avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Dreptul de abitatie
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Dreptul de abitatie

Un prieten a dobandit un imobil de la o matusa cu pastrarea dreptului de abitatie pentru matusa sa asupra intregului imobil. S/a dus la evidenta pipulatiei si functionarul nu a vrut sa ii primeasca documnetle pentru satbilirea domiciliului la noua adresa fara consimtamintul matusii , care are drept de abitatie si nu de usufruct viager. Va rog poate ma lamureste si pe mine cineva.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 22:37, 28 Noiembrie 2015
dvs ce lamuriri doriti ?
Pe prieten l-a lamurit functionarul, prietenul e nud proprietar si sta acolo doar cu acordul matusii, cea care are drept sa foloseasca imobilul e matusa.
Art. 750

Dreptul de abitaţie

Titularul dreptului de abitaţie are dreptul de a locui în locuinţa nudului proprietar împreună cu soţul şi copiii săi, chiar dacă nu a fost căsătorit sau nu avea copii la data la care s-a constituit abitaţia, precum şi cu părinţii ori alte persoane aflate în întreţinere.

Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Noiembrie 2015
gi-jane2, moderator
m/I se pare cam ciudat sa fii propriatr al unei locuinte si sa nu poti locui acolo fara acordul celui care are si el dreptul sa locuiasaca conform legii
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
E nud proprietar, adica are drept de dispozitie, dar nu de folosinta. Abitatia e un dezmebramant al dreptului de proprietate, reprezinta tot un drept de uz avand ca obiect o locuinta.
Acum sunt lamurit, dreptul de abitatie este cam acelasi lucru cu dreptul de uzufruct viager, probabail un drept putin mai restrins.
Va multumesc pentru informatii.
asa este, mai restrans pt ca se refera doar la locuinte, nici nu se poate bucura de fructe ( venituri din chirii), nu poate fi cedat ( dreptul), iar bunul nu poate fi inchiriat inchiriat ( art 752)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturile uzufructuarului si ale nudului proprietar (consimtamant primire in spatiu) andrearox andrearox As vrea sa ma lamuriti in privinta unor aspecte : 1. poate un uzufructar sa isi dea consimtamintul (la serviciul de evidenta a persoanelor) pentru luarea in ... (vezi toată discuția)
Stabilirea domiciliului ginajaneta ginajaneta buna ziua.Am fost la politie pentru a-mi schimba C.I.expirata,si m-am lovit de o problema.Eu si sotul meu suntem proprietarii unui imobil pe care l-am cumparat ... (vezi toată discuția)
Contract de v-c cu drept de habitatie viagera- am cumparat acum ... alexandru37 alexandru37 Contract de v-c cu drept de habitatie viagera- am cumparat acum 10 ani o casa iar fostul proprietar a pastrat o clauza de habitatie viagera .intre timp ... (vezi toată discuția)