avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... consilierii juridici in tarile UE
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

consilierii juridici in tarile UE

Buna ziua

am lucrat o perioada de aprox 6 ani ca si consilier juridic i Romania. Momentan sunt in Grecia , iar pentru a profesa aici ca si consilier juridic, trebuie mai intai sa ma inscriu in barou (sa devin avocat). Pentru inregistrarea in Barou in Grecia, trebuia sa fi fost AVOCAT INSCRIS IN BAROU IN ROMANIA.Am explicat (sau cel putin am incercat sa explic) faptul ca in Ro, consilierii juridici, fara a fi avocati inscrisi in barou, sunt absolventi licentiati ai unei Facultati de Drept, au dreptul de a se prezenta si de a pune concluzii la instantele juridice de orice grad, iar MAJORA DEOSEBIRE de avocati consta in faptul ca, consilierii juridici nu pot reprezenta persoanele fizice, fiind angajati ai unei persoane juridice.
Rugamintea mea este daca cineva cunoaste cazuri similare ale altor colegi, consilieri juridici care exercita profesia in UE, sau eventual legislatia corespunzatoare care poate fi utila in acest caz.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Silvia Aldea , Consilier juridic 23:25, 28 Iulie 2009
Puteti citi si DIRECTIVA 2005/36/CE A PARLAMENTULUI EUROPEAN SI A CONSILIULUI EUROPEAN din 7 septembrie 2005 privind recunoasterea calificărilor profesionale. Ma gandesc ca s-ar putea sa va fie de ajutor, sau cel putin sa ne ghideze pe noi, consilierii juridic, sa facem astfel de demersuri ca sa fim recunoscuti si in celelalte state membre UE.
Aceasta are ca obiect recunoasterea de către statele membre a calificărilor profesionale obtinute în alte state membre. Cu toate acestea, prezenta directivă nu are ca obiect recunoasterea de către statele membre a deciziilor de recunoastere luate în temeiul prezentei directive de alte state membre. În consecintă, o persoană care are calificări profesionale recunoscute în temeiul prezentei directive nu se poate folosi de o astfel de recunoastere pentru a obtine, în stat membru de origine, drepturi diferite de cele pe care i le conferă calificarea profesională pe care a obtinut-o în respectivul stat membru, cu exceptia cazului în care face dovada că a obtinut calificări profesionale suplimentare în statul membru gazdă. Prezenta directivă stabileste normele conform cărora un stat membru care conditionează accesul la o profesie reglementată sau exercitarea acesteia, pe teritoriul său, de detinerea unor
calificări profesionale determinate recunoaste, pentru accesul la această profesie si exercitarea acesteia, calificările profesionale obtinute în unul sau mai multe dintre celelalte state membresi care permit titularului respectivelor calificări de a exercita aceeasi profesie în respectivul sau respectivele state membre.
Ultima modificare: Marți, 28 Iulie 2009
Silvia Aldea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Directiva 2005/36/ce-aplicabila si in canada? ema.1 ema.1 Buna ziua. Am si eu o intrebare legata de echivalarea anumitor profesii in UE si in Canada. As dori sa stiu daca prin cu aceasta directiva europeana, ... (vezi toată discuția)
Neplata cotizaþiei de cãtre consilierii juridici machis machis In anul 2004 m-am înscris în Colegiul consilierilor juridici şi am plătit cotizaţia timp de 4 ani, după care am renunţat. Menţionez că am terminat ... (vezi toată discuția)
Diploma valabila ue? Luana32 Luana32 Buna ziua,am urmat un curs de cosmeticiana aprobat de ministerul invatamantului,intrebarea mea este daca este valabila in ue dupa traducerea si legalizarea ... (vezi toată discuția)