avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 369 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Asigurări de sănătate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Asigurări de sănătate

Bună ziua,

Sunt student, am peste 26 de ani şi nu am asigurări de sănătate. Am nevoie de adeverinţe medicale pentru facultate. Sunt obligat să am medic de familie şi să fac asigurări de sănătate?

Mulţumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:12, 23 Octombrie 2015
Dupa varsta de 26 de ani, sunteti obligat sa va asigurati - fie individual prin contract direct cu casa de sanatate, fie prin angajatorul la care aveti un loc de munca.



Legea nr.95/2006:


ART. 211
(1) Sunt asigurati, potrivit prezentei legi, toti cetatenii romani cu domiciliul in tara, precum si cetatenii straini si apatrizii care au solicitat si obtinut prelungirea dreptului de sedere temporara sau au domiciliul in Romania si fac dovada platii contributiei la fond, in conditiile prezentei legi. In aceasta calitate, persoana in cauza incheie un contract de asigurare cu casele de asigurari de sanatate, direct sau prin angajator, al carui model se stabileste prin ordin al presedintelui CNAS cu avizul consiliului de administratie.
(1^1) Asiguratii au dreptul la pachetul de baza de servicii medicale de la data inceperii platii contributiei la fond, urmand ca sumele restante sa fie recuperate de casele de asigurari de sanatate si Agentia Nationala de Administrare Fiscala, in conditiile legii, inclusiv accesoriile aplicate pentru creantele bugetare.
(2) Calitatea de asigurat si drepturile de asigurare inceteaza odata cu pierderea dreptului de domiciliu sau de sedere in Romania.
(3) Documentele justificative privind dobandirea calitatii de asigurat se stabilesc prin ordin al presedintelui CNAS.

ART. 212
(1) Documentele prin care se atestã calitatea de asigurat sunt, dupã caz, adeverinţa de asigurat sau carnetul de asigurat eliberate prin grija casei de asigurãri la care este înscris asiguratul. Dupã implementarea dispoziţiilor din cuprinsul titlului IX, aceste documente justificative se înlocuiesc cu cardul naţional de asigurãri sociale de sãnãtate. Data de la care urmeazã a se utiliza cardul naţional de asigurãri sociale de sãnãtate se stabileşte prin hotãrâre a Guvernului.

ART. 213
(1) Urmatoarele categorii de persoane beneficiaza de asigurare, fara plata contributiei:
a) toti copiii pana la varsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani pana la varsta de 26 de ani, daca sunt elevi, inclusiv absolventii de liceu, pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenici sau studenti si daca nu realizeaza venituri din munca; ....
In prezent, art.211 , 212 si 213 din Legea nr.95/2006 au un alt continut.

Legea nr.95/2006 a fost republicata in data de 28 august 2015, dându-se textelor o nouă numerotare.
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adeverinta cass pentru coasigurat cetatean strain rezident in romania dbatman dbatman Buna ziua; Sotia mea este cetatean canadian si de curand a obtinut permisul de sedere in Romania pe termen lung. Cu toate acestea, pentru a inchide complet ... (vezi toată discuția)
Asigurare medicala pentru cetatean sua casatorit in romania cu cetateanca romanca denisa25 denisa25 sotul meu lucreaza la Baza Militara Kogalniceanu ,e casatorit in Romania ,e cetatean american si are rezidenta in Romania.Are Insuf renala in stadiul de ... (vezi toată discuția)
Asigurare cass fara plata contributiei mshboss1 mshboss1 Buna seara! Ma intereseaza daca un student in anul intai, in varsta de 20 de ani,trebuie sa plateasca asigurari de sanatate pt veniturile obtinute din ... (vezi toată discuția)