avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 190 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Minciuni, Frauda si alte Smecherii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Minciuni, Frauda si alte Smecherii

Buna ziua!

Sunt angajat al unei (mari) firme din Bucuresti, se ocupa cu contracte cu diverse firme din afara oferindu-le tot felul de pachete de servicii.

Nu voi divulga numele acestei companii (desi ar merita, ca un mare avertisment pentru cei ce vor sa se angajeze acolo) din motive de securitate si poate prea mult bun-simt.

HR-ul companiei este practic inexistent, neoferind niciun fel de suport pentru angajat, ba din contra. Asa ca am sa va intreb cateva chestii, ca sa stiu cum stau lucrurile.

De curand, ei au inceput sa faca o chestie: cum nu le mai convine ceva la un angajat, il pun sa semneze o hartie prin care el se muta pe un alt post (mult mai prost platit) sau daca nu, ameninta cu datul afara. Intrebarea este, au voie sa faca asa ceva, in contextul in care se intra pe baza de niste concursuri pe posturi (in functie de cunostiintele tehnice)? Au cum sa te dea afara doar pentru ca nu vrei sa semnezi pentru postul mai prost platit? Exista variata ca sa semnezi pentru postul mai prost platit dar sa ramai la salariul initial dat fiind faptul ca initial ai dat concurs pentru un alt salariu, mai mare?

Multumesc anticipat,

(nu pot sa-mi dau numele, deoarece ei urmaresc foarte multe chestii de genul, si risc foarte mult)
Cel mai recent răspuns: Gabriel Amironesei , Consilier juridic 11:15, 21 Iulie 2009
Potrivit Codului muncii, art. 41, orice modificare a CIM se poate face numai prin acordul partilor, pe baza unui act aditional.
Angajatorul nu poate proceda unilateral la astfel de modificari (locul muncii, felul muncii, salariu) ci are nevoie de acordul salariatul.
Doar prin delegare sau detasare angajatorul poate modifica unilateral CIM, dar si atunci cu respectarea anumitor conditii.

Au cum sa te dea afara doar pentru ca nu vrei sa semnezi pentru postul mai prost platit?


Nu este un motiv legal pentru o concediere.
Daca vor sa va dea afara trebuie sa invoce un motiv care tine de persoana salariatului ( abateri disciplinare, necorespundere profesionala, inaptidudine fizica) sau care nu tine de persoana salariatului (desfiintarea postului).
Ultima modificare: Marți, 21 Iulie 2009
Edbah, utilizator
Ce pot sa va spun este sa ignorati orice spun cei de la HR in sensul aratat de d-voastra.
Angajatii ar trebui sa-si vada de indeplinirea sarcinilor lor de serviciu si sa nu accepte, chiar sub presiune, de orice natura, trecerea pe un alt post, indiferent ca i se propune fie o reducere de salariu fie pastrarea aceluiasi salariu, decat daca le convine, iar aceasta trecere de pe un post pe altul reprezinta o promovare.
Daca vor sa va concedieze, este porblema lor cum o fac, daca nu respecta procedurile legale.

Sigur ca angajatorul roman are o conduita aparte de politica in domeniul managenetului resurselor umane, care seamana mai mult cu "nesimtirea" decat cu "corectitudinea", dar asta nu trebuie sa va afecteze deciziile in ceea ce priveste viitorul profesional, decat in masura acumularii de noi experiente.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie inteleapta Doina Elena Doina Elena Va rog sa ma consiliati in vederea luarii unei decizii intelepte. Situatia in fapt este urmatoarea: un agent de paza a demonstrat neglijenta in serviciu. ... (vezi toată discuția)
Refuzul de a semna actul aditional dannys dannys In cazul in care un angajat refuza sa semneze un act aditional la contractul individual de munca ce este de facut si care este baza legala ? (vezi toată discuția)
Concediere iunana iunana Buna ziua, Va rog mult sa ma sfatuiti si pe mine ce sa fac in situatia urmatoare. Lucrez la o firma de 3 ani si zilele trecute HR-ul au venit la mine si ... (vezi toată discuția)