avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Ajutor de deces dupa 9ani
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Ajutor de deces dupa 9ani

Buna ziua,am doua intrebari la dvs.daca doriti sa-mi raspundeti va rog?:
1.Sora mea a decedat in anul 2005.Nu a fost angajata,nu am primit nici un ajutor de deces.Putea cineva din familie tata(pensionar) sau sora(asigurata) sa ridice ajutor de inmormantare de la CNPAS,in situatia in care ambii au suportat cheltuielile de inmormantare?
2.Fratele meu a decedat in 2011 si am primit ajutor de deces de la societatea unde era asigurat.Tata ca pensionar avea dreptul de a primi ajutor de inmormantare de la casa de pensii,pentru decesul copilului?
Va multumesc anticipat.:(:help:
Cel mai recent răspuns: SLDTimisoara , utilizator 14:08, 9 Ianuarie 2014
Buna ziua,
1. Ajutor de deces de pe urma surorii decedate nu mai poate fi primit de nimeni.
2. Ajutorul de deces se acorda unei persoane care suporta cheltuielile de inmormantare ale altei persoane. Nu exista ajutor de deces pentru tata care-si inmormanteaza copilul sau alte asemenea. Ajutorul pentru fratele decedat in 2011 s-a acordat o data.
1)
Legea 263/2010

ART. 126
(1) Asiguratul sau pensionarul beneficiaza de ajutor de deces in cazul decesului unui membru de familie care nu era asigurat sau pensionar la data decesului.
(2) Se considera membru de familie, in sensul prezentei legi:
a) sotul;
b) copiii proprii, copiii adoptati, copiii aflati in plasament familial sau cei incredintati spre crestere si educare familiei, in varsta de pana la 18 ani sau, daca isi continua studiile, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani, precum si copiii incapabili de munca, indiferent de varsta, daca si-au pierdut capacitatea de munca inaintea varstelor mentionate;
c) parintii si bunicii oricaruia dintre soti.
(3) Ajutorul de deces cuvenit pentru un membru de familie reprezinta jumatate din cuantumul prevazut la art. 125 alin. (3).

ART. 130
(1) Ajutorul de deces se achita persoanei indreptatite sau mandatarului desemnat, prin procura speciala, de catre aceasta.
(2) Ajutorul de deces poate fi solicitat, pe baza actelor justificative, in cadrul termenului general de prescriptie, calculat de la data decesului.
(3) Cuantumul ajutorului de deces solicitat potrivit alin. (1) se achita la nivelul cuvenit la data decesului.

Termenul general de prescriptie este de 3 ani,si a trecut.

2)

Legea 263/2010

ART. 129
(1) Ajutorul de deces se achita in termen de 24 de ore de la solicitare de:
a) angajator, in cazul decesului asiguratului prevazut la art. 6 alin. (1) pct. I, II si V, respectiv al unui membru de familie al acestuia;
b) institutia care gestioneaza bugetul asigurarilor pentru somaj, in cazul decesului somerului, respectiv al unui membru de familie al acestuia;
c) casa teritoriala de pensii, respectiv casa de pensii sectoriala, in cazul decesului pensionarului sau al asiguratului prevazut la art. 6 alin. (1) pct. IV si alin. (2), respectiv al unui membru de familie al acestuia.

Se achita de catre o singura institutie.
Va multumesc pentru raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor de inmormantare GabrielaDumitru GabrielaDumitru Buna seara! In urma cu cateva zile a decedat tatal meu si nu stiu unde si ce sa fac pentru a beneficia de ajutorul de inmormantare. Ma poate ajuta ... (vezi toată discuția)
Ajutor inmormantare persoana fara venit alexmarian alexmarian Buna ziua. In urma cu 2 zile mi-a decedat tatal. Tin sa precizez ca nu avea pensie, salariu, asigurare sociala. Mai pe scurt nu avea nici un fel de venit insa ... (vezi toată discuția)
Acordare ajutor deces studenta1 studenta1 Buna ziua. Tatal meu a decedat acum o saptamana. Vroiam sa stiu daca se acorda ajutor de inmormantare in conditiile in care tatal meu nu era nici asigurat si ... (vezi toată discuția)