avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 208 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Spațiu comun ocupat abuziv
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Spațiu comun ocupat abuziv

Bună ziua,

Locuiesc la ultimul etaj al unui bloc. Unul din vecini a ocupat balconul unde este ghena și scara de acces către terasă blocului prin schimbarea ușii de la balconul unde se află ghena și prin adăugarea unui grilaj metalic pe scara către etajul superior pe unde se realizează accesul către terasă. Am încercat să cer un rând de chei și mi s-a spus ca nu am voie în acele zone. În urma restricționării accesului la terasa blocului, au apărut infiltrații care au dus la degradarea apartamentului unde locuiesc.

Aș dori să știu în primul rând cui să mă adresez pentru rezolvarea rapidă a acestei situații pe cai legale, care este parcursul de rezolvare a unei astfel de situații.

M-am adresat și președintelui asociației de proprietăți care a propus o soluție legală, dar care nu pârș, în opinia mea o soluție rapidă. Pe palier sunt trei apartamente, eu sunt singurul care nu am acces la aceste părți comune.
Soluția vecinului care a montat atât ușă cât și grilajul a fost să duc gunoiul la etajul inferior.

Va mulțumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 10:20, 30 Noiembrie 2015
conform articolului 11 alineatul 2 din legea 230/2007
(2)Proprietarul nu poate schimba aspectul sau destinatia proprietatii comune fara a obtine mai intai acceptul din partea asociatiei de proprietari
si art 14 tot din aceiasi lege
Proprietarul este obligat sa mentina proprietatea sa individuala, apartament sau spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta, in stare buna, pe propria cheltuiala. Niciun proprietar nu poate incalca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comuna sau individuala a celorlalti proprietari din condominiu.
daca proprietarul nu are acordul dvs ,solicitati in scris presedintelui de asociatie sa ia masuri in legatura cu ocuparea spatiului comun abuziv si daca nici el nu face nimic sesizare la primarie la serviciul asociatiilor de proprietari.
daca nici acolo nu gasiti o rezolvare,trebuie sal dati in judecata si cereti revenirea acelui spatiu la starea initiala adica ghena de gunoi sau ce destinatie avea inainte.
nu uitati sa cereti si cheltuieli de judecata.
bebexo a scris:
Unul din vecini a ocupat balconul unde este ghena

Sigur ca daca acel balcon este comun si construit special pentru a ghena de gunoi, vecinul dumneavoastra nu a procedat legal. Presedintele asociatiei trebuie sa-l determine sa intre in legalitate discutabd cu el sau apeland la autoritati. Acelasi lucru pteti sa-l faceti si dumneavoastra apeland la serviciul urbanism din cadrul politiei locale.
În urma restricționării accesului la terasa blocului, au apărut infiltrații care au dus la degradarea apartamentului unde locuiesc.

Dar ceea ce sustineti aici nu are logica. Terasele blocurilor nu sunt circulabile si nu trebuie sa se lase accesul liber al persoanelor pe terase. Usile spre terase trebuiesc inchise, cheile sa fie la asociatiei iar pe terase sa se urce doar atunci cand sunt sesizari ca se infiltreaza apa, in scopul repararii teraselor.
Asadar restrictionarea accesului la terase nu poate duce la degradarea apartamentului dumneavoastra ci exact invers, la protejarea apartamentului dumneavoastra.
Cu accesul la ghena aveti dreptate dar nu si cu accesul la terasa.



Intr-adevar, terasa blocului nu este circulabila. Iesirea spre terasa este la un nivel superior decat nivelul unde detin eu apartamentul, accesul la acel nivel este restrictionat de acest vecin. Desi pot face rost de cheile de la terasa, nu pot ajunge la iesirea spre terasa. Acest spatiu despre care vrobesc, este un nivel fara apartamente, deasupra palierului comun. La acest nivel se afla si casa liftului si la acest nivel, vecinul si-a depozitat mai multe proprietati pesonale.
Ultima modificare: Luni, 30 Noiembrie 2015
Adriantot, moderator
Conform dispozitii in vigoare,partile comune din imobilele de locuit in comun,nu pot fi exclusiv utilizare de catre locatari decat cu acordul acestora,prin incheierea de contract de comodat sau de inchiriere
In special in cazul spatiilor comune care in proiect si executie detin si cale de acces catre terasa,acoperis,dispozitiile ISU nu permit inchirierea acestora,blocarea cu sisteme de grilaj,care nu mai permit accesul catre terasa,pentru cazuri speciale
De altfel accesul catre terasa,acoperis,conform norme in vigoare trebuie sa fie permanent asigurat,iar cheile de acces sa fie detinute de un numar redus de persoane care in cazuri speciale sa poata sa le puna la dispozitie
Au existat cazuri mult mediatizate cand cetateni,fara drept legal ,au ajuns pe terasa imobilului de locuit de unde au realizat diferite actiuni in detrimentul altor locatari sau....
Autoritatile au aplicat amenda substantiala asociatiei de proprietari pentru neasigurare cale de acces catre terasa imobilului

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vecinii de etaj au decis să înlocuiască ușa de la ghenă cu una termopan cu yală fără să mă consulte, iar acum îmi cer 78 de lei ca să-mi dea cheie. e legal? Roxana Sotarnel Roxana Sotarnel Buna ziua. Sunt proprietarul unui apartament dintr-un bloc in sectorul 3. Vecinii de etaj au luat decizia de a se inlocui usa de la ghena cu una de termopan ... (vezi toată discuția)
Boxa/ghena gunoi ocupate de un singur vecin de pe palier Cristian V. Cristian V. Buna ziua, Locuiesc intr-un bloc cu 8 etaje, la etajul 5, la fiecare etaj este o boxa ce a fost dedicata ghenei de gunoi. Intre timp aceste ghene au fost ... (vezi toată discuția)
Terasa blocului kikke kikke Buna ziua,am o intrebare legata de terasa bl.in care locuiesc.Ap. este la et.11 intr-un bl.cu 11 et.si am iesire in terasa din dormitor si din sufragerie.Nu ... (vezi toată discuția)