avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 213 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Pierderi apa rece, proprietar problematic
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Pierderi apa rece, proprietar problematic

In blocul in care sunt proprietar de apartament se inregistreaza de mai bine de 6 luni un consum de apa rece exagerat de mare, de circa 70-80% mai mare fata de cat arata contoarele din apartamente. In urma verificarilor si a montajului a doua contoare intemediare, am ajuns la concluzia ca "opera" apartine unui singur proprietar care tine in mod deliberat apa deschisa la un debit mare, din cate se pare in mod continuu.
Proprietarul in cauza pare a avea probleme mari psihice, cu agresivitati verbale si chiar fizice la adresa vecinilor si a administratiei asociatiei proprietarilor. Din pacate, situatia e cunoscuta de politie si de apartinatori, insa nu s-au luat masuri pana acum.
Revenind la consumul de apa, proprietarul in chestiune este singurul consumator activ din bloc care nu are apometru si refuza sistematic instalarea unuia, chiar pe banii Asociatiei. Mai mult, refuza si accesul in apartament pentru inspectie, cu toate ca recent au fost semnalate pete de apa la vecinul de dedesubt.
In acest moment, diferenta de apa intre consumul blocului si consumurile individuale, inclusiv cel estimat maxim pentru proprietarul cu probleme de 10mc/luna, e platita in solidar de tot blocul.
Avand in vedere aceasta situatie prelungita, ce variante legale are in acest moment Asociatia pentru a stopa aceasta practica? Exista vreun mod in care putem plasa tot consumul catre acest proprietar, apoi in functie de neplata sa taiem accesul la apa?
Precizez ca pana de curand am mers pe mana Administratorului care ne-a spus ca legea prevede ca maxim 10 mc/luna sa fie alocati, insa am descoperit ca aceasta prevedere este doar cu titlu orientativ propusa de FAPR, neavand caracter de lege. Prin urmare, am putea decide in Comitetul Executiv un calcul de impartire a cheltuielilor pentru apa prin care cei fara apometru sa suporte toate pierderile?

Mergand mai departe, in cazul in care proprietarul refuza sa plateasca si continua sa consume apa in exces, cum procedam la intreruperea accesului la apa? Decizie judecatoreasca, executor? Politie?

Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 15:31, 20 Decembrie 2015
poi problema dvs se poate rezolva in felul urmator,
1. in comitettul executv se poate face un regulament de gestionare a apei .avand in vedere ca e necontorizat si refuza contor i se repartizeaza absolut toata diferenta de apa inregitrata dintre contoarul principal si cele din apartamente.
stabiliti si un sistem de pausal(necontorizat)cu 10, 20, 30 de metri
2 daca mijloacelke tehnice permit puteti sa sistati apa,numai daca proprietarul respectiv nu isi achita contributiile la apa.
daca nu plateste contributiile 3 luni de zile asociatia poate sa il dea in judecata si sal execute siit (daca castiga procesul) chiar si vanzarea silita a apartamentului.
presedintele de asociatie sa instituie privilegiu imobiliar pe apartamentul care are datorii daca proprietarul are restante mai mai de 90 de zile.
pt mai multe informati puteti sa citici legea 230/2007 si hg1588/2007(normele de aplicare a legi 230/2007) si daca mai aveti nelamuriri ,va asteptam cu alte intrebari.
succes!
ps. daca se poate rugati pe vecinul de dedesupt sa puneti contor pe coloana principala de apa in dreptul lui si puteti scadea diferentele de la cei care au contoare deasupra lui.si puteti determina consumul real al acelui proprietar.
o sa se complice un pic calculele dar o sa va descurcati.
Ultima modificare: Luni, 30 Noiembrie 2015
fyeratanye, utilizator
De acord cu solutiile propuse mai sus. Doar ca eu va sugerez sa oprititi alimentarea cu apa a acelui apartament, ca este posibil tehnic, imediat si nu sa mai asteptati sa vedeti daca plateste sau nu. Luati decizia in comitet sa i se opreasca apa pentru ca nu vrea sa-si monteze apometre, pentru ca nu permite intrarea in apartament, pentru ca sunt infiltratii de apa...
Atentie sporita cu masurile extreme !
Chiar daca un proprietar acumuleaza sume cu titlu de restanta,asociatia de proprietari nu detine autoritatea si competenta sa dispuna sistarea provizorie a utilitatilor deoarece nu are calitatea de furnizor de utilitati
Majoritatea plangerilor formulate in instanta de catre proprietari impotriva masurii de sistare furnizare utilitati de catre asociatia de proprietari,au beneficiat de hotarari favorabile
Sistarea utilitatilor ,legal poate fi realizata fie de catre furnizorul de utilitati,fie de catre asociatia de proprietari in baza unei hotarari judecatoresti definitive
Precizati ca proprietarul in cauza
pare a avea probleme mari psihice, cu agresivitati verbale si chiar fizice la adresa vecinilor si a administratiei asociatiei proprietarilor.

Concret ,are sau nu probleme mari psihice ?
Exista dovada medicala,ca persoana detine anumite afectiuni,care genereaza agresivitate,violenta ,etc ?
Asa este foarte usor si chiar la moda,cum nu ne convine de cineva ,gata aruncam zvonul ca nu este intreg la minte .ca este agresiv si violent
Incercati sa desfasurati demersuri la apartinatorii persoanei in cauza
Daca apartinatorii sunt reticenti ,sesizati oficial departamentul din primarie care se ocupa cu astfel de cazuri
Puteti sesiza oficial departamnetul special din cadrul directiei pentru protectia copilului care detin compartiment specializat pentru astfel de cazuri
ynocentta a scris:

Precizati ca proprietarul in cauza
pare a avea probleme mari psihice, cu agresivitati verbale si chiar fizice la adresa vecinilor si a administratiei asociatiei proprietarilor.

Concret ,are sau nu probleme mari psihice ?
Exista dovada medicala,ca persoana detine anumite afectiuni,care genereaza agresivitate,violenta ,etc ?
Asa este foarte usor si chiar la moda,cum nu ne convine de cineva ,gata aruncam zvonul ca nu este intreg la minte .ca este agresiv si violent
Incercati sa desfasurati demersuri la apartinatorii persoanei in cauza
Daca apartinatorii sunt reticenti ,sesizati oficial departamentul din primarie care se ocupa cu astfel de cazuri
Puteti sesiza oficial departamnetul special din cadrul directiei pentru protectia copilului care detin compartiment specializat pentru astfel de cazuri


Nu este luata in evidenta.
Insa se pot observa cu ochiul liber probleme psihice. Urlete in apartament la toate orele (locuieste singura), muzica data la maximum, scuipaturi si injuraturi aplicate vecinilor, precum si cazuri explicite, cu martori, in care a sarit la gatul administratorului. Personal, am fost amenintat la usa cu un lant mare, spunandu-mi-se ca sotia mea e o "spioanca kaghebista nenorocita".

Nu stiu ce alte exemple sa va mai dau, nu cred ca e cazul de aplicare a unei etichete.
Problema este ca apartinatorul, mai precis o sora care vine cu greutate la cateva luni pentru a primi cam acelasi tratament ca restul lumii, nu doreste sa coopereze.
Agentul de politie de proximitate face de asemenea eforturi sa renuntam mereu la plangeri, pe motiv ca dureaza foarte mult si nu vom avea sorti de izbanda (clasic). cu toate astea, sunt deja pe rol doua astfel de plangeri.

Voi incerca sa apelez directia de asistenta sociala a primariei, multumesc pentru sugestie.
In paralel, insa, vom face o adunare generala si vom lua o decizie de impartire a apei reci neinregistrate pe contoarele individuale.


"asociatia de proprietari nu detine autoritatea si competenta sa dispuna sistarea provizorie a utilitatilor" = corect...
...dar de multe ori din cauza impuritatilor ( nisip, rugina, etc ) tevile se mai si obtureaza... chiar total. Rezolvarea acestor obturari necesita vizualizarea tuturor portiunilor unde se prezuma ca s-a intamplat avaria... DACA SE POATE, daca nu = TEAVA RAMANE INFUNDATA din cauze "naturale" ...

Alte discuții în legătură

Consum apa pausal in bucuresti Anca07 Anca07 Vara trecuta am facut verificarea metrologica a contoarelor de apa in bloc, dar 5 apartamente au refuzat aceasta verificare si nici nu au montat contoare noi. ... (vezi toată discuția)
Verificare metrologica apometre apa rece - solutii florin555 florin555 Buna ziua, Avem o asociatie de proprietari mica (14 apartamente). Am avut pierderi mari la apa si s-a decis efectuarea verificarii metrologice a ... (vezi toată discuția)
Plata apa calda,consum 0 de 2 ani de zile!! gici gici Buna ziua!Zilele trecute m-am uitat pe afisul cu plata intretinetinerii de la avizierul scarii,si am constatat ca aveam o suma de bani ptr plata consum de apa ... (vezi toată discuția)