avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 296 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... AJUTOR. vANZARE/CUMPARARE CU AMENINTARI
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

AJUTOR. vANZARE/CUMPARARE CU AMENINTARI

BUNA SEARA, DIN NOU.
Acum cateva seri,va prezentam urmatorul caz:
" Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie:
Anul trecut, in luna iulie am semnat un antecontract de vanzare/cumparare a unui teren.Cumparatorul mi-a dat atunci, ca avans 10.000 de euro, urmand ca in termen de 3 luni sa se perfecteze actele de vanzare.De atunci si pana acum, ne-am intalnit la notariat din luna in luna, si am tot prelungit termenul deoarece cumparatorul nu aavut bani sa achite diferenta.
Acum 5 luni, mi-a dat jumatate din bani, drept ppt. care a fost dezmembratterenulsi i-am vandut jumatate din acesta.Totatnci s-asemnat un alt antecontract,cu acelasi cumparator, pentru cealalta jumatate de teren, cand el a dat un avas din suma ramasa de plata.In antecontract se specifica faptulca daca vanzarea nu se va putea incheia din vina cumparatorului acesta va pierde avansul dat, sau din vina vanzatorului - acesta va inapoia dublu,avansul primit, SAU PARTEA NECULPABILA SE POATE ADRESA INSTANTEI PENTRU A VALIDA PRINTR-O HOTARARE JUDECATOREASCA CONVENTIA DE VANZARE/CUMPARARE.
Avand in vedere faptul ca, la termen, cumparatorul nu s-a prezentat, eu am luat de la notar o "incheiere" in care se precizeaza ca nu s-a putut perfecta contractul de vanzare/cumparare, deoarece, cumparatorul nu s-a prezentat.
Va rog, sa imi spuneti ce am de facut in continuare.
1. Antecontractul este nul, din moment ce, cumparatorul nu s-a prezentat?
2. Cumscot terenul de sub sarcini?
3. Trebuie sa dau inapoi avansul primit?
4. Trebuie sa ma adressez instantei pentru a se anula antecontractul de vanzare/cumparare? Daca da, am nevoie de avocat, si cat dureaza aproximativ, aceasta procedura?
Va multumesc tare mult pentru ajutor. "

Acum, revin cu urmatoarele completari:
- in cartea funciara a terenului au fost inscrise sarcini(antecontractul si actele aditionale), in partea a treia.
- cumparatorul, care nu s-a prezentat la termenul stabilit prin antecontract (vineri 17.07.2009) acum ma ameninta ca ma da in judecata daca nu ii dau inapoi avansul pe care mi l-a dat, ba mai mult decat atat, a inceput sa ma ameninte atat pe mine cat si familia mea.Totodata, sustine ca oricum el, prin instanta poate intra in posesia terenului meu, si nu voi avea ce sa fac. ESTE POSIBIL ASA CEVA?
precizez ca in antecontract, ca si in toate actele aditionale de prelungire, este mentionat faptul ca "daca vanzarea nu se perfecteaza dinculpa cumparatorului acesta va pierde avansul dat, daca nu se perfecteaza din vina vanzatorului acesta va inapoia dublul avansului primit, sau, partea neculpabila se va adresa instantei pentru a obtine o hotarare judecatoreasca privind perfectarea acestei vanzari
Acum,nu mai inteleg! Cum ma poate da el pe mine in judecata, atata timp cat de un an el a tot beneficiat de termene de prelungire, fiindca nu a avut bani , iar la ultimul termen stipulat, nici macar nu s-a prezentat.De ce ar trebui sa ajung in instanta, pentru "buna credinta, bunavointa si omenie?"
Exista posibilitatea ca in momentul in care voi merge maine la Cartea Funciara pentru a solicita radierea sarcinilor inscrise in partea a treia si anularea antecontractului, aceasta sa fie respinsa , tinand cont de faptul ca am respectat procedura de notificare a cumparatorului(prin posta cu confirmare de primire)?
Daca aici mi se respinge cererea ce fac?Am nevoie sa angajez avocat pentru a merge in instanta?
Scuze pentru insistenta, dar nu stiu cum sa procedez cu aceste persoane, care , se pare, ca nu sunt tocmai "de buna credinta" avand in vedere amenintarile.
Multumesc mult pentru ajutor!
Aici s-ar putea sa am o problema.
Notarul mi-a spus ca va trimite cerere pentru anulare.(Exact asa mi-a spus).Dar tot notarul mi-a spus ca in afara de faptul ca trimite notificare ca nu s-a prezentat cumparatorul,altceva nu poate facesi ca trebuie sa mergem in instanta daca vrem sa se radieze sarcinile.
Problema mea este data de faptul ca , ulterior incheierii antecontractului de vanzare cumparare am aflat ca notarul (sau unul dintre angajatii de la notariat) este prieten cu cumparatorul.De fiecare data am intampinat greutati in comunicarea cu acest BNP, ba mai mult,penultimul act aditional de prelungire a termenului l-am incheiat deoarece, la rugamintea mea adresata notarului de a se preciza in actul aditional ca se va rezilia antecontractul de vanzare/cumparare si se va pierde avansul dat in caz de neprezentare sau in cazul in care din culpa cumparatorului nu se va perfecta vanzarea, acesta a scris ca ....se va anula antecontractul, partile fiind repuse in ssituatia anterioara! In antecontractul initial, in cazul in care vanzarea nu se putea efectua din vina mea, cumparatorul intra in posesia terenului meu, conform actului aditional.
Ca sa intelegeti de ce sunt agitata, va mai spun si ca au avut acces la informatii din interiorul Oficiului de Cadastru, intrucat, eu personal am fost si am depus toate actele necesare in vederea obtinerii cadastrului si intabularii necesare lavanzare, cand m-am dus sa imi ridic documentele, mi s-a spus ca nu am depus actele necesare la dosar.Am vazut cu ochii mei ca in dosar nu mai erau actele pe care eu le-am depus.(mi s-a spus ca eu m-am dus si le-am retras de la dosar)In aceeasi zi, cand eu am facut ceva"galagie" la oficiul de cadastru pentru aceasta intamplare, cumparatorul meu m-a sunat si mi-a spus ca a auzit ca am fost la oficiul de cadastru sa-mi scot actele.
Si ca sa merg si mai departe, va mai spun ca a incercat sa ma convinga ca nu este necesar sa ma duc sa-mi scot cadastru si intabulare, necesare la perfectarea vanzarii, sustinand ca de acest aspect se ocupa el.Norocul meu ca am mers pe principiul "paza buna trece primejdia rea"
Si acestea nu sunt singurele motive pentru care cred ca, din pacate, fara sa stiu, m-am incurcat cu niste persoane nu tocmai ok.
Stimata doamna Gabriela
Aveti clauza in antecontractul de vanzare-cumparare ca promtentul cumparator pierde avansul daca din culpa lui nu se realizeaza tranzactia? DA sau NU?
Puteti sa mergeti si personal la biroul de carte funciara , fiindca daca este asa cum ati spus este posibil ca notarul sa nu mearga! Faceti o cerere de radiere notare (asa se numeste) si achitati pe loc taxa de radiere care va fi calculata la caserie. In 7 zile se va proceda la radierea notarii antecontractului!Nu pierdeti timpul!
SUCCES!
Buna ziua,
DA am aceasta clauza in antecontract.
Chiar acum m-am intors de la biroul de carte funciara.Nu este in regula ceea ce am de la notariat.Acea "incheiere" nu este suficienta pentru a se radia notarile.Trebuie sa merg la un executor judecatoresc, acesta sa-mi dea........"stie dansul ce" (asa mi s-a spus) si cu ce imi da executorul sa ma duc iarasi la notariat pentru a obtine certificare de fapte.Apoi, cu acea certificare sa ma duc la biroul de Carte Funciara.Asta mi s-a raspuns astazi de dimineata.
Fac sio lucrul acesta, daca asa trebuie, dar, vreau sa stiu daca pot merge la un alt BNP cu hartia de la executorul judecatoresc.
Multumesc!
Ma pot duce la orice executor judecatoresc, si apoi la orice BNP?

Am luat legatura cu un executor judecatoresc.Este posibil sa fie nevoie sa fac notificarea cumparatorului, inca o data , prin executor judecatoresc, astfel incat sa le dau un alt termen cumparatorilor?
Mi se pare aberant ca din moment ce am acea certificare de la notariat sa mi se ceara sa urmez inca odata procedura, doar pentru ca nu a fost trimisa notificarea prin executor judecatoresc.
Tot executorul mi-a spus ca dupa ce facem acest lucru si notarul ne da certificare , sa mergem sa-i actionam in judecata pe cumparatori, ca altfel nu se reziliaza antecontractul.

Nu mai inteleg nimic, deci NU STIU CE SA FAC!
NU VREAU ALT TERMEN CU ACESTI OAMENI.

Alte discuții în legătură

Anulare antecontract de vanzare/ cumparare cu "dileme" Gabriela Negrut Gabriela Negrut Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: Anul trecut, in luna iulie am semnat un antecontract de vanzare/cumparare a unui teren.Cumparatorul ... (vezi toată discuția)
Executor judecatoresc :3 pareri diferite - nu stiu ce sa fac!!! Gabriela Negrut Gabriela Negrut Buna ziua, iarasi Am luat legatura cu un executor judecatoresc pentru a rezolva situatia in care ma aflu cu terenul.Eu nu mai sunt capabila sa gandesc ... (vezi toată discuția)
Articol de lege Gabriela Negrut Gabriela Negrut Va rog, daca se poate sa ma ajutati cu un articol de lege, care sa precizeze exact procedura de notificare.unde este prevazut faptul ca in urma incheierii unui ... (vezi toată discuția)