avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... criza financiara si prb contractuale
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

criza financiara si prb contractuale

buna ziua
as vrea sa stiu la nivel infromativ si cu caracter general ce masuri trebuie intreprinse in cazul in care partenerii contractuali nu mai achita facturile restante sau /si intra in stare de faliment , insolventa
Cel mai recent răspuns: ENGFULL , utilizator 13:56, 28 Iulie 2009
Art. 61. - (1) În urma deschiderii procedurii, administratorul judiciar va trimite o notificare tuturor creditorilor mentionati în lista depusa de debitor în conformitate cu art. 28 alin. (1) lit. c) ori, dupa caz, în conditiile art. 32 alin. (2), debitorului si oficiului registrului comertului sau, dupa caz, registrului societatilor agricole ori altor registre unde debitorul este înmatriculat/înregistrat, pentru efectuarea mentiunii.
(2) Daca creditorii cu sediul sau cu domiciliul în strainatate au reprezentanti în tara, notificarea va fi trimisa acestora din urma.
(3) Notificarea prevazuta la alin. (1) se realizeaza conform prevederilor Codului de procedura civila si se va publica, totodata, pe cheltuiala averii debitorului, într-un ziar de larga circulatie si în Buletinul procedurilor de insolventa.
Art. 62. - (1) Notificarea va cuprinde:
a) termenul limita de depunere, de catre creditori, a opozitiilor la sentinta de deschidere a procedurii, pronuntata ca urmare a cererii formulate de debitor, în conditiile art. 32 alin. (1), precum si termenul de solutionare a opozitiilor, care nu va depasi 10 zile de la data expirarii termenului de depunere a acestora;
b) termenul limita pentru înregistrarea cererii de admitere a creantelor asupra averii debitorului, care va fi de maximum 60 de zile de la deschiderea procedurii, precum si cerintele pentru ca o creanta înregistrata sa fie considerata valabila;
c) termenul de verificare a creantelor, de întocmire, afisare si comunicare a tabelului preliminar de creante, care nu va depasi 30 de zile pentru procedura generala sau, respectiv, 15 zile, în cazul procedurii simplificate, de la expirarea termenului prevazut la lit. b);
d) termenul de definitivare a tabelului creantelor, care nu va depasi 30 de zile în cazul procedurii generale si, respectiv, 15 zile în cazul procedurii simplificate, de la expirarea termenului corespunzator fiecarei proceduri, prevazut la lit. c);
e) locul, data si ora primei sedinte a adunarii generale a creditorilor, care va avea loc în maximum 5 zile de la expirarea termenului prevazut la lit. c).
(2) În functie de circumstantele cauzei si pentru motive temeinice, judecatorul-sindic va putea hotarî o majorare a termenelor prevazute la alin. (1) lit. b), c) si d) cu maximum 30, 15, respectiv 15 zile:)
in concluzie asteptam sa primim notifcarea de inscriere in lista creditorilor ....si apoi .... cum o fi ... ne revine si noua ceva ori nu ....
inainte de deschiderea procedurii se pot face demersuri de genul - somatie de plata ...


recunosc ca nu am studiat legea 85/2006 , doar ce-am prins din "zbor "
am inteles ca procedura poate fi ceruta si de creditor ... in ce conditii?( pe scurt ... promit ca am sa citesc si eu legea )
care este avantajul unei asemenea proceduri ?
adica ce este mai avantajos pt un creditor sa inceapa procedura somatiei de plata , cu executare silita sau procedura insolventei ??



dar ce facem daca in situatia " de criza " este un client extern - franta , italia ?
Ultima modificare: Vineri, 24 Iulie 2009
ENGFULL, utilizator
Scopul prezentei legi este instituirea unei proceduri colective pentru acoperirea pasivului debitorului aflat in insolventa.

1. insolventa este acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizeaza prin insuficienta fondurilor banesti disponibile pentru plata datoriilor certe, lichide si exigibile:
a) insolventa este prezumata ca fiind vadita, atunci cand debitorul, dupa 30 de zile de la scadenta, nu a platit datoria sa fata de unul sau mai multi creditori;
b) insolventa este iminenta atunci cand se dovedeste ca debitorul nu va putea plati, la scadenta, datoriile exigibile angajate, cu fondurile banesti disponibile la data scadentei;
(1) Procedura va incepe pe baza unei cereri introduse la tribunal de catre debitor sau de catre creditori, precum si de orice alte persoane sau institutii prevazute expres de lege.
8. creditorul indreptatit sa participe la procedura insolventei este acel creditor care a formulat si caruia i-a fost admisa, total sau in parte, o cerere de inregistrare a creantei sale pe tabelele de creante contra debitorului intocmite in procedura si care are dreptul de a participa si de a vota in adunarea creditorilor, inclusiv asupra unui plan de reorganizare judiciara admis de judecatorul-sindic, de a fi desemnat in calitate de membru al comitetului creditorilor, de a participa la distributiile de fonduri rezultate din reorganizarea judiciara a debitorului sau din lichidarea averii debitorului, de a fi informat ori notificat cu privire la desfasurarea procedurii si de a participa la orice alta procedura reglementata de prezenta lege. Au calitatea de creditor indreptatit sa participe la procedura insolventei, fara a depune personal declaratiile de creanta, salariatii debitorului;
.......................
12. cuantumul minim al creantei, pentru a putea fi introdusa cererea creditorului, este de 30.000 lei, iar pentru salariati, de 6 salarii medii pe economie;
Parerea mea este ca procedura somatiei de plata este mai indicata in recuperarea creantelor, este mai rapida si sunteti singurul beneficiar al hotararii instantei .
In cazul insolventei creste numarul creditorilor indreptatiti la plata, cresc termenele si scad sansele de recuperare in totalitate a creantei.
Avantaj, in cazul insolventei, ar fi dispunerea angajarii raspunderii personale a membrilor organelor de conducere, cu averea personala, in cazul in care bunurile unitatii sunt insuficiente pt. acoperirea datoriei, sau nu exista.
Privitor la ultima problema, in mod obişnuit desemnarea legii aplicabile contractului de comerţ internaţional se face de către părţi, prin acordul lor de voinţă.
da in contractele noastre cu clienti externi in general este trecuta lg romana ca lg aplicabila .... si atunci ce fac ... somatie de plata ....( am deja 2 incepute contra unor firme din italia .... am introdus cererea de prin mai si abia in septembrie se spera ca vor ajunge citatiile ...:((
dar daca firma straina este in faliment ....????/ ce mai fac?
in cazul falimentului se aplica legea sediului societatii - deci legea straina ?
Ultima modificare: Luni, 27 Iulie 2009
ENGFULL, utilizator
:numai plange:P , citeste Legea nr.637/2002 si Regulamentul CE nr.1346/2000 privind procedurile de insolventa si vei gasi singur(a) solutiile !!!:hammer:

Alte discuții în legătură

Falimentul ENGFULL ENGFULL sunt creditor al unei firme aflata in faliment ( e drept in firma e din franta ) nu am primit adresa de inregistrare pe lista de creditori , insa am procurat ... (vezi toată discuția)
Garantie inscrisa in aegrm robertsega32 robertsega32 In cazul in care un creditor are un contract de garantie reala mobiliara asupra unor bunuri ale debitorului, contract inscris in Arhiva Electronica de Garantii ... (vezi toată discuția)
Procedura insolventei versus faliment misu76 misu76 Am o creanta ce depaseste 45000 lei.Am incercat pe executare silita,dar toate bunurile sunt cu ipoteca. As vrea ,daca se poate sa ma ajutati cu un sfat si ... (vezi toată discuția)