avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Limita intre vecini curte comuna
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Limita intre vecini curte comuna

Buna seara!M-ar interesa un raspuns pertinent la problema mea.Locuiesc intr-o curte comuna cu 10 case.Acum 10 ani,parintii mei s-au extins ilegal,construind inca 2 camere ca o extindere.Neavand documentele legale pentru extindere,acum 6 luni,un vecin,o jigodie mai bine spus,ma tot ameninta ca va merge la Primarie si imi va face reclamatie pentru ca sunt extins ilegal.I-am spus sa citeasca legea,dar dobitocul a mers si a facut plangere.Au venit cei de la Primarie,am discutat cu dansii.,mi-au spus ca daca timp de 2 ani dupa ce am construit,nimeni n-a depus nicio plangere,am intrat automat in legalitate si nu mai sunt apt de nicio amenda.Problema e ca acum 2 ani,acelasi vecin care mi-a facut plangere,s-a extins si el doar ca in MOD LEGAL si s-a lipit de casa mea,intre mine si el existand doar un culoar de 50 de cm iar casa sa vine la periferie TOTAL lipita de a mea.Zid in Zid.Nefiind in tara in acel moment,tatal meu a fost prostit de Administratorul prieten cu acest vecin si a dat semnatura.,iar in acest mod vecinul turbat a putut sa se extinda linistit.Acum cateva luni am fost la Primaria Timisoara unde am cerut sa vad si eu CUM AU PUTUT DANSII SA DEA ACORDUL VECINULUI MEU DE A SE EXTINDE,de a se lipi la propriu de casa mea.Dansii mi-au spus ca eu sunt ilegal extins iar dansul este LEGAL.Ok,inteleg asta,dar de ce cand i-au acordat dreptul la extindere,n-au venit cei de la primarie pentru a impiedica alipirea casei vecinului de a mea.,Pe scurt ca am scris prea mult si poate v-am ametit de cap,INTR-O CURTE COMUNA,CARE ESTE LIMITA LEGALA INTRE VECINI si ce-as putea face pentru a-mi rezolva problema?Nu pot aduce nicio imbunatatire casei pentru ca vecinul alipit de casa mea face figuri de parca el e stapan de turma.Ori iau toporul si merg peste cei din Primarie ori il demolez eu automat.Va multumesc
Cel mai recent răspuns: petricadracea , utilizator 15:43, 5 Noiembrie 2015
Sunteti intr-o curte comuna cu parte indiviza. Trebuie sa iesiti din indiviziune si sa va delimitati curtea. Abia atunci se poate construi conform cod civil. Pana atunci trebuie sa aveti acordul tuturor chiar si pentru un metru de constructie, dar care sa nu depaseasca cota indiviza. Ilegalitatea in constructie nu se lamureste doar printr-o simpla amenda si un proces verbal de contraventie, ci se intocmeste o documentatie stufoasa conform legii 50 republicata si a altor cateva legi. Ca prim pas spre o constructie intrare in legalitate, se obtine un Certificat de Urbanism de la Primarie prin care se solicita Intrarea in Legalitate pentru constructia X. Pe urma mai vorbim...dureaza un an si jumatate
Vecinul a putut fi amendat deoarece construcția efectuată de el a intrat în termenul de 2 ani, (actualmente este de 3 ani)în care a putut fi amendat și obligat să intre în legalitate.
Părinții d-voastră au efectuat construcția acum mai mulți ani- 10 ani- după cum ați arătat, (peste 2 ani) și prin urmare primăria nu mai avea dreptul să -i amendeze dar are dreptul să constate legalitatea sau ilegalitatea construcției(inclusiv a faptului că nu există AC) ȘI SĂ SOLICITE INTRAREA ÎN LEGALITATE. În caz contrar ar fi lipsite de efecte art. 32, art.33, art.37 și art. 582 cod civil.,
Termenul de eliberare a unei AC , prin lege, este de 30 zile(nu cât a specificat d-na Veronica,) Tot legea stabilește modalitatea de intrare în legalitate.
La fața locului nu vine cineva -autorizația de construire se eliberează titularului unui drept de proprietate dovedit cu acte, care fac parte din dosarul de autorizare.Primăria vine la recepția construcției
Oficial dureaza 30 de zile pentru eliberare C.U. In realitate, cel putin in Bucuresti, duce spre 3 luni... Dar C.U. e doar primul pas, apoi trebuie proiect, avize, autorizatie de constructie, receptie...
Acordul vecinilor...
corect, si daca nu ma insel trebuie sub forma autentificata.

Alte discuții în legătură

Extindere ilegala, probleme cu primaria. intrare in legalitate alexstan88 alexstan88 Buna ziua!Am o casa cu 3 camere din 1990,iar in 2005 m-am extins ilegal adaugant inca 1 hol si 2 bai.Vecinul de langa mine si-a luat autorizatie de ... (vezi toată discuția)
Demolare magazie si constructie pe acela-si loc un pic extinsa victoorpol victoorpol In cursul anului 2010 am inceput procedurile legale pentru a face o extindere la casa, ce au durat pana in anul 2012 si nu s-au solutionat, am tot fost amanat, ... (vezi toată discuția)
Autorizatie constructie imanuel imanuel am construit casa la rosu in acest an! am tot dosarul complet, dar ....nu am autorizatia de constructie! dosarul a fost respins de la primarie datorita ... (vezi toată discuția)