradictie. Daca nu ati fi ales optiune de protectie a identitatii fie ati fi fost nevoit sa semnati ca autorizati firma sa publice datele personale, fie nu s-ar fi incheiat tranzactia intre dvs. si firma (in lipsa acestei autorizari). Firma e obligata sa respecte legea si sa nu va publice datele personale fara acordul dvs., dar nu scrie nicaieri ca nu poate cere bani in plus de la cei care nu isi dau acest acord. In calitate de client aveti dreptul sa renuntati la serviciile firmei si sa cautati alt furnizor de servicii, mai pe placul dvs.
Am specificat foarte clar ca absolut TOATE firmele solicita aceasta taxa deci nu ai de unde alege. Mai mult decat atat sunt client de cativa ani si nu s-a cerut niciodata aceasta taxa, din acest motiv am ales de fiecare data sa continui tot cu ei. Pana acum cand au bagat aceasta taxa ILEGALA cel putin pe teritoriul Romaniei. Facand studiu de piata am aflat ca toate firmele aplica aceasta taxa. Toti motiveaza ca registratorul ICANN le solicita aceasta taxa. Am verificat si am aflat chiar de pe situl Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) ca ei au facut niste propuneri in acest an care au culminat si cu un sondaj pe situl lor daca utilizatorii sunt de acord cu publicarea datelor personale, sondaj care s-a inchis in 7 iulie 2015. In urma acestui sondaj nu s-a luat nici o decizie in acest sens si urmeaza ca in aceasta luna, octombrie 2015, ICANN va tine o noua sedinta pentru a dezbate aceasta propunere. Trebuie sa mentionez ca se specifica foarte clar pe situl ICANN ca propunerea privind publicarea datelor personale se aplica doar la SITURILE COMERCIALE. In concluzie registratorul sustine ca nu a luat nici o decizie inca in privinta propunerii de publicare a datelor personale dar cu toate astea firmele de pe tot teritoriul Romaniei solicita o taxa pentru folosirea proxi pentru ascunderea datelor si mai mult decat atat o aplica la absolut toate siturile COMERCIALE si NON-COMERCIALE asa cum de altfel este si al meu.
Adica FURT PE FATA. Astia chiar ne cred pe noi romanii prosti, chiar ne cred ultimii fraieri?
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Octombrie 2015
bizman, utilizator
Buna seara,

Intr-adevar in Romania pentru domeniile .ro care sunt inregistrate pe persoana fizica, datele personale nu sunt publicate. Pe persoana juridica sunt vizibile. Acum, daca ati cumparat domeniul .com de la o firma din Romania, care este reseller pentru registrarii mari ( Godaddy , NameCheap etc) acestia nu sunt obligati sa respecte legile din Romani, din cate stiu.
Faptul ca va cere bani, asta face orice firma, inclusiv Godaddy, namecheap, domain.com. pentru ascunderea datelor din Whois. Avand in vedere ca nu firma din Ro, este "sponsorul" domeniului, ci este un reseller, atunci poate sa va ceara aceasta suma din prisma faptului ca si pe acestia ii costa 2 $.
Va cumparati domeniul personal- de fapt vi-l rascumparati de la firma care il detine acum si faceti ce doriti cu el.
GermanAlex a scris:

Va cumparati domeniul personal- de fapt vi-l rascumparati de la firma care il detine acum si faceti ce doriti cu el.


Si cum se face asta?

Alte discuții în legătură

Dreptul asupra unui domeniu rezervat Bogdan V Bogdan V Buna ziua, Daca firma are un domeniu www rezervat pe un an de zile prin plata facturii catre firma de hosting, este posibil ca o firma straina, din China de ... (vezi toată discuția)
Clauza abuziva rackem97 rackem97 Buna ziua, Clauze abuzive - https://ec.europa.eu/consumers/odr/reso ... ses_en.pdf În anul 2014, am înregistrat un domeniu printr-o companie terta, ... (vezi toată discuția)
Dreptul de folosire al domeniului Bogdan V Bogdan V Buna ziua, Daca firma are un domeniu www rezervat pe un an de zile prin plata facturii catre firma de hosting, este posibil ca o firma straina, din China de ... (vezi toată discuția)