avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 444 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Echivalare facturi
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Echivalare facturi

Buna ziua , am si eu speta putin ciudata pe care as vrea sa o rezolv

Se dau firmele X,Y,Z

- firma X presteaza servicii pentru fima Y in valoarea de 100 Ron (sumele sunt fictive ele fiind mult mai mari in realitate )
- firma Z presteaza servicii pentru firma X in valoare de 50 Ron .

Firma X este al patronului A .
Firmele Y, Z ale patronului B .

Punctul culminant , firma Z cere firmei X datoria de 50 de roni dar firma Y refuza sa plateasca suma de 100 roni firmei X .

Intrebarea mea este : exista cumva o posibilitate , printr-un temei juridic ca sa se echivaleze sumele ? Deoarece aceste 2 firme sunt conduse de acelasi patron el nu doreste sa plateasca datoria fata de firma x si totusi vrea ca firma x sa plateasca datoriile fata de firma lui y.

Va multumesc pentru ajutor #-o
Cel mai recent răspuns: DraghiciAlin , utilizator 14:15, 3 Noiembrie 2015
Se poate face o compensare fara numerar conform Hotararii 685/1999 " Art. 3. - Începând cu data de 1 noiembrie 1999, se interzice utilizarea altor documente de compensare în afara celor prevăzute în regulamentul de compensare aprobat prin prezenta hotărâre.
De la aceeaşi dată, pentru facturi cu valori mai mari de 100 milioane lei, compensarea datoriilor neplătite la termenele scadente se va realiza numai în conformitate cu prevederile regulamentului de compensare aprobat prin prezenta hotărâre, iar pentru suma reprezentând contravaloarea facturilor mai mici de 100 milioane lei, inclusiv compensarea reciprocă între contribuabili, persoane juridice, se poate efectua şi în afara cadrului instituţional creat de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 77/1999, dar pe baza aceloraşi formulare.
" cu conditia sa folositi ordinul de compensare semnat de ambele societati implicate. Ordinele de compensare au regim special, sunt numerotate din tipografie, iar evidenta lor este stricta. Modelul ordinului il gasiti in Anexa 2.1. a Regulamentului de compensare a datoriilor nerambursate la scadenta ale contribuabililor, persoane juridice.
Insa mare atentia la inregistrarile contabile - Ordinul 1802/2014 specifica la art. 56 ca orice compensare intre elemente de activ si datorii, sau elemente de venituri si cheltuieli este interzisa. Toate creantele si datoriile trebuie inregistrate distinct in contabilitate, pe baza de
documente justificative.Eventualele compensari intre creante si datorii fata de aceeasi entitate efectuate cu respectarea prevederilor legale pot fi inregistrate numai dupa contabilizarea creantelor si veniturilor,respectiv a datoriilor si cheltuielilor corespunzatoare.
Problema e ca firma X nu are datorie la firma care are si ea datorie la ea , ci la alta firma , dar care e sub conducerea aceluiasi om .
In acest caz datoriile si creantele sunt ale persoanelor juridice si nu ale persoanei fizice, cel putin pana la atragerea raspunderii actionarilor.
nu inteleg de ce a fost moderat postul catre contabilitate , deoarece intrebarea mea tine de domeniul juridic si anume compensatia legala si daca aceasta se poate folosi in acest caz ca o exceptie

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Compensare dena71 dena71 De la firma X am cumparat marfa, la randul meu eu i-am vandut niste mijloace fixe. Am posibilitatea de a efectua compensatie? (vezi toată discuția)
Ordine/procese verbale de compensare simonk_4you simonk_4you am o mare problema: sunt la inceput de drum in ceea ce priveste contabilitatea si am nevoie de legea care reglementeaza procesul de compensare. am gasit pe net ... (vezi toată discuția)
Ordine de compensare Flori David Flori David Este obligatoriu ca pentru o compensare intre 2 firme, ambele sa initieze ordine de compensare? Daca initiaza doar o societate si se mentioneaza pe verso atat ... (vezi toată discuția)