avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 310 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... expertiza contabila judiciara
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

expertiza contabila judiciara

Buna ziua,
Va rog mult sa ma ajutati cu niste informatii privind pasii pe care trebuie sa ii execute un expert contabil judiciar.
Tocmai am primit prin posta de la tribunalul Bucuresti ca sunt numita ca si expert sa fac un raaport de expertiza contabila judiciara.
E primul meu raport si nu stiu chiar asa bine cum se face, in sensul ca nu stiu care sunt pasii de urmat.
Am vazut ca sunt destule persoane care se pricep in acest domeniu pe forum.
Va rog sa ma ajutati.
Stiu ca trebuie sa convoc partile. Intrebarile sunt:
- ii convoc la mine? (desi eu stau la alta adresa acum decat cea mentionata pe buletin=> ce fac in aceasta situatie?)
- in adrese catre ei, ce le cer, sa imi aduca copii dupa documentele prezentate la proces? trebuie sa vina si cu un proces verbal de predare - primire?
- un avocat mi-a sugerat sa chem partile in aceeasi zi la mine, pentru a nu exista suspiciuni.
- dupa ce fac raportul, trebuie sa ma duc cu el la ceccar sa il semneze si ei?
- trebuie depus ceva la BLET? si luat de la ei ceva ce se ataseaza la raport (am citit ceva de genul acesta pe net).
Eu nu vreau sa fac decont de chelutieli, nu decontez nimic, sa imi dea doar ce au stabilit ei provizoriu, vreau doar sa il fac si nu vreau sa ma complic cu alte sume.
Trebuie emisa vreo factura in acest sens cuiva, se retine ceva din suma provizorie?
Eu sunt expert contabil cu statutul de angajata a unei firme, nu am nicio forma juridica, deci nu pot emite o factura asa cum citeam pe net.
Va rog mult sa ma ajutati daca se poate cu toate detaliile si modele de adrese, rapoarte, sunt foarte presata de acest raport, nu vreau sa platesc amenda judiciara.#-o obiectivul nu pare greu de realizat, ma pricep sa il fac.
Va multumesc anticipat pentru ajutorul acordat
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:08, 30 Noiembrie 2015
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este bine sa incepeti prin a citi cu atentie OG nr.2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare (gasiti legislatia pe internet). Veti gasi articole in legislatie care va dau raspuns la majoritatea intrebarilor puse de dvs.
Studiati si acest material propus de mine ca discutie in urma cu mai mult timp: www.avocatnet.ro/content/for...
Daca sunteti expert contabil judiciar inseamna ca detineti o autorizatie din partea MJ, in baza unui examen pe care l-ati promovat sau va regasiti pe o lista propusa de CECAR si aprobata de catre MJ.
Incerc sa va raspund pe scurt la intrebarile dvs., fara a intra in manunte, pe care le gasiti in cele 2 mentiuni anterioare.
-Puteti convoca partile la sediul firmei, la sediul dvs. (domiciliu) si chiar in holul tribunalului. De preferat la sediul firmei.
-Adresele de convocare se trimit cu confirmare de primire (se anexeaza confirmarea, in original, ca anexa la raportul de expertiza). Studiati inainte dosarul cauzei, la arhiva tribunalului si daca aveti nevoie de alte documente decat cele deja depuse, le nominalizati in adresa de convocare si cereti sa vi se puna la dispozitie in copii X certificate de autenticitate cu originalul. Documentele originale le puteti vedea la sediul firmei (daca faceti convocarea acolo) si le confirmati dvs. autenticitatea mentionand acest lucru in raportul de expertiza. Orice document pe care il solicitati suplimentar, trebuie depus la dosarul cauzei de catre partile in proces, cu nota de inregistrare si nr./ data de la arhiva tribunalului sau de dvs. ca anexa la raportul de expertiza.
-Partile in proces se convoaca impreuna la aceasi data, in acelasi loc. Ulterior, pentru date suplimentare puteti convoca partile si separat.
-Raportul de expertiza se avizeaza de catre CECAR daca instanta de judecata a solicitat acest lucru. Daca nu a mentionat expres acest lucru in adresa de desemnare a dvs. pentrue fectuare expertiza este bine sa intrebati instanta de judecata, in scris, cu nr. de inregistrare/ data de la arhiva tribunalului (daca nu sunteti membru CECAR. doar expert autorizat direct de MJ).
-Raportul se depune la arhiva tribunalului pentru dosar nr. ..., cu nr. de inregistrare/ data, cu minim 5 zile inainte de termenul de judecata, in atatea exemplare cate parti sunt in dosarul cauzei plus un exemplar pentru instanta. Raportul se numeroteaza, se semneaza si se parafeaza de expert pe fiecare pagina in parte. La BLETJ nu trebuie sa depuneti raportul de expertiza.
-Nu va grabiti cu renuntarea la decontul de cheltuieli plus onorariu. Cheltuielile se aduna, iar taxele plus impozitul pe care le platiti la sumele incasate ca onorariul sunt consistente. De regula, onorariul provizoriu fixat de instante abia acopera cheltuielile. Decontul de cheltuieli plus aprecierea onorariului definitiv se depun o data cu raportul de expertiza. Raportul si decontul se aproba de catre instanta, de regula, impreuna, in aceeasi sedinta si se mentioneaza acest fapt in incheierea de sedinta.
-Onorariul se incaseaza in cont personal deschis de dvs. la CEC, in baza primirii de catre BLETJ a unei adrese de la instanta. Trebuie sa emiteti factura si pentru a putea sa faceti acest lucru trebuie sa va deschideti firma la Registrul comertului sau sa depuneti o declaratie la ANAF si sa va inregistrati ca platitor de taxe si impozite pentru activitatea de expert. Procurati apoi carnet cu facturi de la firme care comercializeaza aceste documente contabile.
In contul deschis la CEC veti primi onorariul definitiv aprobat de instanta de judecata minus 10 % care ramane la dispozitia MJ. Factura o emiteti pe tot onorariul mentionand pe formularul de factura ca s-a retinut 10 % de catre MJ conform OG nr.2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare. Pentru sumele incasate ca onorariu aveti de intocmit si depus mai multe documente la ANAF.
-Modele de adrese de convocare isi intocmeste fiecare in functie de ceea ce i se cere prin adresa de desemnare ca expert de catre instanta. Acestea trebuie sa contina informatii despre dosar (nr., instanta, termen de judecata, locul, data, ora, locul convocarii, documente solicitate, etc.). Ca model de raport la fel, respectand capitolele mentionate in OG nr.2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare.
-Daca nu puteti respecta termenul de intocmire raport, deja stabilit de catre instanta, sa nu uitati sa depuneti la dosarul cauzei, cu nr.de inregistrare/ data de la arhiva tribunalului o nota scrisa prin care solicitati stabilirea unui nou termen de judecata, motivand acest demers. Un motiv de solicitare un nou termen de judecata poate fi daca in evidentele BLEJ nu se regaseste ca fiind depus onorariul provizoriu (stabilit de catre instanta) in contul BLEJ pentru numele dvs.
Sa aveti bafta.
1-Este de preferat sa solicitati prezenta partilor la sediul dv lucrativ
2-Partile trebuie sa va puna la dispozitie intreaga documentatie care urmeaza sa faca obiectul expertizei financiar contabile
3-Daca sunteti contabil autorizat si acreditat CECCAR,pe cale de consecinta detineti stampila pe care o aplicati pe raport
4-Nu este necesar semnatura suplimentara de la CECCAR
5-Pentru clarificari,solicitati ajutorul unui coleg care stapaneste procedura si a mai executat expertize financiar contabile
Pot sa imi fac forma juridica la ANAF dupa depunerea raportului la Tribunal?
Sunt conditionata de ceva la depunerea raportului?
Mersi
Inregistrarea ca platitor de taxe si impozite la ANAF trebuie sa o aveti atunci cand veti incasa onorariul si va trebui sa emiteti factura fiscala catre BLETJ.
La depunerea raportului de expertiza nu trebuie sa probati existenta dvs. ca platitor de taxe si impozite.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuz expertiza contabila judiciara expertcontabilvlad expertcontabilvlad Buna seara. va rog sa ma ajutati si sa imi spuneti, cine stie, daca pot refuza o expertiza contabila judiciara, pe motiv ca eu sunt foarte implicat in ... (vezi toată discuția)
Solicitare cornel1592 cornel1592 Solicit un model de cerere pentru restituirea chitantei in original pentru neutilizare onorariu de expert. (vezi toată discuția)
Factura onorarii expert contabil viculean viculean Daca sunt numit expert intr-un dosar aflat pe rolul unei instante judecatoresti pentru a intocmi expertiza contabila ca expert contabil membru CECCAR sau ca ... (vezi toată discuția)