avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Forumul specialiştilor - index al ... Legea 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ...
Discuție deschisă în Forumul specialiştilor - index al legilor aplicabile unor cazuri din practica judiciară

Legea 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje

Lucrez intr-o companie nationala, cu activitate in industia chimica.
Am separat ca, in urma aparitiei legi 249/2015 privind modalitatea de gestionare a deseurilor de ambalaje va veni cu modificari esentiale care tine de a unei mai bune gestionare a deseurilor de ambalaje. Cea ce sa facut a fost decat transpunerea vechi HG 621 cu modificarile ultrioare in acesta lege.. aceelesi aberatii si tampeni..
Eu ca producator de produse chimice, pun pe piata nationala produse ambalate.. nedumerirea mea este legata de:
Art. 16. - (1) Pentru îndeplinirea obiectivelor prevăzute la art. 14, operatorii economici sunt responsabili să asigure gestionarea ambalajelor devenite deșeuri pe teritoriul național, după cum urmează:
a) operatorii economici care introduc pe piață produse ambalate sunt responsabili pentru deșeurile generate de ambalajele primare, secundare și terțiare folosite pentru ambalarea produselor lor, cu excepția ambalajelor de desfacere care sunt folosite pentru ambalarea, la locul de vânzare, a produselor pe care aceștia le introduc pe piața națională;.

Intrebarea mea este : De ce sa fiu eu ca agent economic care introduc pentru prima oara pe piata produse ambalate raspunzator de deseurile generate, cand la randul lor agentii economici care achizitioneaza si folosesc aceste produse ca materie prima, ulterior ambalajele devin deseuri pe care le gestioneaza si le raporteaza si ei ?
Deci ambalajele puse pe piata cu produse ambalate se rapoareaza de doua ori :
1 - de care operatorul economic care le pune pe piata;
2 - de catre operatorul economic care utilizeaza aceste produse;


Ultima modificare: Joi, 10 Decembrie 2015
2015P, utilizator
Cel mai recent răspuns: 2015P , utilizator 09:33, 14 Decembrie 2015
Sunt raportari diferite care nu se suprapun. Dvs. raportati cantitatea de ambalaje (nu de deseuri de ambalaje) puse pe piata, utilizatorii intermediari sau finali persoane juridice raporteaza cantitatile de ambalaje care devin deseuri in cadrul unitatii lor. Pentru ambalajele introduse pe piata nerecuperate si nevalorificate trebuie sa platiti contributia de 2 lei/kg la fondul de mediu. Tot la fondul de mediu trebuie sa platiti o contributie de 2% din valoarea substantelor si preparatelor periculoase pentru mediu pe care le introduceti pe piata.
Multumesc pentru raspuns,

Da, am inteles, eu raportez ambalajele puse pe piata pentru prima data ...

La randul lor, utilizatorii finali, in cazul nostru sunt agenti economici care utilizeaza materia prima fabricata de firma mea, le raporteaza numai ca deseuri, deoarece eu ca producator le pun pentru prima data pe piata... cam greu cu legislatia acesta .. #-o am inteles intr*un final =D>

Cu stima,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratie fond mediu -ambalaje reutilizabile ytrewq ytrewq In Declaraţia privind obligaţiile la Fondul pentru mediu, la capitolul III se declara ambalajele introduse pentru prima data pe piata interna. In cazul ... (vezi toată discuția)
Fond de mediu ambalaje mevaioana mevaioana Buna ziua! Nu stiu cat de bine am postat la categorie, dar mai potrivita nu am gasit. Asa avea nevoie de o mana de ajutor, daca se poate, cu o situatie ... (vezi toată discuția)
Taxa de mediu pt ambalaje stanciu_cecilia stanciu_cecilia Buna ziua, Am infiintat de curand o firma ce importa din strainatate aspiratoare profesionale, ambalate in cutii de carton si in interior ambalaje de plastic. ... (vezi toată discuția)