avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 254 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare cumparare cu clauza de intretinere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare cumparare cu clauza de intretinere

Buna ziua !

Cazul prezinta urmatoarele caracteristici

x si y sunt divortati si au doi copii.
x vrea sa-i lase numai unuia dintre copiii casa in care locuieste (si pe care o poseda legal cf legii)
..................

Exista vreo posibiltate legata cf careia celalat copil sa nu poata ataca aceast contract de vanzare cumparare in instanta? Oare clauza de intretinere trece peste masa succesoriala astfel incat sa nu mai primeasca nici macar acea cota parte?
Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 13:51, 29 Iulie 2009
Instrainarea imobilului catre unul dintre copii sub forma:
- vanzarii nu poate fi atacata de celalalt copil daca se poate dovedi plata pretului;
- donatiei, poate fi atacata de celalalt copil dupa moartea tatalui daca se incalca rezerva succesorala a acestui copil de pe urma averii succesorale a tatalui. Astfel, daca donatia se va face cu scutire de raport atunci atacand donatia dupa maortea tatalui, copilul va obtine contravaloarea sumei ce i-ar fi revenit daca bunul nu ar fi fost donat.
- intretinerii, nu poate fi atacata de celalalt frate decat dupa moartea intretinutului si numai daca intretinatorul nu si-a indeplinit obligatiile de intretinere asumate prin contract.
Daca nu aveti de gand sa platiti o suma de bani in schimbul dobandirii imobilului, atunci va recomand incheierea unui contract de intretinere in favoarea tatalui, contract ale carui clauze sa le respectati intocmai. ;)
cora2006 a scris:

Instrainarea imobilului catre unul dintre copii sub forma:
- vanzarii nu poate fi atacata de celalalt copil daca se poate dovedi plata pretului;


Aici ar fi de discutat. Formularea răspunsului induce ideea că, dacă actul de vînzare ar fi atacat în instanţă, ar fi sarcina cumpărătorului să dovedească plata preţului, ceea ce ar însemna răsturnarea sarcinii probei. Or, această răsturnare operează doar în cazul prevăzut de art.845 C.civil, cel care instituie prezumţia de gratuitate atunci cînd vînzarea se face către un descendent cu rezerva uzufructului sau cu sarcina unei rente viagere.

În cazul în care vînzarea este făcută în alte condiţii decît cele reglementate de art.845, dovada trebuie administrată de către reclamant, potrivit normelor generale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract donatie intre soti smn smn Buna ziua, Am o problema si sper sa ma ajutati: Am divortat in ian 2006, am deschis partaj pentru apartament si masina tot in ian 2006. Am primit prin ... (vezi toată discuția)
Hotarare ce tine loc de act autentic???de ce.. nicusorilinca nicusorilinca ar putea vreodata admisa cererea de emitere a unui act care sa tina loc de act autentic pe un antecontract de DONATIE!? speta pe scurt este_ vand un bun ... (vezi toată discuția)
Donatie intre soti simpla fara multe probleme mitan mitan in concluzie: sotul meu a dobandit o casa da la tatal sau (pe care am reamenajat-o noi)i-a facut act de donatie sotul meu are 2 copii de ... (vezi toată discuția)