avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Autoritate parinteasca exclusiva mama, recasatorire cu ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Autoritate parinteasca exclusiva mama, recasatorire cu tatal copilului, necesitate acord iesire din tara minor

O familie cu un copil divorteaza. In urma divortului copilul este incredintat de comun acord doar mamei. In acest caz de cate ori mama a fost nevoita sa plece cu minorul din tara -nu a fost necesar- acordul tatalui copilului intrucat mama are sentinta de exercitare exclusiva a autoritatii parintesti ramasa definitiva. Acum parintii au realizat ca le este mai bine impreuna si sau recasatorit, mama trecand din nou pe numele sotului-tatal copilului. Problema este ca la iesirea din tara impreuna cu minorul i s-a cerut acordul tatalui copilului pe motivul ca acestia sunt din nou casatoriti. Este legal acest lucru sau sentinta fiind definitiva ar trebui sa produca in continuare efect, chiar daca parintii s-au recasatorit ? Ar trebui sa apeleze la instanta cu privire la acest lucru?
N-as vrea sa va aduc aminte de un user celebru pe-aici pentru logica lui juridica, nu afirm nimic ci doar intreb iar daca mesajul meu este aiurea va rog sa nu-l bagati in seama.

Tinand cont de cat pare de greu acum ca un singur parinte sa exercite autoritatea parinteasca, presupun ca atunci cand a fost pronuntata sentinta au fost niste motive serioase pentru care tatal a pierdut acest drept. Il poate recapata fara ca alta instanta sa constate ca acele motive nu mai exista? Se aplica acel principiu pe care l-am invatat din statusul pe care il are cel mai des colegul freeelis: Unde legea nu distinge, nici noi nu trebuie sa distingem? (ma refer la ce spune Art. 503. - (1) Părinţii exercită împreună şi în mod egal autoritatea părintească.)

Ultima modificare: Marți, 8 Decembrie 2015
Ares-3, moderator
Nu sunt jurist, dar totusi... Daca casatoria victimei cu violatorul il scapa pe acesta de raspunderea penala, oare casatoria din acest caz nu-l exonereaza pe tata de motivele de divort si de motivele incredintarii exclusive catre mama? Adica nu s-a refacut familia initiala asa cum era? Cu toate drepturile si obligatiile? Casatoria nu este un act juridic? Nu anuleaza oare ce scrie in hotararea de divort? Oare e la fel ca in cazul bunurilor?! Adica daca dupa divort, prin partaj, mama ramane cu casa, in a doua casatorie acea casa ar fi bunul ei propriu. Existenta perioadei dintre cele doua casatorii nu e cheia problemei? Practic nu avem o continuitate.

Nu ma abtin sa nu fac o analogie... Bahmu si Prigoana!

Ca si caz de analiza teoretica este interesant... Totusi, mai practic este ca tatal sa dea declaratia aceea.
Ultima modificare: Marți, 8 Decembrie 2015
DinuX, utilizator
Deasemenea, stimate DinuX, singurul act care anuleaza prevederile unei hotarari definitive data de instante este tot o hotarare definitiva data de instanta. In mod normal acest lucru nu se poate face ptr ca ar incalca puterea de lucru judecat. Dupa cum am spus insa, in cazul spetelor cu minori, puterea de lucru judecat devine inferioara "schimbarii imprejurarilor" atata vreme cat aceasta schimbare de imprejurari necesita o alta sentinta data in interesul superior al minorului.
Ba sa ma iertati...
Daca in urma unui partaj casa revine sotiei prin decizie judecatoreasca, iar sotia doneaza aceasta casa sotului dupa 1 an, din varii motive... Decizia sotiei modifica decizia instantei.
Ca asa si pe-aici, instanta decide ca doi oameni sa fie divortati, dar uite ca ei vor, cel putin legal, sa fie impreuna...

Oricum e discutabil. Aveti dreptate, ar trebui o hotarare de anulare a custodiei exclusive a mamei, dar asa casatoriti cum sunt isi mai are obiectul? Se presupune ca au acelasi domiciliu, si cel putin moral, aceleasi drepturi si obligatii asupra copilului. Si cum starea consemnata de instanta prin hotarare judecatoreasca a fost anulata prin actul de vointa liber consimtit al celor doi... Probabil sotul fusese obligat si la plata unei pensii alimentare; mai plateste acum? Sunt curios care au fost motivele care au determinat instanta sa acorde custodie exclusiva mamei.

Inca o data, cea mai simpla solutie ar fi ca sotul sa-si dea consimtamantul in forma autentificata.
A doua, mai complicata, ar fi sa se ceara Politiei de Frontiera o opinie scrisa, si sa se combata, daca se poate.
A treia, cea mai complicata, ar fi inca o actiune in instanta care sa decida cui ramane custodia copilului.
Ultima modificare: Marți, 8 Decembrie 2015
DinuX, utilizator
romascanu a scris:


NCC
Modul de exercitare a autorităţii părinteşti
Art. 503. - (1) Părinţii exercită împreună şi în mod egal autoritatea părintească.
Art. 504. - Dacă părinţii sunt divorţaţi, autoritatea părintească se exercită potrivit dispoziţiilor referitoare la efectele divorţului în raporturile dintre părinţi şi copii.





Parintii sunt divortati...( cum se prevede in lege-art.504 C. civ.) dar s-au recasatorit.

Legea nu prevede ca daca se recasatoresc se sterge hotararea ( ca sa ma exprim ca sa inteleaga si cei care nu au facut dreptul).
Hotararea ramane valabila cu toate efectele juridice pe care le produce.

Existand hotararea judecatoreasca, chiar daca s-au recasatorit, nu inseamna ca se poate ignora o hotarare judecatoreasca pentru o situatie pe care legea o prevede clar in caz de divort.
Incheierea unei noi casatorii intre aceiasi soti nu inseamna ca nu au fost anterior divortati...adica avem aplicabil art. 504 C. civ....

In caz de impacare a partilor in procesul de divort este alta chestiune juridica deoarece nu sunt divortati...
Adica nu ne incadram pe dispozitiile prevazute art. 504 C. civ.

Cat priveste efectele casatoriei acestea se intind in privinta drepturilor si obligatiilor dintre soti care devin obligati unul fata de celalalt in baza unui raport liber consimtit
.
Dar...minorul nu este si el casatorit sau recasatorit...
Este o fiinta mai mica sau mai mare...care este o persoana de drept separata de drepturile si obligatiile dintre soti...care trebuie sa respecte institutia casatoriei la care s-au obligat ei insisi dar nu l-au obligat si pe minor.
Deci, casatoria nou incheiata nu obliga minorul cu ceva fata de tatal sau.Insasi interesul suprem al minorului reclama necesitatea ca instanta sa intervina cu o noua hotarare judecatoreasca pentru a se verifica din nou aspectele...
Drepturile si obligatiile juridice ale tatalui iau nastere din actul de nastere dar mai departe...apar distinctii...

Hotararea judecatoreasca vizeaza si minorul.
Cum casatoria nu are nicio legatura cu minorul si cu redobandirea unor drepturi pierdute de tata prin simplul fapt al incheierii casatoriei se cam vede ( clar zic eu) ca tatalui, in speta noastra, ii trebuie o noua hotarare judecatoreasca.




Ultima modificare: Marți, 8 Decembrie 2015
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Reinnoire pasaport copil minor fara acordul celuilalt parinte eagle_free eagle_free buna ziua, As dori si eu o lamurire. Un cuplu de cetateni romani este divortat in spania, iar copilului minor de 9 ani ii expira pasaportul peste cateva ... (vezi toată discuția)
Scoaterea minorului din tara fara acordul tatalui Simonaaurelia Simonaaurelia Fratele meu este divortat si are o fetita de 5 ani. Mama a obtinut custodia copilului, el plateste pensie alimentara , fetita o putea lua cand isi dorea ( nu ... (vezi toată discuția)
Al 2 a oara la divort cu o singura persoana myo myo Buna seara!, Sunt casatorita , a 2 a oara cu acelasi barbat. In timpul primei casatorii a rezultat un copil -acum are 14 ani- la primul divort mi-a fost mie ... (vezi toată discuția)