avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 473 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Apartamente alaturate neincalzite
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Apartamente alaturate neincalzite

Buna ziua,

Am si eu o problema .
Locuiesc la etajul 3 al unui bloc care este debransat de la sistemul centralizat de caldura din anul 2003-2004. Aproape toti vecinii si-au instalat centrale de apartament cu o exceptie , vecinii mei din stanga ( 2 persoane intr-un apartament de 3 camere), care de atunci stau in camera cea mai mica (care nu are perete comun cu apartamentul meu) si se incalzesc cu un radiator .Deci peretii comuni cu ei sunt toata iarna reci.Deasupra de apartamentul meu se afla uscatoria , in care nu exista nimic de incalzit si se mai tine si toata iarna geamul deschis.In apartamentul de la etajul 2 ( dedesupt de al meu ) nu locuieste nimeni , deci nu se incalzeste acest apartament. In apartamentul meu s-a format mucegai , mai ales pe peretii comuni si exista o mare umiditate . Oricat a-si incalzi eu apartamentul tot se formeaza mucegai si umiditatea este foarte mare.zugravesc aproape in fiecare an.Mentionez ca vecinii mei nu sunt niste oameni saraci isi fac vacantele in starainatea , excursii....
Vreau sa stiu daca exista o lege care sa oblige proprietarii de apartamente nelocuite sau care nu le incalzesc , sa aiba o anumita temperatura pe timpul iernii? Cu uscatoria ce se poate face?
Va multumesc si astept raspunsuri care sa ma pot ajuta .
ausfahrt a scris:

Chiar si o 'usoara tenta' de mucegai daca exista ,tot in plamanii locatarilor ajunge. Despre asta e vorba. grea fizica...:rtfm:

Vecinul relata situatia mucegaiului (exageri) incit mi-am imaginat o situatie extrem de grava, din acest motiv am scris "usoara tenta" si nu ma simt vinovat de usoara sau masiva tenta de mucegai de la el in casa.

Are putin sau mult mucegai in casa cauza trebuie gasita la cel care detine mucegaiul. Nu exista nici cea mai mica educatie de o intretinere corespunzatoare a apartamentului si ideea generala de a se evita mucegai se rezuma la un singur lucru: Incalzirea apartamentelor.
Ce face el in casa lui nu ma intereseaza dar cauza mucegaiului trebuie solutionata la el prin executarea regulata a unor activitati de ventilatie si un design interior corespunzator cu aerisirea si calitatile tehnice de constructie a locuintei.

Lipsa Incalzirii unor apartamente nu este cauza mucegaiului de la altii. Poate sa contribuie intr-un procent foarte mic (ultimul pe lista ca contributie la mucegai) la mucegaiul vecinului pe pereti dar nu este cauza.
In plus, materialele de constructie a blocului absorb o cantitate mare de caldura vara. Cu cit este mai mare caldura si lunga vara- toamna cu atit peretii sint inca calzi in anotimpul iernii- natural. Poate in decembrie daca sint multe zile cu minus toata caldura acumulata a fost degajata.

Am uitat sa pun pe lista si florile. Da, serele de pe balcoanele inchise care participa la umiditatea din apartamentele care sint destul de mici si incarcate.

Am ignorat cuvintele de la sfirsit care le consider de prost gust. Sigur, unii sint prosti numai pentru faptul ca gindesc mai mult ca altii. Mesajul a fost tradus si retinut dar nu apreciat.

Da. Aparitia mucegaiului este un proces inevitabil daca nu se respecta regulile descrise de mine mai sus.
Ultima modificare: Marți, 3 Noiembrie 2015
ContSters371153, utilizator
partial adevarat, dar condensul care duce la mucegai se face pe o suprafata mai rece in contact cu aerul cald (vezi teoria punctului de roua)
poparlan a scris:

partial adevarat, dar condensul care duce la mucegai se face pe o suprafata mai rece in contact cu aerul cald (vezi teoria punctului de roua)

Nu este nici o teorie punctul de roua ci o metoda de a masura umiditatea in aer (incapere) vs. umiditatea relativa, considerata mai putin precisa cea din urma. Daca se elimina factorul umiditate din apartament, prin metodele de sus, succes la calculul punct roua.

Nu mai zapaciti oameni cu teori care nu sint teori si nici nu pot sa aprofundeze conceptul. Sa ii invatam sa aeriseasca des si sa realizeze ca 55 mp locuinta nu poate sa fie incarcata ca una de 150 mp.
Conceptul general la bloc este: se accepta orice argument atita timp cit trebuie sa faca ceva numai o parte ( vecinul de obicei), se muta responsabilitatea pe ceilalti. Dar responsabilitatea ventilatiei, gatitului cazanului de ciorba sub hata, etc nu e o problema si nu sint acceptate ca o responsabilitate. Mai se impodobeste si cu un punct de roua subiectul "mucegaiul"- nu este decit un drenaj de energie si vorbit la pereti in final.
Eu am incheiat participarea la acest subiect.
daca nu acceptati partea tenica (fizica care nu se invata in clasele primare), atunci d-voastra spuneti ca trebuie sa sa stea cu fereastra deschisa 75% din zi, sau sa nu facem caldurs in apartament
pentru stiinta d-voastra la o temperatura interioara de 22grade si o umiditate de 60%, condensul apare la temperatura peretelui de 14grade, deci trageti concluzia
Am zis ca nu scriu dar uite: minim 30 de minute pe zi aerisire nu este egal cu 75% dintr-o zi care are 1440 minute (aprox.2.1% nu este egal 75%).

Iarna umiditatea in casa trebuie mentinuta sub 40-45%. Asa am scris si in mesajul postat mai sus. Daca umiditatea este mare in casa peste 40-45% rugati vecinul sa dea la maxim CT-ul astfel sa absoarba prin peretele comun umiditatea, si sa tineti inchise geamurile la apartament pina la primavara.#-o Sper sa fie citiva vecini care sint plecati sau nu fac suficienta caldura ( munca de detectiv vine in ajutor dar nu e problema ca cei de la bloc sint detectivi profesionali) sa se dea vina pe ei ca apartamentele neventilate au facut mucegai.

Serios: aruncati cirpele si mobila care nu sint necesare+ventilati regulat+gatit sub hata+incalziti si totul o sa fie bine. Daca se pastreaza tonele de mobila si cirpe, ventilatia este mai indelungata si se consuma mai mult cu incalzirea. Imi pare rau ca dinculeana care a inceput acest subiect si avea interes sa participe, nu a mai scos nici un cuvint.
Nu poti sa ai tot in viata.

Alte discuții în legătură

Neincalzirea unui apartament in condominiu lnstefan lnstefan Ma intereseaza pasii si baza legala actionarii in justitie a unui vecin/proprietar de apartament care nu isi incalzeste apartamentul, situatie ce imi creeaza ... (vezi toată discuția)