avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1755 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... cpc constituie drept comun in penal??
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

cpc constituie drept comun in penal??

C.pr.civ constituie dreptul comun si in materie penala, acolo unde nu este incompatibil cu specificul procedurii penale (ex. in privinta motivarii hotararilor), iar CPP nu contine prevederi speciale care sa instituie derogare?
Cel mai recent răspuns: eusaisapte , utilizator 13:52, 23 Decembrie 2015
Initial am intrebat ceva extrem de simplu:
Si anume, daca imi pot modifica contestatia pana la primul termen... adica ca in civil :)
CPP nu prevede asa ceva... si e si normal sa nu prevada, deoarece nu e o chestiune care tine de penal, ci de proces la modul general.

In privinta motivarii: am contestat in instanta ordonanta procurorului, pe motiv ca nu e motivata!!
In CPP nu scrie nicaieri ca trebuie sa fie motivata... dar in civil evident ca trebuie sa fie motivata.
cautati "ordonanta motivata", ca scrie in mai multe locuri in CPP. Mai mult, parchetele functioneaza conform principiului legalitatii conform art. 132 din Constitutie, deci ordonantele trebuie motivate in fapt si de drept. Consemnarea sau neconsemnarea probelor trebuie motivata cf. art. 100 (3) din CPP si probele trebuie stranse si consemnate cf. art. 5 din CPP

Si nu in ultimul rand

Art. 286 - Actele organelor de urmarire penala
d) obiectul actului sau masurii procesuale ori, dupa caz, tipul solutiei, precum si motivele de fapt si de drept ale acestora;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

De ce este contestatia cf. art. 341 (10) din cpp inadmisibila? eusaisapte eusaisapte Am formulat contestatie cf. art. 341 (10) din CPP astfel impotriva incheierii nelegale si netemeinice dispuse cf. art. 341 (6) din CPP Instanta a declarat-o ... (vezi toată discuția)
Hotararea penala nu se comunica?? aidu aidu Cum exercit calea de atac (extraordinara) daca nu mi se comunica hotararea definitiva?? Subzista termenul de 30 zile pt motivarea hotararii? In acest caz, ... (vezi toată discuția)
Exista o prevedere potrivnica in cpp care ma impiedica sa invoc art. 184 (1) a) din cpc? eusaisapte eusaisapte Exista o prevedere potrivnica in CPP care ma impiedica sa invoc art. 184 (1) a) din CPC in raport cu un proces penal? Sau trebuie sa introduc o actiune civila ... (vezi toată discuția)