salut.am un administrator care la ora actuala a reusit sa adune pt asociatie datorii f mari-la lift pe trei scari de 8600lei,cu restante cu tot;la curent tot pe trei scari lift+lumina 16000 lei,cu tot cu restante;a avut trei esalonari la electrica nu a respectat nici una ,si cei de acolo au zis ca nu mai acorda nici una,la lift o parte din datorie este ca urmare a unei reparatii la o scara 3800lei,intretinerea la lift este restanta 4300lei,deci va faceti o idee.intrebarea este:daca de cenzori nu a auzit nimeni,de CE la fel,presedintele se face ca ploua,cine il poate lua la rost cu temei legal,prin ce cale-sesizare unde?multumesc#-o
Castelanul - Eu consider ca sunt doua probleme distincte:
1. plecarea vechiului administrator fara sa faca o predare-primire a evidentei mijloacelor materiale si banesti, si doriti o verificare a gestiunii din perioada respectiva
2. angajarea dvs.pe postul vacant de administrator
Activitatea asociatiei nu sta in loc, indiferent cum a plecat administratorul, cineva trebuie sa se ocupe cel putin de intocmirea listei de plata, incasari si plati furnizori si in paralel solicitati o expertiza financiar- contabila, stabilirea prejudiciului, actionarea in instanta.
Daca vreti sa va ocupati de managementul de proprietate al asociatiei, raspunderea pentru dvs. porneste din momentul angajarii, nu va priveste ce s-a intamplat in urma. Vinovat de perioada precedenta, in afara administratorului, este cenzorul care nu a verificat, si care poate a fost si remunerat pe acea perioada. (cum se intampla la foarte multe asociatii).
Ca locatar, daca ati ramas fara fondul de rulment, fond de reparatii, veti mai plati si niste facturi restante este dureros. Va trebui sa va luptati singur, greu veti gasi un aliat. Oamenii sunt nepasatori, nestiutori sau chiar realizeaza ca nu ai cui sa te adresezi.
Va trebui sa cititi Legea 230/2007, Normele metodologice de aplicare a Legii 230/2007 si Ordinul 1969/2007- reglementari contabile.