avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 663 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort

am un copil de 8 ani,am apartament prin credit ipotecar,o masina si inca doua credite,sotia nu lucreaza,vreau sa divortez, ce trebuie sa fac?
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 10:01, 15 Noiembrie 2015
Trebuie sa stiti ca puteti divorta fie la notar, fie la instanta sau fie la primarie.
Divortul reprezinta desfacerea casatoriei si pronuntarea pe cererea accesorie privind stabilirea domiciliului minorului, stabilirea cuantumului pensiei de intretinere pentru acesta, stabilirea modalitatii de exercitare a autoritatii parintesti asupra minorului de catre parinti.

Mai trebuie sa stiti ca, daca veti lua in calcul sa apelati la un mediator pentru desfacerea casatoriei, acesta nu are competente in acest sens. Acordul de mediere (actul obtinut de la mediator ) nu reprezinta desfacerea casatoriei pana nu il depuneti la instanta insotit de cererea de divort. In cazul apelarii la mediator, casatoria se va considera desfacuta numai la momentul pronuntarii unei hotarari judecatoresti de desfacere a casatoriei.

Bunurile enumerate de dvs. si dobandite in timpul casatoriei, fac obiectul unei actiuni in partaj, care se poate solutiona in mod exclusiv numai printr-o hotarare judecatoreasca.
In ce priveste acest aspect, privind partajul bunurilor comune, trebuie sa stiti ca, chiar daca apelati la un mediator pentru a face o intelegere cu fosta sotie, va trebui ulterior obtinerii acordului de mediere, sa depuneti o actiune in instanta care sa pronunte o hotarare de expedient. In caz ca acordul de mediere nu este corect intocmit, instanta va respinge medierea facuta. Tocmai de aceea este bine sa apelati la un avocat.
Nu puteți divorța la starea civila( primărie) pt ca aveți un copil.
Ce aveți de făcut depinde și de soția dvs, dacă e de acord cu divortul și cu ce mai vreți legat de copil sau de partaj. Mai ieftin, mai rapid și fără probleme e sa va puneți de acord cu nevasta.
Divortati de comun acord la notar sau in instanta ( fie de comun acord fie proband motivele temeinice pt care continuarea casatoriei nu ar fi posibila ).

Dupa ramanerea definitiva a solutiei de desfacere a casatoriei, gasiti cea mai buna cale pt partajarea bunurilor si a datoriilor. Firesc si mai ieftin este sa incercati o solutionare amiabila.

Pasii de urmat in concret depind de ceea ce va doriti sa obtineti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort, partaj, custodie copil - informatii generale Mira_A Mira_A care este cea mai ieftina modalitate de a divorta amiabil, daca avem copil minor si apartament si bunuri comune? se poate la notar sau la primarie? Daca nu, la ... (vezi toată discuția)
Divort daniela70 daniela70 Buna ziua! Sotul meu doreste sa-i dau acordul pentru depunerea cererii de divort. Mentionez ca avem un copil minor , un apartament si o masina, dobandite ... (vezi toată discuția)
Divort nucusor nucusor se poate divorta la notar??cit dureaza,cit costa ,si ce acte sunt necesare?se poate face un fel de \"imparteala a lucrurilor la notar daca cei doi sunt de ... (vezi toată discuția)