avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 605 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Declaratie pe proprie raspundere parinti pentru fapte ...
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Declaratie pe proprie raspundere parinti pentru fapte ale elevului in timpul cursurilor

Buna seara,

Intrebarea mea este legata de urmatoarea situtatie cu care ne confruntam cu colegele. In scoala la care predau eu, ca profesor de sprijin, avem un copil nou venit din anul acesta scolar, care inca de la inceputul anului prezinta probleme de adaptare la nivelul clasei. (Toate aceste probleme si tulburari de conduita au fost prezente si in anii scolar precedenti, motiv pentru care a fost sfatuit sa paraseasca doua scoli in decursul a doi ani scolari consecutivi, tinandu-si colegii sub teroare emotionalaprin comportamentul si limbajul sau). Comportamentele de acest gen continua si in noul colectiv. Profesorii incearca sa fie cat mai intelegatori in a media aceste probleme in cadrul clasei, insa colegii lui - este vorba de niste copii de clasa a VI-a ; elevul in cauza fiind repetent al clasei a VI-a din anul acesta scolar astfel este mai in varsta cu un an decat restul colegilor lui- sunt la limita rabdarii, fiind jigniti zilnic prin limbajul si mesajele indecente si vulgare adresate colegilor si mai ales fetelor din clasa. Astazi ca urmare a unui astfel de incident, copilul si-a exprimat dorinte fizice explicite uneia dintre colege, stiind ca va fi tras la raspundere s-a ascuns in afara incintei scolii, jumatate din efectivul de cadre didactice si cativa elevi cautandu-l. Scoala nu dispune de un sistem automatizat de inchidere a portilor curtii astfel, copilul poate iesi in strada practic neobservat in timpul orelor de curs. (Vorbim de o scoala de la sat unde posibilitatile financirea sunt limitate, dar nu s-a impus necesitatea inchiderii portilor curtii pana acum). Impreuna cu diriginta clasei ne-am propus, si deja am adus la cunostinta mamei acest lucru, ca dorim sa rugam parintii sa semneze o declaratie pe proprie raspundere prin care isi asuma orice responsabilitate in cazul in care copilul iese din incinta si perimetrul scolii in timpul orelor de curs si fara permisiunea unui cadru didactic - mai ales ca, conform spuselor mamei a existat precedent pentru acest tip de comportament, cand copilul in timpul orelor de curs nu s-a prezentat la ora si a fugit in strada printre masini, tot pe fondul dorintei de evitare a asumarii responsabilitatii pentru comportamentul inadecvat.
Intrebarea mea este, avem indreptatire legala sa punem parintii sa semneze o declaratie de acest tip? Mentionez ca mama a acceptat ideea si a inteles motivatia noastra ca profesori.
O alta intrebare, care sunt cele mai drastice masuri pe care le poate lua conducerea scolii? Se poate merge pana la exmatriculare? Are acest lucru baza legala? Intreb, deoarece d-na director nu este foarte incantata de comportamentul copilului, si daca acest tip de comportament va continua, va pune presiuni asupra parintilor pentru a-si muta copilul problematic- pentru a aplana comentariile parintilor colegilor lui de clasa, insa parerea mea si a doamnei psiholog care lucreaza acum cu copilul, este ca mutarea copilului intr-un nou colectiv nu ar fi in interesul acestuia din nici un punct de vedere. In plus nici parintii nu vreau ca fiul lor sa fie mutat dintr-o scoala in alata anual.

Sper ca am reusit sa expun situatia cat de cat clar si intelegibil.

Va multumesc.

Alte discuții în legătură

Profesor abuz in serviciu ioana19 ioana19 Buna ziua. Daca un porf,are boala pe mine,si pot demonstra ca din cauza aia imi da note mici,desi stiu si invat,multai bine decat restul,se face vinovat de ... (vezi toată discuția)
Drepturile elevului Marasc Marasc Buna ziua! am si eu o intrebare.... Este posibil sa te inchida in scoala si sa nu te lase sa iesi afara in timpul pauzelor fara sa fie un cadru medical si ... (vezi toată discuția)
Bullying la școală camelllia camelllia Buna ziua, am un copil clasa 5-a la un liceu. Am zis ca primele 2 luni sunt de acomodare, in special baietii incercand sa stabileasca niste ierarhii, dar in ... (vezi toată discuția)