Va rog sa-mi spuneti daca este posibil si legal, ca o societate bancara, cu capital strain, care activeaza in Romania, sa nu aiba incheiat un Contract Colectiv de munca cu salariatii, sa nu faca niciun fel de negocieri cu reprezentantii salariatilor si sa nu comunice in reteaua bancara, salariatilor, drepturile care li se cuvin in mod legal si mai cu seama va rog sa-mi spuneti cum se pot apara acesti salariati de abuzurile patronatului, dat fiind ca nu exista sindicat in aceasta Banca.
va multumesc si raman in aseptarea raspunsurilor dvs. !
Din cate stiu, RI nu se negociaza cu salariatii, se impune; deci nefiind rezultatul unor negocieri, nu se respecta art.229 alin.2 C.mun., negocierea colectiva la nivel de unitate este obligatorie, cu exceptia cazului in care angajatorul are incadrati mai putin de 21 de salariati.
Din acest articol, rezulta ca obligativitatea apartine angajatorului, ( patronatului) si in consecinta tot el este cel care trebuie sa initieze negocierile, deci sa solicite desemnarea reprezentantilor salariatilor pentru negocieri, lucru care nu se inampla. Este un asemenea caz, un abuz in respectarea legislatiei muncii ?
Din Legea nr.62/2011
Art.129
(1) Negocierea colectivă este obligatorie numai la nivel de unitate, cu excepţia cazului în care unitatea are mai puţin de 21 de angajaţi. (2) Iniţiativa negocierii aparţine angajatorului sau organizaţiei patronale.
(3) Angajatorul sau organizaţia patronală iniţiază negocierea colectivă cu cel puţin 45 de zile calendaristice înaintea expirării contractelor colective de muncă sau a expirării perioadei de aplicabilitate a clauzelor stipulate în actele adiţionale la contractele colective de muncă.
(4) În cazul în care angajatorul sau organizaţia patronală nu iniţiază negocierea, aceasta va începe la cererea scrisă a organizaţiei sindicale reprezentative sau a reprezentanţilor angajaţilor, în termen de cel mult 10 zile calendaristice de la comunicarea solicitării.
(5) Durata negocierii colective nu poate depăşi 60 de zile calendaristice decât prin acordul părţilor.
(6) Contractele colective de muncă pot să prevadă renegocierea periodică a oricăror clauze convenite între părţi.
Art. 217
(1) Constituie contravenţii următoarele fapte şi se sancţionează astfel:
a) încălcarea prevederilor prevăzute la art. 7 alin. (2), cu amendă de la 15.000 lei la 20.000 lei; b) refuzul angajatorului de a începe negocierea contractului colectiv de muncă, cu amendă cuprinsă între 5.000 lei şi 10.000 lei;
.... (2) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către Inspecţia Muncii.