avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 734 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Daune totale in strainatate - CASCO Full
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Daune totale in strainatate - CASCO Full

Buna ziua,

In urma cu o saptamana am avut un accident pe teritoriul Germaniei in urma caruia se pare ca masina are daune totale. Am full Casco.
Nu a fost implicat nimeni altcineva in accident si sunt clar vinovata. Politia nu mi-a dat la fata locului aboslut nici un proces verbal sau orice alt fel de document. Am primit doar un numar de inregistrare.

Am sunat in 12h la asigurator si am anuntat accidentul (prin fax), incepand procedurile de alcatuire a dosarului de despagubire.

Prima problema este ca eu personal nu pot obtine nici un document de la politia din Germania, acestia mentionand ca numai firma asiguratoare are dreptul de a cere acest document. Pe de alta parte, asiguratorul spune ca nu a mai intalnit niciodata o astfel de procedura si ca nu se poate sa nu pot obtine documentul. AM facut declaratie pe proprie raspundere si am trimis-o prin fax din care reise ca eu nu pot cere documentul respectiv si ca ii deleg pe ei sa o faca.

Am primit drept contact o firma din Germania de consultanta (cred) cu care ei colaboreaza. Am sunat si mi s-a promis ca se va face rost de acest act. Inca astept. Fara acest proces verbal de la politie nu mi se poate deschide dosarul.

Tot aceasta firma terta, mi-a adus la cunostinta (doar VERBAL) ca trebuie sa angajez un constatator pe care sa il platesc eu sau sa transport pe banii mei masina in Romania (costurile sunt pe la 2000 euro!). Ulterior, au spus ei, mi se va propune de catre asigurator sa scot masina la licitatie 48 h pe internet pentru o evaluare a epavei si de la ei sa primesc diferenta.
Nu am absolut nimic scris din partea asiguratorului pana in acest moment.

Deoarece nu stiu daca masina chiar are daune totale sau doar partiale, consider ca este necesara o constatare din partea unui agent autorizat constatator. Problema este ca nu stiu daca aceasta constatare realizata in Germania (care costa si ea pana la 400 euro) va fi acceptata ca dovada la dosar. Nu as vrea sa arunc banii acestia degeaba. Ce ma sfatuiti? Cum ar trebui sa procedez?

Ma gandeam sa trimit inca un fax (nu am alta posibilitate pentru ca sunt in continuare in Germania) in care sa cer o asigurare scrisa din partea asiguratorului ca acest document de constatare, eliberat de o firma certificata in Germania, este valid si recunoscut de ei. Ce fac insa in cazul in care asiguratorul nu imi da nici un raspuns, ca si pana acum?

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.


Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 01:04, 16 Septembrie 2009
In cazul relatat se aplica dispozitiile contractului de asigurare incheiat cu firma de asigurari. verificati clauzele care se refera la daunele create in afara Romaniei sa vedeti ce drepturi si obligatii aveti, potrivit contractului.
La ce firma de asigurare aveti polita CASCO?
am avut o situatie aproape similara cu a dvs dar accidentul a fost produs in Suedia si din vina altcuiva . s-a constatat de catre Politie dauna totala ( desi era doar bara din spate distrusa) si CASCO a asigurat despagubirea negociata direct .Mai mult decat atat, pagubitul s-a intors cu masina pe roate din Suedia .
Verificati clauzele contractuale.Daca riscul este acoperit si in afara Romaniei,ar trebui sa fie in sarcina asiguratorului si aducerea masinii in tara.
Va multumesc pentru raspunsuri.
Polita Casco o am incheiata la Omniasig (sucursala Brasov) si este de tip Full Casco. (Mi s-a garantat la incheierea ei acoperirea pe spatiul UE in caz de daune).

Din contract:

17.1. Constatarea si evaluarea pagubelor se face de catre OMNIASIG direct sau indirect, prin imputerniciti, prin societati corespondente din strainatate sau prin experti, cu participarea Asiguratului sau imputernicitilor sai.

17.4. Reparatia autovehiculului implicat intr-un eveniment asigurat se efectueaza pe teritoriul Romaniei, in unitati autorizate. Reparatia unui autovehicul in strainatate ori in regie proprie se poate efectua numai cu acordul prealabil al OMNIASIG si numai daca exista justificare economica. In cazul riscurilor asigurate produse in afara teritoriului Romaniei, se pot efectua in strainatate, cu respectarea prevederilor din prezentele conditii, numai reparatiile strict necesare continuarii calatoriei (reparatii provizorii), reparatiile definitive urmind a se efectua in Romania. Daca reparatia provizorie, astfel cum se arata mai sus, nu poate fi efectuata, OMNIASIG despagubeste in limita sumei asigurate si cheltuielile de transport al autovehiculului pana la atelierul de reparatie sau domiciliul Asiguratului din Romania, daca reparatia in Romania este justificata din punct de vedere economic. Altfel de reparatii decit cele prevazute mai sus, facute fara acordul scris al OMNIASIG, nu se despagubesc. Reparatia autovehiculului avariat cade exclusiv in sarcina Asiguratului.
Ultima modificare: Luni, 20 Iulie 2009
jobrasov, utilizator
TamaraL a scris:

s-a constatat de catre Politie dauna totala ( desi era doar bara din spate distrusa) si CASCO a asigurat despagubirea negociata direct .Mai mult decat atat, pagubitul s-a intors cu masina pe roate din Suedia .

Politia din Suedia a facut constatarea?
In cazul meu de la politie nu primesc nici macar un proces verbal, ce sa mai zic de constatare... Dar probabil ca la alte firme de asigurare stau altfel lucurile...

Cat despre transport, si mie mi s-ar fi parut normal sa imi deconteze transportul pana in Romania insa din pacate nu prea am partener de discutie in aceasta privinta...

Alte discuții în legătură

Accident auto cu probleme mihabingolina mihabingolina Buna ziua! Va rog mult, daca se poate sa ma ajutati cu niste explicatii:am avut un accident auto in care, eu conduceam regulamentar si am fost lovita de alta ... (vezi toată discuția)
Firma din bulgaria nu-si da acceptul pt. plata daunelor PREDUS ADRIAN PREDUS ADRIAN Am si eu o problema: pe 27.05.2009 am fost lovit din spate de un cetatean bulgar. La fata locului a venit un echipaj de la politie care a facut constatarea. ... (vezi toată discuția)
Despagubire cand esti implicat intr-un eveniment rutier in alta tara anays18 anays18 M-ar interesa sa stiu care este procedura de recuperare a daunei in cazul unui accident de masina, care s-a petrecut in Ungaria,si pentru care nu am fost ... (vezi toată discuția)