avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sactiune abuziva la locul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sactiune abuziva la locul de munca

Salut va scriu pentru a ma lamuri intr o problema intampinata la locul de munca
Am fost sactionat la art 247. 248 alin(1) lit.a din legea nr 53/2003 din codul munci cu avertisment scris tin sa mentionez ca acesta este primul avertisment primit pana acum acum sa va spun si de ce am fost sactionat in fisa postul nu scrie ca nu am voie sa intru cu telefonul in depozit sau cu mancare sau bautura si mi sa facut acest avertisment ca am intrat cu o magura in depozit _)))) ei zic ca sa facut o sedinta pe tema asta pe data de 12.10.2015 dar nu este adevarat asa ceva in fine legea la care eu am fost sactionat nu prevede retineri salariale dar ei mi au oprit din salariu cand le am zis sa mi dea sa semnez ca mi au oprit din salariu au spus ca nu se poate asa ceva legea zice clar ca nu prevede retineri salariiale mai ales ca este primul avertisment ai inca ceva nu am vrut sa semnez avertismentul daca ma poate lamuri cineva eu oricum am sa i recalm la itm va multumesc mult
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:28, 7 Noiembrie 2015
1. Sanctiunea avertismentului se poate aplica fara efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.

Art. 251 C.mun.
(1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia celei prevazute la art. 248 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
....

Art. 248 C.mun.
(1) Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris;
....

2. Art.252 C.mun.
....
(3) Decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii.
(4) Comunicarea se preda personal salariatului, cu semnatura de primire, ori, in caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta.
(5) Decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.

3. Sesizarea ITM-ului nu poate face referire la contestarea deciziei de sanctionare, intrucat ITM-ul nu are atributii in acest sens.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie sanctiune maria_mirela maria_mirela Buna ziua, Am primit o penalizare de 100 lei, despre care am auzit din gura in gura , nu mi s-a inmanat nimic deocamdata (fapta comisa pe data de 2-10-2014 ... (vezi toată discuția)
Avertisment scris Claark Claark Buna ziua Lucrez la o firma particulare, unde am primit un avertisment scris pentru un fapt necomisa de mine. (Doi colegi au avariat o baterie de ... (vezi toată discuția)
Cercetare disciplinara victor11 victor11 Buna ziua. Se poate sanctiona un angajat, in urma unei abateri disciplinare fara ca acesta sa fie audiat de comisia de disciplina ? Exemplu : angajatul ... (vezi toată discuția)