avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 366 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Pierderi apa rece, proprietar problematic
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Pierderi apa rece, proprietar problematic

In blocul in care sunt proprietar de apartament se inregistreaza de mai bine de 6 luni un consum de apa rece exagerat de mare, de circa 70-80% mai mare fata de cat arata contoarele din apartamente. In urma verificarilor si a montajului a doua contoare intemediare, am ajuns la concluzia ca "opera" apartine unui singur proprietar care tine in mod deliberat apa deschisa la un debit mare, din cate se pare in mod continuu.
Proprietarul in cauza pare a avea probleme mari psihice, cu agresivitati verbale si chiar fizice la adresa vecinilor si a administratiei asociatiei proprietarilor. Din pacate, situatia e cunoscuta de politie si de apartinatori, insa nu s-au luat masuri pana acum.
Revenind la consumul de apa, proprietarul in chestiune este singurul consumator activ din bloc care nu are apometru si refuza sistematic instalarea unuia, chiar pe banii Asociatiei. Mai mult, refuza si accesul in apartament pentru inspectie, cu toate ca recent au fost semnalate pete de apa la vecinul de dedesubt.
In acest moment, diferenta de apa intre consumul blocului si consumurile individuale, inclusiv cel estimat maxim pentru proprietarul cu probleme de 10mc/luna, e platita in solidar de tot blocul.
Avand in vedere aceasta situatie prelungita, ce variante legale are in acest moment Asociatia pentru a stopa aceasta practica? Exista vreun mod in care putem plasa tot consumul catre acest proprietar, apoi in functie de neplata sa taiem accesul la apa?
Precizez ca pana de curand am mers pe mana Administratorului care ne-a spus ca legea prevede ca maxim 10 mc/luna sa fie alocati, insa am descoperit ca aceasta prevedere este doar cu titlu orientativ propusa de FAPR, neavand caracter de lege. Prin urmare, am putea decide in Comitetul Executiv un calcul de impartire a cheltuielilor pentru apa prin care cei fara apometru sa suporte toate pierderile?

Mergand mai departe, in cazul in care proprietarul refuza sa plateasca si continua sa consume apa in exces, cum procedam la intreruperea accesului la apa? Decizie judecatoreasca, executor? Politie?

Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 15:31, 20 Decembrie 2015
Ceea ce ati citit dumneavoastra si ne-ati indicat prin linc, se numeste "Proiectul de Normă metodologică de facturare şi repartizare pe proprietari individuali a consumului total de apă înregistrat la nivelul branşamentului condominiului". Acest proiect este de prin anul 2007 si fiind un proiect nu poate fi baza legala. Poate aveti alta sursa, alta norma publicata intr-un MO ca sa putem discuta.
Iar dumneavoastra spuneati intr-un mesaj:
Dar pausalul pe Bucuresti este de 3.3 m cubi de apa calda si 5.1 de apa rece.Si daca este clar ca se consuma mai mult...nu se poate face nimic.Nu este voie sa treci mai mult.

Si chiar daca ar fi adevatat si legala contitatea de apa ce o invocati din acel proiect de norma, nicaieri nu exista in vreo reglementare ca nu ar fi voie sa se treaca cuiva mai multa apa daca acea persoana sau familie consuma mai mult. Cum puteti determina ca o persoana, in loc de 8,4 m.c de apa cat ar fi in norma, consuma in realitate 12 m.c.? Pe baza unui apometru. Si atunci nu mai discutam de pausal, de estimare, de norma de consum.... ci i se pune la plata atat cat arata apometrul sau adica 12-18-30 m.c. si nu cat prevede vreo norma.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Consum apa pausal in bucuresti Anca07 Anca07 Vara trecuta am facut verificarea metrologica a contoarelor de apa in bloc, dar 5 apartamente au refuzat aceasta verificare si nici nu au montat contoare noi. ... (vezi toată discuția)
Verificare metrologica apometre apa rece - solutii florin555 florin555 Buna ziua, Avem o asociatie de proprietari mica (14 apartamente). Am avut pierderi mari la apa si s-a decis efectuarea verificarii metrologice a ... (vezi toată discuția)
Plata apa calda,consum 0 de 2 ani de zile!! gici gici Buna ziua!Zilele trecute m-am uitat pe afisul cu plata intretinetinerii de la avizierul scarii,si am constatat ca aveam o suma de bani ptr plata consum de apa ... (vezi toată discuția)