avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 161 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Suntem executați
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Suntem executați

Conform noului cod fiscal, daca o locuinta este folosita ca sediu profesional de un PFA, pentru aceasta se va plati de la anul impozit de pana la 20 de ori mai mare.

Cu alte cuvinte, se da urmatorul exemplu:
- o persoana fizica autorizata care are sediul inregistrat undeva la parinti pe baza unui contract de comodat (vreo 90% sunt in situatia asta);
- PFA-ul obtine, sa zicem, venituri de 5000 lei anual;
- pe 2015 impozitul pe locuinta achitat de parinti a fost de 300 lei;
- conform noului cod fiscal, in 2016 se poate astepta sa plateasca pe locuinta aproape 6000 lei impozit.

Cu alte cuvinte, aici vorbim de o executie sociala si financiara.
Acel PFA nu isi va permite sa plateasca asemenea taxe colosale (din simplul motiv ca sunt complet aberante si fara nici cea mai mica justificare).

Prin urmare, PFA-urile care au venituri de sute de mii de lei (oare exista?) poate ca vor plati, urmand ca celelalte sa se inchida, ducand astfel sute de mii de oameni in pragul saraciei absolute.

Multumim celor care ne conduc pentru cadou. Se pare ca se doreste sa devenim un popor de asistati sociali sau mai rau! =D>



Cel mai recent răspuns: MrDerpson , utilizator 02:12, 19 Noiembrie 2015
Buna seara, din câte am citit eu până acum impozitarea clădirilor se va face după forma de utilizare a acestora (rezidenţial, nerezidenţial). În cazul PFA cu sediu într-o locuinţă se va impozita ca rezidențial suprafața de locuit și ca nerezidențial suprafața din contractul de comodat a locuinței. Nu am găsit niciunde impozitarea clădirilor nerezidențiale în funcție de venitul PFA-ului ci în funcție de valoarea clădirii înmulțit cu diferiți coeficienți stabiliți de autoritățile locale (de oraș, de zonă etc.) Ne puteți spune unde anume ați găsit că impozitarea clădirilor folosite ca sedii de firme (PFA) se face proporțional cu veniturile acestora?
Normal ca nu se face in functie de venitul PFA-ului. A fost doar un exemplu care reflecta cat de retardate sunt unele legi.
Asadar, poti sa ai venituri de 2000 lei, insa lor li se pare normal sa platesti 8000 lei impozit pe locuinta. Bun!


Noul ministru de la Finante va aplica noul cod fiscal cu ochii inchisi, nu are nicio problema.
E bine, suntem bine...
O teorie de a mea.
Consider ca persoana X care are in proprietate apartamentul care este sediu profesional pentru PFA-ul sau va avea sanse mari sa plateasca impozit marit deoarece este vorba de una si aceeasi persoana = exista beneficii.
Acelasi lucru se aplica si proprietarilor care au contracte de inchiriere cu persoane care au declarat sediul profesional in locuinta inchiriata.

Lucrurile se schimba atunci cand vorbim de PFA-uri care au sediul profesional in locuinte care-s in proprietatea altor persoane (rude, persoane straine etc) strict pe baza unui contract de comodat. Este absurd ca proprietarul sa plateasca impozit marit in conditiile in care el nu obtine niciun beneficiu de pe urma acelei activitati economice.

Pana la urma, cred ca vor plati impozit marit doar:
- proprietarii persoane fizice care au PFA-uri;
- proprietarii persoane fizice care au inchiriat locuinta unor PFA-uri;
- proprietarii persoane fizice care au imprumutat cu titlu gratuit (comodat) intreaga locuinta/o parte din aceasta unor PFA-uri, conditia fiind ca PFA-ul sa suporte cheltuielile cu utilitatile (sau o cota parte) - lucru ce va fi reflectat printr-o declaratie pe proprie raspundere.

Evident, va fi vorba doar de PFA-urile care desfasoara activitatea la domiciliu.


Prin urmare, cea mai logica actiune va fi urmatoarea: taxele marite se vor calcula pe baza declaratiilor depuse de catre proprietari.
Acolo unde nu exista declaratii, se va verifica in bazele de date disponibile daca la adresele respective exista un domiciliu fiscal. In cazul in care exista, se va verifica cine suporta cheltuielile cu utilitatile (daca facturile sunt pe numele proprietarului sau pe PFA). Daca facturile sunt pe numele proprietarului = locuinta rezidentiala. Daca facturile sunt pe numele PFA-ului = locuinta nerezidentiala.




~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozitarea cladirilor dupa noul cod fiscal cristianba cristianba Buna ziua, La completarea Declaratiei de impunere privind imozitul pe cladiri pt persoane fizice pt anul 2016, nu sunt sigur daca incadrez corect locuinta, ... (vezi toată discuția)
Codul fiscal - decontare cheltuieli sediu mustatamihai mustatamihai inteleg ca in noul cod fiscal se stabileste destinatia spatiului, in principal daca se deconteaza in contabilitate,cheltuieli pentru intretinerea si folosirea ... (vezi toată discuția)
Impozitarea cladirilor in 2016 ioanamircea ioanamircea In anul 2010 am cumparat un apartament in bloc, pe care il folosesc atat cu destinatie rezidentiala, cat si ca sediu social al PFI-ului prin care prestez ... (vezi toată discuția)