C.pr.civ constituie dreptul comun si in materie penala, acolo unde nu este incompatibil cu specificul procedurii penale (ex. in privinta motivarii hotararilor), iar CPP nu contine prevederi speciale care sa instituie derogare?
Initial am intrebat ceva extrem de simplu:
Si anume, daca imi pot modifica contestatia pana la primul termen... adica ca in civil :)
CPP nu prevede asa ceva... si e si normal sa nu prevada, deoarece nu e o chestiune care tine de penal, ci de proces la modul general.
In privinta motivarii: am contestat in instanta ordonanta procurorului, pe motiv ca nu e motivata!!
In CPP nu scrie nicaieri ca trebuie sa fie motivata... dar in civil evident ca trebuie sa fie motivata.
cautati "ordonanta motivata", ca scrie in mai multe locuri in CPP. Mai mult, parchetele functioneaza conform principiului legalitatii conform art. 132 din Constitutie, deci ordonantele trebuie motivate in fapt si de drept. Consemnarea sau neconsemnarea probelor trebuie motivata cf. art. 100 (3) din CPP si probele trebuie stranse si consemnate cf. art. 5 din CPP
Si nu in ultimul rand
Art. 286 - Actele organelor de urmarire penala
d) obiectul actului sau masurii procesuale ori, dupa caz, tipul solutiei, precum si motivele de fapt si de drept ale acestora;