avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1762 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... criza financiara si prb contractuale
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

criza financiara si prb contractuale

buna ziua
as vrea sa stiu la nivel infromativ si cu caracter general ce masuri trebuie intreprinse in cazul in care partenerii contractuali nu mai achita facturile restante sau /si intra in stare de faliment , insolventa
Cel mai recent răspuns: ENGFULL , utilizator 13:56, 28 Iulie 2009
deocamdata nu am hotararea jud de deschidere ( de aceea caut solutii viabile ) , insa din discutiile cu partenerul am aflat ca s-a declarat aceasta situatie de o inst .
in contractul de lohn am o astfel de clauza . " Beneficiarul accepta instituirea garantiei reale mobiliare in favoarea producatorului asupra bunurilor trimise spre prelucrare , ca o garantie a platii preturilor prelucrarii .
In caz de neexecutare a obligatiilor de plata producatorul va putea trece la valorificarea garantiei pana la concurenta sumelor datorate , dupa trecerea a 3 luni de la data scadentei .
Valorificarea se va face dupa notificarea prealabila a beneficiarului .
Beneficiarul se obliga ca in caz de neplata la scadenta a facturilor sa nu faca nici o opozitie cu privire la executarea prezentei garantii de catre producator .
Garantia inceteaza numai dupa indeplinirea de catre beneficiar a tuturor obligatiilor de plata , inclusiv a penalitatilor de intarziere .
Acest contract este titlu executoriu cu privire la valorificarea garantiei reale mobiliare , in temeiul Legii nr. 99 /1999 .

2 . Prezentul contract este supus legii romane . "

in acest caz , mai este necesara inscrierea la Arhiva?
sau pot cere instantei investirea acestui contract cu formula executorie ?
Eu cred ca dvs. nu sunteti inscris creditor al partenerului strain insolvent, ori partenerul nu este in stare de insolventa. Daca este in stare de insolventa trebuie sa stiti ca orice actiune a dvs. indreptata impotriva bunurilor debitorului insolvent este afectata de dispozitiile legii insolventei aplicabile in statul comunitar in care s-a deschis procedura principala. Ce fel de procedura se deruleaza, de reorganizare, de lichidare bunuri, de faliment ? Cum afecteaza deschiderea procedurii si tipul acesteia contractul de lohn ? Contractul este in derulare sau a fost finalizat ? Cu privire la necesitatea inscrierii garantiei, daca o mai puteti face acum, in situatia in care a avut loc deschiderea procedurii insolventei, si efectele acestei inscrieri, v-am expus parerea mea. Solutii viabile in ce scop ? Sa recuperati cu prioritate o creanta ocolind procedura colectiva a insolventei, diminuand averea debitorului fara respectarea ordinii de prioritate in insolventa, cu prejudicierea intereselor altor creditori ? Cine decide valoarea bunurilor pentru care sustineti ca debitorul a acceptat instituirea unei garantii reale? Poate bunurile prelucrabile, materiile prime, care s-au transferat in cadrul contractului de lohn au fost subevaluate de debitorul insolvent. De unde rezulta existenta creantei, cuantumul acesteia, depasirea termenului de plata ? Situatia dvs. este mult prea complexa pentru ca opiniile exprimate pe forum sa poata constitui o baza reala de rezolvare a problemei. Cand partenerul este debitor in insolventa, va inscrieti creditor in acea procedura pentru a fi recunoscut si va afirmati dreptul de a fi satisfacut cu prioritate din valorificarea anumitor bunuri ale debitorului numai in baza inscrierii garantiei reale mobiliare in favoarea dvs., pentru acele bunuri.
Ultima modificare: Marți, 28 Iulie 2009
Gabriel Stelea, Avocat
nu am spus ca sunt inscris , am spus doar ca partenerul m-a anuntat printr-un mail ca s-a inceput procedura insolventei si s-a numit un lichidator
solutii viabile pentru mine producator care am lucrat anumite produse in baza unui contract de a suferi cat mai putin de pe urma insolventei clientului , si a inlatura concursul acelor creditori care nu au o creanta garantata asupra patrimoniului debitorului .
iar asa cum rezulta si din reg CE rezulta ca procedura falimentului nu afecteaza dreptul exclusiv de realizare a unei creante ca urmare a gajarii .
valoarea produselor aflate la mine se poate stabili pe baza avizelor de primire
creanta rezulta din contractul de lohn si din facturile emise

multumesc pentru raspuns .....
In opinia mea, legea insolventei aplicabila debitorului va afecteaza toate actiunile de realizare a creantei. In ochii altor creditori inscrisi in procedura principala a insolventei, dvs. nu existati in calitate de creditor, cu atat mai putin in calitate de creditor garantat deoarece nu v-ati inregistrat garantia, nu ati facut-o cunoscuta public si opozabila. Asa cum am precizat anterior: " Pe de alta parte, ca sa puteti beneficia de drepturile de realizare precizate in art. 5 din regulament, garantia dvs. trebuie sa fie opozabila tertilor, adica inscrisa in Registrul arhivei electronice de garantii reale mobiliare."
Procedura la care faceti referire, cea comunitara, permite actiunile indicate in art. 5, numai daca sunteti inscris in registrul public al garantiilor reale, potrivit legii nationale, asa cum solicita art. 5 alin. (3) din Regulamentul CE 1346/2000. Cand veti cere unei instante nationale sa faca aplicarea Reg. comunitar 1346/2000, va trebui sa faceti dovada starii de insolventa, a calitatii dvs. de creditor si a existentei dreptului de a solicita executarea si de a proceda la executarea bunurilor gajate.
Imi pare rau daca m-am repetat, insa prioritar este sa puteti dovedi starea de insolventa, sa aveti calitatea de creditor, sa fiti beneficiarul unei inscrieri a garantiei reale si sa puteti declansa procedurile speciale de executare a bunurilor gajate potrivit legii romane, cu respectarea regulamentului comunitar si a legii insolventei aplicabile debitorului strain. Veti avea un litigiu sau mai multe in Romania cu partenerul dvs. contractual. Care este instanta competenta, cine va fi citat, cine va reprezenta debitorul parat, care sunt probele dvs., debitorul are o reprezentanta, sediu secundar in Romania, are bunuri in Romania ?
O sa trebuiasca sa faceti o imbinare a prevederilor din Legea nr. 105/1992, Legea nr. 637/2002, Regulamentul CE nr. 1346/2000 si proba starii de insolventa conform legislatiei aplicabile debitorului.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Iulie 2009
Gabriel Stelea, Avocat
nu consider ca v-=ati repetat , ba dimpotriva am inteles mult mai bine punctul dvs de vedere .
multumesc inca o data pt timpul alocat si pentru raspunsurile elaborate .

( e greu in situatii de criza ....X-()

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Falimentul ENGFULL ENGFULL sunt creditor al unei firme aflata in faliment ( e drept in firma e din franta ) nu am primit adresa de inregistrare pe lista de creditori , insa am procurat ... (vezi toată discuția)
Garantie inscrisa in aegrm robertsega32 robertsega32 In cazul in care un creditor are un contract de garantie reala mobiliara asupra unor bunuri ale debitorului, contract inscris in Arhiva Electronica de Garantii ... (vezi toată discuția)
Procedura insolventei versus faliment misu76 misu76 Am o creanta ce depaseste 45000 lei.Am incercat pe executare silita,dar toate bunurile sunt cu ipoteca. As vrea ,daca se poate sa ma ajutati cu un sfat si ... (vezi toată discuția)