avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 716 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... legea 448 si Comisia de evaluare a persoanelor cu ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

legea 448 si Comisia de evaluare a persoanelor cu handicap

Sunt o persoana cu dizabilitati si in anul 2009 am primit la Maramures dupa contestatie la Bucuresti gradul I, permanent fara asistent personal. In vara aceasta m-am casatorit la Cluj Napoca si cu noul buletin, a trebuit sa fac transferul dosarului din Maramures la Cluj. M-am trezit cu hartie prin care eram programata la reevaluare la comisie cu unele hartii. Mi s-a parut aberant sa fiu chemata avand in vedere ca nu s-a schimbat nimic din conditia medicala, doar venea anexat certificatul de casatorie la dosar si copia dupa noul buletin. Mi s-a spus ca legislatia permite comisiilor reevaluare. Ok, m-am prezentat cu hartiile solicitate care au insemnat timp si bani pentru unele programari dar am aflat ca vor sa ma incadreze cu gradul III. Subliniez, nu e vorba de dosar nou, conditia medicala ramane constanta si pe ce baza au decis ca acum din gradul I sa fie III? Casatoria si noul buletin nu au facut sa se amelioreze conditia medicala. Cand le-am spus ca vreau sa depun contestatie la Bucuresti, au spus sa mai merg odata sa ma vada alta comisie. Adica comisia respectiva nu a fost competenta? Am gasit si in legea 448 articolul 87 care spune asa,,persoanele cu handicap a caror afectiune a generat deficiente functionale si/sau structural-anataomice intr-un stadiu ireversibil si care nu pot urma programe de recuperare, Comisia de evaluare va stabili un termen permanet de valabilitate a certiicatului fara a fi necesara prezentarea acestora la reevaluari periodice,, Daca incadrarea mea era permanenta de la Maramures, de ce atunci la Cluj m-au chemat la reevaluare si ma considera si de gradul III pe deasupra? Ce pot face in aceasta situatie? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:28, 4 Octombrie 2015
Puteti contesta decizia respectiva in termen de 30 de zile calendaristice de la comunicare, la Comisia superioară de evaluare a persoanelor adulte cu handicap.

HG nr. 430/2008 pentru aprobarea Metodologiei privind organizarea si functionarea comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap :
Art. 13
(1) Certificatul de incadrare in grad de handicap si programul individual de integrare si reabilitare sociala, certificatul de orientare profesionala, precum si masurile comisiei de evaluare privind asistentul personal profesionist sau admiterea in centre rezidentiale ori de zi se comunica prin posta, cu confirmare de primire, persoanei cu handicap sau, dupa caz, parintilor/reprezentantilor legali, asistentului personal sau asistentului personal profesionist, de catre secretariatul comisiei de evaluare.
(2) Certificatele de incadrare in grad de handicap si certificatele de orientare profesionala pot fi contestate, potrivit art. 13 alin. (4) din Ordonanta Guvernului nr. 14/2003, in maximum 30 de zile de la comunicare, la Comisia superioara de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, denumita in continuare Comisia superioara.
(3) Contestatiile se depun si se inregistreaza la secretariatul comisiei de evaluare care a eliberat documentul, iar acesta va transmite contestatia si dosarul persoanei in cauza, in termen de 5 zile lucratoare, Comisiei superioare.
(4) Contestatiile se solutioneaza prin decizii emise de Comisia superioara, in termen de 45 de zile lucratoare de la data inregistrarii.
(5) Deciziile Comisiei superioare pot fi atacate potrivit Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare. Cererile adresate instantei de contencios administrativ sunt scutite de taxa judiciara de timbru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie impotriva deciziei de incadrare in grad de handicap curelusa curelusa buna ziua ma numesc ionut sunt din pascani jud. iasi sunt bolnav de hemofilie tip a forma severa am mana stinga blocata din zona cot ,mina dreapta imi sunt ... (vezi toată discuția)
Pensie ilie26 ilie26 Mama mea si-a facut dosar de pensie de handicap,si a fost incadrata la gradul I(unu).Dupa spusele ei ar fi trebuit sa ia prima pensie in oct. si intradevar a ... (vezi toată discuția)