avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 200 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită lnvestire formula executorie
Discuție deschisă în Executare silită

lnvestire formula executorie

Un contract de credit nu este ajuns la scadenta,dar s-a intirziat cu plata 2 luni si jumatate pe motive medicale(februarue -martie 2006) demonstrate bancii, cu inscrisuri.data dupa care s-a reluat plata normal cu cash pina in mai, iar din iunie 2006 cu debitarea cardului de salariu.
Scuze vorbesc de un contract incheiat in sept 2003 pe 36 luni.,scadent sept 2006.
la sf anului
La sfirsitul anului 2006 ,nu s-a mai debitat suma de pe card ,intrucat s-a achitat creditul.

In august 2007 s-a retinut dupa card o alta suma ,, intretinere card,penalitati comisioane pt acelasi contract de credit,conform informatiilor primite de la banca.

am avut salariul pinba in aprilie 2011 pe card la acea banca.Nu mi s-a mai retinut niciun leu.
In sept 2015 ma trezesc cu executare silita.pe o anexa a contractului foarte mic am vazut ca in 12.06.2006 acesta fusese investit cu formula executorie,dar fara a se cere incuviintarea executarii la instanta ,absolut nimic.EU NU AM AVUT HABAR PINA ACUM DE ACEA INVESTIRE.

Am luat toate extrsele de la banca din perioada 2003-2011 si contul de credit apare inchis din 01.2008 si este pe zero, figureaza achitat.

Intrebarile mele:

1)- Are dreptul executorul in anul 2015 sa mai faca o executare pentru un titlu investit cu formula executorie in 2006 ?
2)- .Nu trebuia totusi sa se ceara incuviintarea executarii ,in acest caz pentru ca vb de o executare inceputa pe vechiul Cod de procedura?
3)-Este prescris dreptul de a cere executarea?
Cel mai recent răspuns: IMicro Bucuresti , Consilier juridic 08:40, 25 Martie 2016
Ilie1111 a scris:

De exemplu, executorul este obligat să respingă încuviințarea, dacă constată că nu are o creanță exigibilă. (art. 666 alin. 4 Cod pr. civ. )După cum știți cu certitudine caracterul exigibil al unei crențe încetează la data împlinirii prescripției.

;)

Corect! Si cu toate astea, executorul analizeaza doar cerintele de forma. Adica datorie ajunsa la scadenta in data de 08.11.2012, este exigibila si teoretic, maine prescrisa. Dar prescriptia (nu mai vorbim de facptul ca este de ordine privata) este susceptibila de suspendare si intrerupere. Daca un creditor vrea sa puna in executare un titlu, prescris la prima vedere, iar executorul ii respinge cererea pe acest motiv, ce facem daca acel creditor face dovada ca prescriptia a fost intrerupta/suspendata? Poate executorul sa se substituie instantei si sa analizeze caracterul suspensiv/intreruptiv al acelor dovezi? Nu! Asa ca admite cererea de incuviintare urmand ca aceste probleme sa fie rezilvate in instanta. Un ultim argument: cel putin in noua reglementare, se poate renunta la beneficiul prescriptiei (neintroducea unei contestatii la executare echivaleaza cu o astfel de renuntare)

Pardon, prescriptia este de ordine publică. Este vorba de o prescripție începută pe vechea reglementare. avem prevedere legală extresă în sensul ăsta plus RIL admis pe necesitatea invocării din oficiu, inclusiv în procesele începute pe Noul Cod de Procedură Civilă, deci e de ordine publică și se invocă din oficiu.
Nu, executorul trebuie să verifice caracterul exigibil, că de aia legiuitorul îi dă dreptul să respingă cererea de încuviințare pe un astfel de motiv.

Dacă acel creditor face dovada întreruperii, sigur că admite cererea.
Si in situatia in care discutam de prescriptie pe vechiul cod, nu este normal ca aceste cereri de executare sa fie de fapt supuse controlului instantei prin cererea de incuviintarea executarii, unde instanta poate sesiza si din oficiu prescriptia ,si nu prin contestatia la executare?Din ceea ce m-am documentat referitor la RIL
4. Opţiunea Înaltei Curți de Casatie şi Justiţie

Înalta Curte a considerat că se impune admiterea recursurilor, pronunţând următoarea soluţie:
”Admite recursurile în interesul legii declarate de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Constanţa.
În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 5, art. 201 şi art. 223 din Legea nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil şi ale art. 6 alin. (4), art. 2.512 şi art. 2.513 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, stabileşte că prescripţiile extinctive începute anterior datei de 1 octombrie 2011, împlinite ori neîmplinite la aceeaşi dată, rămân supuse dispoziţiilor art. 18 din Decretul nr. 167/1958 privitor la prescripţia extinctivă, republicat, astfel încât atât instanţele de judecată, din oficiu, cât şi părţile interesate pot invoca excepţia prescripţiei extinctive, indiferent de stadiul procesual, chiar în litigii începute după 1 octombrie 2011”.

multumesc
Ultima modificare: Marți, 10 Noiembrie 2015
leus, utilizator
Dvs.faceti confuzie intre inceperea executarii silite si invsetirea cu formula executorie, repet ce v-am scris si anterior,executarea silita incepe prin cererea de executare silita formulata de creditor si adresata executorului si nu prin cererea de investire cu formula executorie.[Art.622(2)NCPC].
Mie teamă că dvs, dle avocat, sunteți cel ce nu înțelege. Nu are relevanță când a început executarea, prescripția curge după regulile anterioare noului cod civil, inclusiv trebuie invocată din oficiu.

Alte discuții în legătură

Investire cu formula executorie Marcel Mihalache Marcel Mihalache Contractul de credit bancar, care are mentiunea \"prezentul contract reprezinta titlu executoriu\", pentru a putea fi executat si inainte de cererea de ... (vezi toată discuția)
Executare silita modificare ncpc prin legea 138/2014 quasimodo_50 quasimodo_50 Buna ziua! Speta este urmatoarea. Credit luat in 2004 de la banca x...neplatit din iunie 2005..prelaut, in prima faza, de asigurari de la banca x; ulterior de ... (vezi toată discuția)
Executare silita credit neplatit din 2007 radianachim radianachim in anul 2005 am incheiat un contract pentru un card de credit la eurolline in valoare de2000 ron ,din anul 2007 am intrat in inposibilitate de plata ,iar acum ... (vezi toată discuția)