avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1714 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Mutarea angajatului pe acelasi post, dar in alt ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Mutarea angajatului pe acelasi post, dar in alt departament

Buna dimineata! Sunt angazata in cadrul unei universitati din 2006 in postul de secretar facultate. In perioada mai 2008 -dec 2009 am fost in concediu prenatal+crestere copil. Actiitatea mi-am reluat-o din 1 ian 2010 pana in prezent. In 2012 o colega a plecat in medical din apr.-oct, apoi in crestere copil pt 2 ani. In vara acelui an s-au facut restructurari: 1 pers a iesit la pensie, 1 a plecat in crestere copil, iar cele ramase, fiecare in cate 1 birou, am fost comasate toate 3 intr-un birou si reimpartite atributiile. In cazul meu, s-a desfiintat departamentul in care eram angajata (doctorat- nu a ramas la nivel de facultate, ci 2 secretare pe universitate se ocupau de toate scolile doctorale) si am trecut la nivel de studenti licența. In oct 2014, trebuia colega sa se intoarca la serviciu, dar a preferat sa stea in fara plata pana in aprilie, cand a venit la serviciu. Acum, cf normei, suntem in plus cu 1 fata de nr de studenti si 1 trebuie sa plece la alta facultate, pe acelasi post. Initial era vb ca pleaca ultima venita, adica ea. Acum aflu ca eu trebuie sa plec a sunt ultima angajata, ea fiind angajata in 2004. Mentionez ca suntem angajate pe universitate, nu pe facultate. Daca eu trebuie sa plec, nu e problema, dar as vrea sa fiu sigura ca eu sunt cea care trebuie sa plece.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:17, 3 Octombrie 2015
Singurii in masura care pot decide asa ceva sunt cei care fac parte din conducere.

Legislatia muncii nu prevede solutii pentru astfel de situatii, ci doar faptul ca, "contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor. Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de Codul Muncii". (art.41 C.mun.)

Mulţumesc de răspuns!
imi cer scuze pt erorile din intrebarea postata de mine. l-am postat de pe tableta si abia acum am vazut ca nu mai pot edita continutul!
Puteti relua intr-un nou mesaj nelamuririle dvs.

Editarea unui mesaj se poate face in maxim 30 de minute de la postarea acestuia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil - doctorand si salariat Luminita2015 Luminita2015 Sunt doctorand si primesc bursa doctorala din fonduri europene- neimpozabila - DAR lucrez 8 ore / zi si, imi este recunoscuta vechimea in munca, si, in ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru cresterea copilului pentru mama studenta lorelena1306 lorelena1306 Buna ziua! Am terminat facultatea de Limbi straine la Universitatea Bucuresti, pe locurile cu taxa. Acum sunt la a doua facultate la Universitatea de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru cresterea copilului pentru angajat dar si doctorand la universitate de stat ramonacara ramonacara Buna ziua, sunt cercetator angajat intr-un institut de cercetare din 2008 iar din 2013 am inceput doctoratul la o universitate de stat, la zi , fiind bursier. ... (vezi toată discuția)