avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Renuntarea la repartitoare
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Renuntarea la repartitoare

Buna ziua,

Sunt presedintele unei asociatii de proprietari de 38 de apartamente iar contractul cu firma de repartitoare expira in decembrie. Din cele 38 de apartamente, 1 are centrala, deci se considera doar 37 cu drept de vot (in ceea ce priveste subiectul acestui mesaj)

In urma unei liste nominale, 20 de apartamente doresc renuntarea la repartitoare iar 12 nu doresc (restul de 6 nu au raspuns sau nu au fost gasiti acasa). Insa presupunand ca ei ar spune nu am avea 20 DA si 18 NU.

Avand in vedere ca majoritatea doresc sa renunte definitiv la repartitoare si trecerea la pausal RADET, eu ca presedinte am dreptul legal de a decide ca tot blocul sa treaca la pausal in baza acestor voturi si sa nu semnez contract cu nicio firma de repartitoare?

Mentionez ca pausalul la firmele de repartitoare este diferit si nu pot exista doua moduri diferite de calcul a caldurii intr-un bloc. Ori plata la comun ori firma de repartitoare.

In prezent exista o lege care practic obliga proprietarii sa isi instaleze contoare / repartitoare pana in decembrie 2016. Este aceasta lege suficienta cat sa ne impedice sa trecem pe pausal anul acesta si pana iarna viitoare?

Va multumesc anticipat
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Noiembrie 2015
ionut39, utilizator
Atentie la directivele EU care se doresc implementate pina la sfirsitul lui dec. 2016 si repartitoarele pe consum individual vor fi obligatorii. Refacerea totala a retelei tevilor in acest an poate fi in proiect astfel consumul individual sa fie monitorizat eficient. Scopul este scaderea consumului termic cu pina la 20% pina in 2020.

Si cei cu CT vor fi nevoiti sa schimbe centrala.

Azi am anuntat administratorul sa discute cu asoc.si sa se ia in calcul si consideratie proiectul. Daca nu se schimba reteaua de tevi astfel sa fie montat contorizare individuala- circul continua.
Nu stiu daca se permite postarea link-ului cu info.
Ultima modificare: Luni, 9 Noiembrie 2015
ContSters371153, utilizator
Sunt familiar cu directivele UE tocmai de aceea am intrebat daca anul acesta ar fi ok sa renuntam pana iarna viitoare la repartitoare. Personal as prefera sa putem instala contoare in locul repartitoarelor insa nu stiu daca acest lucru este fezabil.

Va rog sa imi trimiteti un mesaj privat cu link-ul.

Multumesc
Ultima modificare: Luni, 9 Noiembrie 2015
ionut39, utilizator
ionut39 a scris:

Personal as prefera sa putem instala contoare in locul repartitoarelor insa nu stiu daca acest lucru este fezabil.


Depinde ce se doreste prin folosirea repartitoarelor si intrebarile sint: ce calitati tehnice au contoarele si cum masoara?
De la asoc. la alta, experienta cu repartitoarele poate sa fie diferita- poate. Daca oamenii au fost multumiti cu ele de ce sa schimbe?
Daca nu au fost multumiti cu repartitoare, atunci e bine sa se discute serios si sa se aleaga optiunile cele mai bune pe termen lung, care aduc economie si pe partea de consum, dar necesita investitie.
Cum si apa calda va intra sub strategia eficientei imi este greu sa inteleg cum se poate folosi inteligent apa calda daca dupa minute bune incepe sa curga de abia la temperaturi de sub 30 de grade (cum era la mine odata, poate s-au schimbat lucrurile).
Poate niste conditii ca: in 7 sec. de la deschiderea robinetului apei calde trebuie apa sa ajunga la temp. de 45-55 gr, ar ajuta la economie.
In plus, investitii in imbunatatirea sistemului de incalzire in urmatorii ani se pot lua in calcul pe linga cheltuielile cu caldura anuala.
Pe site-ul EU-ului de strategie a energiei sta clar ca spre ex.in Romania tinta este sa se ajunga la un consum de 30.3 de la 43.0 [Mtoe] pina in 2020 (in 4 ani).

Mai mult ca sigur anul viitor vor aparea noi reguli de calcul al caldurii si de acum intrevad cum o sa fie. In conditiile in care se creaza o distributie sociala a costurilor de incalzire nu are nici un rost sa mai pastrez o proprietate la bloc.
Ultima modificare: Luni, 9 Noiembrie 2015
ContSters371153, utilizator
Aveti dreptul sa nu semnati contract cu firma de repartizare chiar si fara majoritatea votului proprietarilor. Nu este o simpla problema de cvorum, ci de respectare a unor conditii tehnice in care poate functiona sistemul (minim 80% din apartamente.

Legea nr. 121/2014 nu impiedica deloc renuntarea la repartitoare pana anul viitor.
Legea transpune trunchiat Directiva 2012/27/UE privind eficiența energetică, cu dedicatie pentru firmele care monteaza repartitoare.
Art. 9 alin. 3 din Directivă prevede termenul de 31 decembrie 2016 pentru montarea de contoare. În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă d.p.d.v. al costurilor, ... se utilizează repartitoare …, cu excepția cazului în care statul membru în cauză arată că instalarea unor astfel de repartitoare nu ar fi eficientă din punct de vedere al costurilor. În aceste cazuri, pot fi avute în vedere METODE ALTERNATIVE eficiente din punct de vedere al costurilor privind măsurarea consumului de energie termică.
Literatura tehnica prevede:
“Pe plan mondial există şi alte metode de defalcare a consumurilor, de la aparatele care înregistrează temperatura din încăperi (independent de sistemul de încălzire), până la aparate care înregistrează poziţia aparatelor de reglare a temperaturii–termostatele-din fiecare încăpere.”
”Studiu asupra implicatiilor induse de deconectarea consumatorilor de agent termic”- conf.dr.ing Sorin Burchiu, Fac de Instalații București, Rev. Tehnica instalatiilor nr. 5/2006, p.13. [ link extern ]

Simpla montare a contoarelor termice de apartament, sau a repartitoarelor, nu va aduce automat o facturarea echitabila si exacta. In ambele ipoteze exista 2 cauze care vor da erori grave in stabilirea corecta a costurilor de incalzire.
1. Dezechilibrul hidraulic al instalatiei de incalzire
2. Incalzirea indirecta dintre apartamente
ionut39 a scris:

Chiar daca am merge pe repartitoare, le-am inlocui cu cele pe [b]unda radio + echilibrare hidraulica.


Exista studii internationale care arata anumite asociatii intre aparatele de masurat pe unde (apa, el, termic, gaz) si sa zicem "mediu".

Ultima modificare: Luni, 30 Noiembrie 2015
ContSters371153, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum putem scapa de remontarea repartitoarelor de căldură alvorada alvorada O asociație de proprietari care nu mai dorește iar repartitoare (am renunțat la ele de 4 ierni si ne este foarte bine fără ele ) cum poate sa scape de ... (vezi toată discuția)
Nu vreau sa renunt la repartitoare costachedd costachedd Bloc 4 etaje, 2 scari, 18 apartamente/scara, apartamente cu 4 si 2 camere. Locatarii au hotarat sa renunte la repartitoare si au ales sistemul pausal . La ... (vezi toată discuția)
De cand se aplica utilizarea repartitoarelor de caldura. locuiesc ... mihail_cojocaru@yahoo.com mihail_cojocaru@yahoo.com De cand se aplica utilizarea repartitoarelor de caldura. Locuiesc intr-un imobil ( bloc ) 4 etaje iar asociatia de proprietari se opune aplicarii legii. ... (vezi toată discuția)