avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ajutor de inmormantare
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ajutor de inmormantare

Buna seara!


In urma cu cateva zile a decedat tatal meu si nu stiu unde si ce sa fac pentru a beneficia de ajutorul de inmormantare.

Ma poate ajuta cineva, va rog?


Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:34, 6 Octombrie 2015
~ Conținut șters la cerere ~
Tatal dvs. era pensionar sau salariat?
Ajutorul de inmormantare si ajutorul de decse sunt doua notiuni distincte dar care se refera la aceeasi situatie.

1. Ajutorul de inmormantare se acorda de catre angajator, in baza prevederilor c.i.m., ale c.c.m. aplicabil sau ale regulamentului intern.

2. Ajutorul de deces se acorda in baza Legii nr.263/2010, în cazul decesului asiguratului, al pensionarului sau al unui membru de familie care nu are un drept propriu de asigurări sociale şi se afla în întreţinerea titularului la data decesului.

Legea 263/2010

Art. 126
(1) Asiguratul sau pensionarul beneficiaza de ajutor de deces in cazul decesului unui membru de familie care nu era asigurat sau pensionar la data decesului.
(2) Se considera membru de familie, in sensul prezentei legi:
a) sotul;


c) parintii si bunicii oricaruia dintre soti.
(3) Ajutorul de deces cuvenit pentru un membru de familie reprezinta jumatate din cuantumul prevazut la art. 125 alin. (3).

Art. 127
(1) Ajutorul de deces se suporta din bugetul asigurarilor sociale de stat si se acorda, la cerere, pe baza certificatului de deces.


Art. 129
(1) Ajutorul de deces se achita in termen de 24 de ore de la solicitare de:
a) angajator, in cazul decesului asiguratului prevazut la art. 6 alin. (1) pct. I, II si V, respectiv al unui membru de familie al acestuia;

c) casa teritoriala de pensii, respectiv casa de pensii sectoriala, in cazul decesului pensionarului sau al asiguratului prevazut la art. 6 alin. (1) pct. IV si VI si alin. (2), respectiv al unui membru de familie al acestuia.


Art. 130
(1) Ajutorul de deces se achita persoanei indreptatite sau mandatarului desemnat, prin procura speciala, de catre aceasta.
(2) Ajutorul de deces poate fi solicitat, pe baza actelor justificative, in cadrul termenului general de prescriptie, calculat de la data decesului.
(3) Cuantumul ajutorului de deces solicitat potrivit alin. (1) se achita la nivelul cuvenit la data decesului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor de deces dupa 9ani SLDTimisoara SLDTimisoara Buna ziua,am doua intrebari la dvs.daca doriti sa-mi raspundeti va rog?: 1.Sora mea a decedat in anul 2005.Nu a fost angajata,nu am primit nici un ajutor de ... (vezi toată discuția)
Ajutor inmormantare persoana fara venit alexmarian alexmarian Buna ziua. In urma cu 2 zile mi-a decedat tatal. Tin sa precizez ca nu avea pensie, salariu, asigurare sociala. Mai pe scurt nu avea nici un fel de venit insa ... (vezi toată discuția)
Ajutor inmormantare elam elam buna dimineata! Tatal unui salariat a decedat, (tatal fiind pensionar), eu, ca unitate cu ce pot sa-l ajut? (vezi toată discuția)