Buna ziua. Am si eu cateva intrebari si as fi recunoscatoare daca m-ati putea lamuri. Sunt insarcinata, data probabila a nasterii este 5 martie 2016. Momentan sunt rezidenta angajata la spitalul clinic Cluj Napoca, contractul de munca incheindu-se pe 31.12.2015. In paralel am activitate pe un Cmi la care eu sunt medicuL titular. Cand pot sa intru in prenatal? Legal, 30 de sapt de sarcina as avea in 25 decembrie, cand as putea sa intru in prenatal incat sa imi ramana fara emotii cele 42 de zile de postnatal obligatorii. Trebuie si pot sa intru pana se incheie contractul de munca sau pot de exemplu in ianuarie de pe Cmi? Si daca pot sa intru de la locul de munca unde am contract, nu este nici o problema ca intru la sfarsitul lui decembrie si mie mi se incheie contractul de munca in 31.12? La spitalul angajator am vorbit si mi s-a comunicat ca daca intru in decembrie in prenatal, trebuie sa fac o cerere la ministerul sanatatii si mi se intrerupe rezidentiatul, urmand ca dupa concediu de maternitate si de crestere a copilului sa trebuiasca sa imi continui pregatirea. Dar pot sa il intrerup cand mai am 1 sapt de munca sau pot sa ies in ianuarie de pe cmi in maternitate si apoi in concediu de crestere copil sa nu ma mai complic? Va multumesc frumos
Va multumesc pentru raspunsuri. Mai am totusi cateva intrebari:
1. Art 23 din oug 158/2005 spune:
Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină şi lăuzie, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă în care beneficiază de indemnizaţie de maternitate.
(2) De aceleaşi drepturi beneficiază şi femeile care nu se mai află, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1), dacă nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calităţii de asigurat. Faptul că pierderea calităţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauză se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de către angajatori sau asimilaţii acestora.
(3) În situaţiile prevăzute la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cărora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calităţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10
Asta nu inseamna ca teoretic ar trebui sa pot intra in prenatal in ianuarie direct de la casa de asigurari de sanatate? Mentionez ca doamnele de la cjas nu au stiut ce sa imi zica.
2. M-am interesat si de varianta de a intra in somaj de la 1 ian si apoi in prenatal. In acest caz, indemnizatia pt concediu prenatal cum se calculeaza? Se ia ca venit venit 1 luna de somaj si 5 luni de la fostul loc de munca? In ceea ce priveste cmi-ul, am aflat ca nu trebuie sa il suspend, cu pot avea activitate daca am venit lunar mai mic de 500 ron. Avand in vedere ca eu am depus declaratia de venit estimat de 2100ron pe 2015 si doar la inceputul lui 2016 depun declaratia 200 pt venitul castigat, cum pot demonstra celor de la ajofm cat venit lunar am avut si am? Pentru dosarul de la somaj, trebuie sa anexez o adeverinta de venit de la finante. Aceasta trebuie sa o solicit dupa depunerea declaratiei 200 sau pot inainte avand in vedere ca actele pt somaj ar trebui sa le depun pana in data de 10.01? Va multumesc
1. - Daca va inceteaza CIM din motive neimputabile dvs. atunci depuneti certificatele medicale la CJAS care vi le va plati.
- Solicitati la CJAS ce acte se mai cer la prima depunere de certificat medical.
2. - Daca veti fi in somaj indemnizat puteti beneficia de concedii medicale, concediu de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal = 126 de zile) si apoi de concediu crestere copil (CCC).
- Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.
- Cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul.
- Concediile medicale, concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.
3. - Baza de calcul a indemnizatiei pentru conecdiul de maternitate este formata din veniturile pe cele 6 luni anterioare lunii in care intrati in concediu de maternitate.
- In veniturile din aceste 6 luni intra veniturile din salariu si veniturile din indemnizatia de somaj.
4. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:
Art. 34.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii;
b) nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã în a cãror razã teritorialã îşi au domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa, dacã au avut ultimul loc de muncã ori au realizat venituri în acea localitate.
…
5. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:
Art.15
...
(2) Prin activitati autorizate potrivit legii se intelege:
a) activitatile economice desfasurate de persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si/sau intreprinderi familiale conform legii;
b) exercitarea profesiilor liberale potrivit dispozitiilor legale speciale;
c) exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de catre zilieri;
d) activitati desfasurate de persoane fizice in urma carora se realizeaza venituri din agricultura, silvicultura sau piscicultura conform art. 71 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare;
e) activitati in urma carora se realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor conform art.61 din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
6. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.
7. - Parerea mea este ca activitatea CMI se incadreaza la lit. b) de mai sus (profesii liberale).
- Dar venitul brut lunar trebuie sa fie mai mic de 500 lei.
- Ar fi bine sa cereti lamuriri si de la Agentia de Somaj de care apartineti.