avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii zile libere platite pt evenimente familiale deosebite
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

zile libere platite pt evenimente familiale deosebite

Am si eu un salariat care are nunta cu fiul sau. La cate zile libere platite are dreptul? Va rog sa specificati si legea. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Edbah , utilizator 10:36, 21 Iulie 2009

In conformitate cu prevederile CCMUNN pe anii 2007-2010:
Art. 61. - (1) Salariaţii au dreptul la zile libere plătite pentru evenimente deosebite în familie sau pentru alte situaţii, după cum urmează:
a) căsătoria salariatului - 5 zile;
b) căsătoria unui copil - 2 zile;
c) naşterea unui copil - 5 zile + 10 zile dacă a urmat un curs de puericultură;
d) decesul soţului, copilului, părinţilor, socrilor - 3 zile;
e) decesul bunicilor, fraţilor, surorilor - 1 zi;
f) donatorii de sânge - conform legii;
g) la schimbarea locului de muncă în cadrul aceleiaşi unităţi, cu mutarea domiciliului în altă localitate - 5 zile.

Conform Codului muncii se prevad urmatoarele:

Art. 147. [zile libere plătite]
(1) În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă.
(2) Evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.


Contractul colectiv de munca la nivel national stabileste la articolul 61, alineatul care sunt (1) evenimentele deosebite in familie sau pentru alte situatii, pentru care se acorda concediu platit:
- casatoria unui copil - 2 zile;

www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Marți, 21 Iulie 2009
veracles.adrian, utilizator


Art. 147 alin.1 C.mun. dispune ca, in cazul unor evenimente familiale deosebite, salariatii au dreptul la zile libere platite, care nu se includ in durata concediului de odihna.
Prin CCMN s-a stabilit ca, salariaţii au dreptul la zile libere plătite pentru evenimente deosebite în familie sau pentru alte situaţii, după cum urmează:
a) căsătoria salariatului - 5 zile;
b) căsătoria unui copil - 2 zile;
Conform Contractului colectiv de munca la nivel national ii puteti acorda 2 zile libere platite petru casatoria fiului, asta conform legii, dar cu acordul angajatorului se pot acorda si mai multe, avand in vedere ca este casatoria fiului.
Daca exista la nivelul societatii dvs. contract colectiv de munca, studiati-l.
E foarte posibil ca el sa prevada pentru salariati drepturi superioare celor stabilite in CCMUN - adica mai multe zile libere platite pentru un astfel de eveniment.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zile libere alonso_first_one alonso_first_one Este adevarat ca angajatorul trebuie sa ii dea zile libere unui angajat care face cununia civila?Mentionez ca eu voi face in septembrie cununia civila,insa ... (vezi toată discuția)
Nelamurire alina cristi alina cristi Buna ziua!!am si eu o poroblema ..la care va rog sa imi datiun raspuns...am fost in concediu de odihna din data de 15 mai pana pe 15 iunie.in timpul ... (vezi toată discuția)
Deces unchi(fratele mamei). am dreptul la zile libere platite in afara co? MadiTzu MadiTzu Buna ziua. Am dreptul la zile libere platite in afara CO daca a decedat fratele mamei mele? Am citit despre bunici, soti, frati, dar nu am gasit nimic ... (vezi toată discuția)