avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Livrare apartamente, curte engleza si parcare
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Livrare apartamente, curte engleza si parcare

Intrebare: Un dezvoltator imobiliar a construit un bloc de apartamente destinate vanzarii. Marfa receptionata consta in apartamente, garaje subterane, boxe, locuri de parcare exterioare. Aceste locuinte urmeaza sa fie vandute catre persone fizice ca parte a politicii sociale cu cota redusa de TVA 5%.

In lege scrie " ... livrarea de locuinte care au o suprafata utila de maximum 120 m2, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depaseste suma de 380.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, achizitionate de orice persoana necasatorita sau familie. Suprafata utila a locuintei este cea definita prin Legea locuintei nr. 114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Anexele gospodaresti sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare."
In anexa nr. 2 din Lege 50/1991 se definesc anexele gospodaresti astfel: "Constructiile cu caracter definitiv sau provizoriu, menite sa adaposteasca activitati specifice, complementare functiunii de locuire, care, prin amplasarea in vecinatatea locuintei, alcatuiesc impreuna cu aceasta o unitate functionala distincta."
In categoria anexelor gospodaresti, de regula in mediul rural, sunt cuprinse: bucatarii de vara, grajduri pentru animale mari, patule, magazii, depozite si altele asemenea.
In mod similar, sunt asimilabile notiunii de anexe gospodaresti si garajele, serele, piscinele si altele asemenea.
Doar apartamentele si terenul aferent apartamentului se factureaza cu cota redusa de 5%. Este corect? Grajele subterane, boxele, locurile de parcare exterioare sunt anexe gospodaresti si se factureaza cu cota standard 24%. Sunt garajele subterane, boxele si locurile de parcare toate cu nr. topo diferit anexe gospodaresti?

Alte discuții în legătură

Tva de 19% sau 5% la parcarea subterana din bloc? aelemarac aelemarac Buna ziua, Este normal ca la un bloc nou , spatiile de parcare din subsol, (care sunt tot spatii construite) sa aiba tva de 19%? Nu se aplica si aici legea ... (vezi toată discuția)
Tva achizitie apartament oviiul oviiul buna ziua, am achizitionat in anul 2010 un apartament cu credit imobiliar direct de la investitor platind tva 5%. Acum vreau sa iau alt apartament construit ... (vezi toată discuția)
Plafon valoric sau de suprafata utila pentru pragul de tva 24% la achizitii imobiliare claudiubycn claudiubycn Buna ziua. Doresc sa achizitionez o casa are suprafata utila de 135 mp + garaj subteran(24mp) + beci (17mp) pe un teren de 300 mp care este la gri si mi-o ... (vezi toată discuția)