avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1410 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... A intra in legalitate cu ajutorul infiintarii asoc. ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

A intra in legalitate cu ajutorul infiintarii asoc. proprietari

Noi acum dorim sa infiintam asociatia de proprietari in scara cu 20 de ap. Pana acum nu am avut nici asociatia de locatari, nimic. Strangeam bani pt consumul energiei electrice in scara , interfon , schimbat usa intrare scara, reabilitare iluminat automat in scara. Avem inca 3000 de lei si doi restantieri.
Fiind nestiutori dorim sa facem totul legal si sa avem un statut "beton"

Intrebarea 1 -Cum poate prelua asociatia de proprietari pe care dorim sa infiintam (pt reabilitare) acum banii pe care am strans ca persoane fizice / ca locatari. Cei doi sunt restantieri cu 13 luni x 20 lei, Timp in care am platit si curentul scarii fara contributia lor. Dorim sa intram in legalitate si cu banii strans pana acum si cu platiile pe care le-am efectuat din acesti bani (facturi facut pe numele meu
).
Intrebarea 2- Se poate ca presedintele , administratorul, cenzorul , etc al asociatiei sa nu primeasca salariu?

Intrebarea 3- Se poate repartiza costul energiei electrice a scarii blocului pe apartament si nu pe persoane. Motivul este ca sunt care nu locuiesc in apartamentele lor (deci persona 0 in aceste ap) dar usa blocului o tinem inchis (avand interfon ) care consuma energie electrica, si prin aceasta o protejam si apartamentele lor de eventuale hoti. Cam in 11 ap sunt locatari permanent in rest ori in strainatate ori in alte parte. Nu avem lift, numai usa si iluminatul automat consuma energie electrica.

Intrebarea 4 Exista o cotizatia sindicala care trebuie platita?

Intrebarea 5 Sediul asociatiei poate sa fie una dintre uscatorie? Daca sa care este procedura de a inregistra asociatia in acest spatiu comun?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: zolyxx , utilizator 19:14, 26 Noiembrie 2015
Multumesc de tot

Acest raspuns am asteptat, sper ca putem aplica in mod legal.

Inseamna ca puna la urma putem repartiza legal costul energiei electrice pe apartamente, si nu pe numarul de persoana care locuiesc efectiv in luna respectiva in bloc. Asa pare si logic. Pana acum cei care nu plateau nu puteam sa-l fortez sa plateasca dar acum dupa infiintarea asoc prop. pot sa dau in judecata daca nu va plati.
Oare cum pot sa recuperez restantele pe care a acumulat pana la infiintarea asoc.prop.?(numai cu plata curentului electric pe scara este restant , caci restul facturilor le primim pe persoana / locatar fiecare)
zolyxx a scris:
Inseamna ca puna la urma putem repartiza legal costul energiei electrice pe apartamente, si nu pe numarul de persoana care locuiesc efectiv in luna respectiva in bloc.

Inseamna ca dialogam aici in zadar daca asta ati inteles!
Legal costul energiei electrice necesara iluminatului casei scarii si/sau functionarii liftuliui, se repartizeaza numai in functie de numarul de persoane ce locuiesc in luna respectiva si nu pe alte criterii.

Domnule Adriantot , pana la urma o sa ma conving de adevarul pe care o sustineti si Dvs.
Nu este in zadar acest dialog, si va multumesc pt ajutorul pe care o prestati in acest forum.

Putin sunt si încăpățânat, si nu pot sa adopt nici faptul ca o centrala de preparare de caldura si apa calda care consuma energie electrica a scari, pompa acestuia care transporta caldura pana la toate apartamente, sa plateasca numai persoanele care efectiv stau in bloc.

Atunci acest art. cum trebuie inteles?

HG nr. 1588, SECŢIUNEA a 7-a-Repartizarea cheltuielilor de altă natură - art. 53-56.

ART. 56
Cheltuielile privind serviciile pentru încalzirea centrala si prepararea apei calde
menajere asigurate prin centrale termice proprii
sau aflate în exploatarea directa a
asociatiei de proprietari cuprind: costul combustibilului, costul transportului acestuia pâna
la locul de consum,
cheltuielile efectuate cu îndepartarea reziduurilor, costul energiei
electrice consumate pentru functionarea instalatiilor aferente si iluminatul încaperilor în
care sunt amplasate acestea,
costul echipamentului de lucru si protectie pentru fochistii
care deservesc centralele termice, indemnizatiile, respectiv salariile acestora, inclusiv
contributiile catre bugetul de stat, costul materialelor necesare pentru pastrarea curateniei
în centralele termice, costul apei pentru umplerea instalatiei.
Ultima modificare: Joi, 26 Noiembrie 2015
zolyxx, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repartizare energie termica Davidcugir Davidcugir Am un apartament in Oradea intr-un bloc cu repartitoare de caldura. Din 2010 nu mai locuieste nimeni in locuinta, deoarece sint rezident in Germania. Din 2011 ... (vezi toată discuția)
Repartizarea cheltuielilor comune la as.de proprietari noane noane Am un apartament in care nu locuieste nimeni ,si lunar apar cu cheltuieli la asociatie pentru lift,lumina pe scara,curatenie si culmea sumele sunt egale pentru ... (vezi toată discuția)
Plata energiei electrice pe scara blocului MileaMihaela MileaMihaela Locuiesc pe o scara cu 16 apartamente si va intreb cum este legal a fi efectuata plata energiei electrice pe scara : valoarea totala a energiei se imparte la ... (vezi toată discuția)