avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 192 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Daune totale in strainatate - CASCO Full
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Daune totale in strainatate - CASCO Full

Buna ziua,

In urma cu o saptamana am avut un accident pe teritoriul Germaniei in urma caruia se pare ca masina are daune totale. Am full Casco.
Nu a fost implicat nimeni altcineva in accident si sunt clar vinovata. Politia nu mi-a dat la fata locului aboslut nici un proces verbal sau orice alt fel de document. Am primit doar un numar de inregistrare.

Am sunat in 12h la asigurator si am anuntat accidentul (prin fax), incepand procedurile de alcatuire a dosarului de despagubire.

Prima problema este ca eu personal nu pot obtine nici un document de la politia din Germania, acestia mentionand ca numai firma asiguratoare are dreptul de a cere acest document. Pe de alta parte, asiguratorul spune ca nu a mai intalnit niciodata o astfel de procedura si ca nu se poate sa nu pot obtine documentul. AM facut declaratie pe proprie raspundere si am trimis-o prin fax din care reise ca eu nu pot cere documentul respectiv si ca ii deleg pe ei sa o faca.

Am primit drept contact o firma din Germania de consultanta (cred) cu care ei colaboreaza. Am sunat si mi s-a promis ca se va face rost de acest act. Inca astept. Fara acest proces verbal de la politie nu mi se poate deschide dosarul.

Tot aceasta firma terta, mi-a adus la cunostinta (doar VERBAL) ca trebuie sa angajez un constatator pe care sa il platesc eu sau sa transport pe banii mei masina in Romania (costurile sunt pe la 2000 euro!). Ulterior, au spus ei, mi se va propune de catre asigurator sa scot masina la licitatie 48 h pe internet pentru o evaluare a epavei si de la ei sa primesc diferenta.
Nu am absolut nimic scris din partea asiguratorului pana in acest moment.

Deoarece nu stiu daca masina chiar are daune totale sau doar partiale, consider ca este necesara o constatare din partea unui agent autorizat constatator. Problema este ca nu stiu daca aceasta constatare realizata in Germania (care costa si ea pana la 400 euro) va fi acceptata ca dovada la dosar. Nu as vrea sa arunc banii acestia degeaba. Ce ma sfatuiti? Cum ar trebui sa procedez?

Ma gandeam sa trimit inca un fax (nu am alta posibilitate pentru ca sunt in continuare in Germania) in care sa cer o asigurare scrisa din partea asiguratorului ca acest document de constatare, eliberat de o firma certificata in Germania, este valid si recunoscut de ei. Ce fac insa in cazul in care asiguratorul nu imi da nici un raspuns, ca si pana acum?

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.


Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 01:04, 16 Septembrie 2009
Aveti un contract cu clauze clare in legatura cu acest aspect.
In baza punctului 17.1 solicitati asiguratorului indicarea societatii corespondente din Germania si evaluarea pagubelor.
Abia dupa aceea se poate stabili care este modalitatea de reparatie.
Natura si intinderea obligatiilor asiguratorului sunt cuprinse in cele expuse de catre dv.
Mult succes!

In ce priveste politele facultative,obtinerea documentului de introducere in reparatie a vehiculului propriu avariat se poate face direct prin asigurator.
Conditii
-numai avarierea autoturismului asigurat
-alte imprejurari decat accidente de circulatie
Consultati Ordin CSA 12/2008 si OU 195/2002
Invocati acestea,sa vedeti pe ce isi intemeiaza refuzul.
Ultima modificare: Luni, 20 Iulie 2009
ContSters76710, utilizator
Societatea corespondenta din Germania mi-a fost indicata telefonic. Am luat legatura cu aceasta firma si acum astept ca ei sa imi procure procesul verbal de la politie fara de care dosarul nu pleaca din Brasov inspre Bucuresti.

Problema este cu constatarea. Aceasta firma din Germania mi.a indicat o companie de constatatori. Ceea ce nu stiu este daca constatarea facuta aici va fi considerata valabila de catre Omniasigul de acasa. Este destul de scumpa, aprox 400 euro, si nu vreau sa am surpriza sa nu fie luata in considerare acasa. Am sunat la directorul de la Bucuresti si dumnealui mi-a spus ca nu stie exact care este procedura de constatare si ca va ruga pe cineva sa ma sune inapoi. Nu m-a mai sunat nimeni de atunci.
Imi este frica sa intreprind ceva cu firma corespondenta (angajare constatator, licitatie pentru epava) fara sa am nimic scris din partea firmei Omniasig din Bucuresti, cum ca este de acord cu aceste actiuni.
Solicitati Omniasig sa respecte conditiile contractuale, sa ia legatura cu reprezentantul extern si sa rezolve dauna.Nu cade in sarcina dv. sa corespondati/relationati cu corespondentul din Germania, nici sa platiti expediente de natura celor "indicate" de acestia.Domnului director, ar fi bine sa-i trimiteti o scrisoare de "multumire" pentru incompetenta, la Omniasig Central si spre stiinta la CSA.
Adaugati ca bonus, un termen de solutionare , urmand chemarea in judecata pentru daune aditionale, produse de nerespectarea contractului de asigurare.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Iulie 2009
nucu$, utilizator
Buna ziua,

Revin cu noutati. La 2 luni de la accident, am primit banii de la Omniasig, mai putin valoarea epavei pe care am vandut-o in Germania.
Nu a fost nevoie in cazul meu de apelul la un avocat, insa au fost multe telefoane, faxuri si scrisori. Tonul discutiilor a fost mereu amiabil si respectuos de ambele parti.

Doresc tuturor care au trecut prin astfel de incercari, acelasi sfarsit fericit.
Am tinut sa scriu solutionarea acestui caz, pentru ca de multe ori se uita si prezentarea verdictului, mai ales daca acesta este unul favorabil.

Va multumesc pentru ajutor si rog un moderator eventual sa inchida acest thread.

=D>=D>=D>=D>
Exceptiile confirma regula: Dintre doua....
Felicitari!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident auto cu probleme mihabingolina mihabingolina Buna ziua! Va rog mult, daca se poate sa ma ajutati cu niste explicatii:am avut un accident auto in care, eu conduceam regulamentar si am fost lovita de alta ... (vezi toată discuția)
Firma din bulgaria nu-si da acceptul pt. plata daunelor PREDUS ADRIAN PREDUS ADRIAN Am si eu o problema: pe 27.05.2009 am fost lovit din spate de un cetatean bulgar. La fata locului a venit un echipaj de la politie care a facut constatarea. ... (vezi toată discuția)
Despagubire cand esti implicat intr-un eveniment rutier in alta tara anays18 anays18 M-ar interesa sa stiu care este procedura de recuperare a daunei in cazul unui accident de masina, care s-a petrecut in Ungaria,si pentru care nu am fost ... (vezi toată discuția)