avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Autoritate parinteasca exclusiva mama, recasatorire cu ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Autoritate parinteasca exclusiva mama, recasatorire cu tatal copilului, necesitate acord iesire din tara minor

O familie cu un copil divorteaza. In urma divortului copilul este incredintat de comun acord doar mamei. In acest caz de cate ori mama a fost nevoita sa plece cu minorul din tara -nu a fost necesar- acordul tatalui copilului intrucat mama are sentinta de exercitare exclusiva a autoritatii parintesti ramasa definitiva. Acum parintii au realizat ca le este mai bine impreuna si sau recasatorit, mama trecand din nou pe numele sotului-tatal copilului. Problema este ca la iesirea din tara impreuna cu minorul i s-a cerut acordul tatalui copilului pe motivul ca acestia sunt din nou casatoriti. Este legal acest lucru sau sentinta fiind definitiva ar trebui sa produca in continuare efect, chiar daca parintii s-au recasatorit ? Ar trebui sa apeleze la instanta cu privire la acest lucru?
Mie îmi pare ca nu s-a schimbat hotărârea și efectele ei trebuie sa se producă.
Notar arealul nu este nula și nici fără de efecte.

Nu înțeleg de ce s-ar cere acordul tatălui dacă se prezintă hotărârea judecătorească și cum de se cere acordul tatălui dacă mama nu anunță autoritățile care oricum nu pot modifica hotărârea data.

Faptul ca locuiesc împreună acum nu schimba situația.
Daca divorteaza din nou se poate pune in discutie din nou exercitarea autoritatii parintesti? Nu cred.

Justitiarul711 a scris:

Poate ca trebuia sa le ceara celor de la frontiera un punct de vedere in scris.

Ar putea sa faca asta si acum.
Daca cere mama la autoritatile de frontiera un raspuns se complica, dar o poate face pentru a le cunoaste punctul de vedere sub aspect juridic.

In caz de divort se poate judeca din nou daca se solicita de catre tata autoritate parinteasca comuna dar aceasta se poate face si separat in timpul casatoriei ceea ce ar putea genera o alta hotarare judecatoreasca pe custodie comuna.
Dupa ce se va pronunta o hotarare pe custodie comuna atunci va fi necesar acordul tatalui.

In opinia mea, nici autoritatile de frontiera nu ar putea sa emita o opinie contrara celei expuse de mine decat daca se prevede in mod expres in lege aceasta situatie juridica ceea ce eu nu cunosc sa existe dar nici nu am studiat in amanunt.
Adica legea ar trebui sa prevada in mod expres ca prin incheierea unei noi casatorii hotararea judecatoreasca de custodie unica ramane fara efectele juridice ceea ce mie imi pare ca nu se poate prevedea prin lege deoarece, pe de-o parte, este necesar sa se stabileasca din nou de catre instanta daca este in interesul suprem al minorului sa se schimbe custodia si legea nu poate sa elimine efectele juridice ale unei hotarari judecatoresti pronuntata anterior intre aceleasi parti fara o noua judecata intrucat s-ar incalca separatia puterilor in stat ceea ce ar fi neconstitutional.
Simplul fapt ca parintii locuiesc impreuna si sunt casatoriti nu inseamna ca drepturile tatalui s-ar dobandi in mod retroactiv.Ar exista si o problema legata de retroactivitatea legii civile...

Mama nu are nevoie de acordul tatalui, folosind ptr asta hotararea de divort cu autoritate exclusiva. Shimbarea ei de nume si-l dovedeste prin certificatul de casatorie. Este doar o coincidenta ca s-a recasatorit cu fostul sot, respectiv cu tatal copilului.
Sotul-tata ar trebui sa initieze o actiune in justitie pentru repunerea in drepturi. Pana atunci insa, sa-si ia dovada ca achita pensia de intretinere! :))))
Nu se stie niciodata cu parintii astia...jucausi!
Oricum...costisitor experiment!
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

In opinia mea, nici autoritatile de frontiera nu ar putea sa emita o opinie contrara celei expuse de mine


:-/


Incerc eu o explicaţie neaoşă

Hotărârea aceea de încredinţare nu a fost dată ...fiindcă venea iarna, ci a fost dată în considerarea dispoziţiilor legale referitoare la efectele divorţului în raporturile dintre părinţi şi copii. (a fost dată fiindcă părinţii au divorţat)

Apoi părinţii s-au recăsătorit. Şi întrebarea e: O fi totuna dacă s-au luat între ei ori fiecare la casa cui l-a luat!?

Dacă Gherghina (mama) divorţeză de Ion (tatal) şi se căsătoreşte cu Gheorghe, părinţii (copilului X) sunt/rămân divorţaţi. (subzistă efectele divorţului)

Dacă Gherghina (mama) divorţează de Ion (tatal) şi se căsătoreşte tot cu Ion (tatăl), părinţii (copilului X) sunt ... cum? Ca-n expresia ...puţin gravidă, nu-i aşa? Sunt căsătoriţi

Şi căsătoria aceasta produce şi ea nişte efecte. Ele nu s-au terminat odată cu bomboanele de la starea civilă. Care retroactivitate? E o căsătorie ...liber consimţită sub imperiul legii în vigoare la data încheierii ei. Ai închiat-o ca să ce? Să pară luaţi păn' la piaţă că-i ştie târgul şi mai neluaţi pân' la Paris? (eu zic că nu subzistă efectele divorţului în raporturile dintre părinţi şi copii).


NCC
Modul de exercitare a autorităţii părinteşti
Art. 503. - (1) Părinţii exercită împreună şi în mod egal autoritatea părintească.
Art. 504. - Dacă părinţii sunt divorţaţi, autoritatea părintească se exercită potrivit dispoziţiilor referitoare la efectele divorţului în raporturile dintre părinţi şi copii.


Ultima modificare: Marți, 8 Decembrie 2015
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Reinnoire pasaport copil minor fara acordul celuilalt parinte eagle_free eagle_free buna ziua, As dori si eu o lamurire. Un cuplu de cetateni romani este divortat in spania, iar copilului minor de 9 ani ii expira pasaportul peste cateva ... (vezi toată discuția)
Scoaterea minorului din tara fara acordul tatalui Simonaaurelia Simonaaurelia Fratele meu este divortat si are o fetita de 5 ani. Mama a obtinut custodia copilului, el plateste pensie alimentara , fetita o putea lua cand isi dorea ( nu ... (vezi toată discuția)
Al 2 a oara la divort cu o singura persoana myo myo Buna seara!, Sunt casatorita , a 2 a oara cu acelasi barbat. In timpul primei casatorii a rezultat un copil -acum are 14 ani- la primul divort mi-a fost mie ... (vezi toată discuția)