avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... Decizia ÎCCJ (Complet RIL) nr. 15/2015
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

Decizia ÎCCJ (Complet RIL) nr. 15/2015

Prin Decizia nr. 15/2015, ÎCCJ (Complet RIL) a admis recursul în interesul legii și a constatat că "fapta unei persoane care exercită activități specifice profesiei de avocat în cadrul unor entități care nu fac parte din formele de organizare profesională recunoscute de Legea nr. 51/1995 privind organizarea și exercitarea profesiei de avocat (rep. M. Of. nr. 98 din 7 februarie 2011; cu modif. și compl. ult.) constituie infracțiunea de exercitare fără drept a unei profesii sau activități prevăzută de art. 348 Cod penal."

Avand in vedere Decizia ICCJ (complet RIL) nr.15/2015 sunt pasibil de savarsirea infractiunii prevazute de art.348 Cod penal, intrucat am o Societate Profesionala a consilierilor juridici (SRL) activa, infiintata in anul 2004 cu activitate unica 6910-activitati juridice?

Cum este posibil ca o societate infiintata legal in anul 2004-in baza Legi 31/1990 coroborata cu prevederile Legii514/2003 si a Statutului profesiei consilierilor juridicii- printr-o decizie a judecatorului delegat de la Registrul Comertului, in conditiile in care Legea 51/1995 era in vigoare si la acea data, sa devina brusc peste noapte, dupa 11 ani de existenta o societate a carei activitate este considerata infractiune, conform Deciziei ICCJ 15/2015? In ce tara din lumea asta mai este posibil asa ceva?#-o In 2004 cand am infiintat societatea si Legea 51/1995 era in vigoare nu a vazut nimeni ca activitatile juridice corespunzatoare profesiei consilierilor juridici si exercitate de consilieri juridici sunt infractiuni? Sau mai degraba aici vorbim despe abuzuri savarsite de institutiile statului penetrate de diverse interese ale avocatilor "acoperiti" sau nu?
Cel mai recent răspuns: ContSters46578 , utilizator 23:03, 25 Noiembrie 2015
RIL-ul respectiv a fost publicat in MOF ceea ce inseamna ca, de la data publicarii, devine obligatoriu pentru toata lumea, inclusiv pentru firmele care au ca obiect de activitate activitati specifice avocaturii care pot fi exercitate (pe viitor) doar de catre avocatii inscrisi in barouri apartinand UNBR!
Din pacate asa este, traim intr-o tara in care mafia avocaturii a pus monopol pe caen 6910-activitati juridice (sa vedem cat timp vor reusi sa pastreze acest monopol, avand in vedere ca in UE nu exista asa ceva, intrucat sunt mai multe profesii juridice care au dreptul sa foloseasca acest cod caen-si sa nu uitam ca legislatia UE are prioritate fata de legislatia interna!). Sper sa se demareze un infrigement impotriva Romaniei pe tema asta. Abuzurile sistemului corupt continua zi de zi si atinge toata societatea romaneasca. Dubla masura din toata societatea romaneasca este ridicata la rang de arta de sistemul securisto-mafiot care a acaparat puterea.

Activitatea 6910 - Activități juridice - NU este un monopol al profesiei de avocat.

Art. 113 din Legea 51 este foarte explicită

(1) 4 La data intrării în vigoare a prezentei legi persoanele fizice sau juridice care au fost autorizate în baza altor acte normative ori au fost încuviinţate prin hotărâri judecătoreşti să desfăşoare activităţi de consultanţă, reprezentare sau asistenţă juridică, în orice domenii, îşi încetează de drept activitatea. Continuarea unor asemenea activităţi constituie infracţiune şi se pedepseşte potrivit legii penale.

(2) 2 De asemenea, la data intrării în vigoare a prezentei legi încetează de drept efectele oricărui act normativ, administrativ sau jurisdicţional prin care au fost recunoscute ori încuviinţate activităţi de consultanţă, reprezentare şi asistenţă juridică contrare dispoziţiilor prezentei legi.

(3) Prevederile alin. (1) şi (2) nu se aplică profesiei de consilier juridic, care va fi exercitată potrivit dispoziţiilor Legii nr. 514/2003 privind organizarea şi exercitarea profesiei de consilier juridic, cu completările ulterioare.

Consilierii juridici, ca ocupație fac parte din clasa avocați. (conf.COR)

Înțelesul Legii 51/1995 este că avocatura în România se practică "numai de avocați" cu excepția consilierului juridic care o practică conform Legii 514/2003.

Trecând peste asta, dacă înțelesul RIL- ului invocat ar fi interpretat emoțional AȘA, notarii nu ar mai putea acorda nici ei consultanță juridică, direcțiile juridice statale ar trebui desființate iar marile companii de consultanță de tip Ernst&Young, care NU în paranteză fie spus, sunt tot SRL-uri ar trebui sa își ceară lichidarea.
Aș adăuga miile deja celebre SRL-uri cu asociați avocați care au angajat și angajează consilieri juridici exact pentru activități de consultanță juridică.

Cred că o mai mare atenție la detalii nu ar strica.
Tocmai ca in aceste detalii se afla capcana, si impreuna cu dubla masura ridicata la rang de arta in ultimii ani in societatea romaneasca, "sistemul" elimina tot si pe toti ce-i sunt impotriva! Mafia avocaturii prin acest RIL incercand sa-i elimine pe cei din Barourile "paralele" a lasat-o in coada de peste si le-a oferit cadou avocatiilor monopolul pe CAEN-ul 6910, fapt inadmisibil intr-o tara ce face parte integranta din UE! Jos sistemul securisto-mafiot care a acaparat puterea si justitia!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Consultanta juridica - in calitate de persoana fizica autorizata monicaariton monicaariton Buna ziua, Am o intrebare. O persoana fizica autorizata poate oferi consultanta juridica pentru persoane juridice sau fizice?Bineinteles, daca este absolvent ... (vezi toată discuția)
Cod caen activitate secundara andreea20ro andreea20ro buna ziua,pot sa trec in actul costitutiv urmatoarea activitate la activitati secundare sau imi trebuie autorizare speciala? 6910-activitati ... (vezi toată discuția)
Consilier juridic stagiar roxana - elena roxana - elena buna ziua! doresc sa va intreb daca un consilier juridic stagiar poate sa-si infiinteze un pfa ,sau srl ,sau ii ( asociat unic) cu codul caen 6910 Activitati ... (vezi toată discuția)