avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1122 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Conflict cu asociatia de propietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Conflict cu asociatia de propietari

salutari.am si eu o nedumerire....in 2013 asociatia ma trimite in instanta pt neplata cheltuielilor de intretinere.facem un angajament de plata prin care ma oblig sa platesc suma datorata. in 2014 imi vine acasa incuvintare de executare silita dar nu din partea asociatiei ci din partea furnizorului de agent termic. Merg la furnizor spre a cere lamuriri cum s-a ajuns ca eu sa fiu executat de dansii??Acestia imi raspund ca cei de la asociatie au vandut creanta mea catre acestia,ei avad de incasat bani de la asociatie. Le fac dovada ca eu mi-am platit datoria catre asociatie,mai avand de plata o suma foarte mica.In acel moment furnizorul merge impreuna cu mine la asociatie si in prezenta mea ii intreaba pe acestia de ce au mai pus mana pe bani daca ei nu mai aveau nici o treaba.....insa fara nici un raspuns. In final tot eu sunt fraierit si platesc onorariul Executorului fara a mai plati inca odata suma datorata......La scurt timp dupa aceasta,cei de la asociatie,vin si imi afiseaza pe tabel ca as avea de plata si penalitati,care au fost calculate din 2013 pana in momentul de fata.Ma ameninta ca ma vor da in instanta daca nu platesc......Ce ma sfatuiti sa fac?? Cum sa procedez??
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 12:14, 22 Decembrie 2015
yanu82 a scris:

sunt la zi cu cheltuielile de intretinere. Penalitatilesunt pe un tabel separat si in cazul platii se emit chitante separate

Intr-o situatie normala:
Penalitatile se incaseaza odata cu restanta. Exista doar o singura varianta in care penalitatile pot fi achitate dupa achitarea restantelor iar varianta este o intelegere scrisa (conventie, contract) prin care dumneavoastra si asociatia sunteti de acord la o asemenea procedura.
Altfel... penalitatile sunt praf in vant, nu se mai pot incasa.
Practic vorbind, in momentul in care dumneavoastra detineti o chitanta pe care scrie ca ati achitat luna octombrie 2015, cei care v-au eliberat-o recunosc ca nu mai aveti nici o datorie mai veche, repet, in situatia in care nu exista alta intelegere.

Solutia adoptata de asociatie, din punctul meu de vedere, e cel putin ciudata. Oricum este destul de greu de lamurit cu informatii relativ putine. Sunt multe amanunte care pot schimba radical modul de abordare.

De ex. cum s-a ajuns in situatia ca asociatia sa cesioneze? parca aveati un acord (angajament)? Ati incalcat termenele din acord?
Ultima modificare: Vineri, 11 Decembrie 2015
RaDracones, utilizator
RaDracones a scris:

Practic vorbind, in momentul in care dumneavoastra detineti o chitanta pe care scrie ca ati achitat luna octombrie 2015, cei care v-au eliberat-o recunosc ca nu mai aveti nici o datorie mai veche, repet, in situatia in care nu exista alta intelegere.

Perfect de acord. Este clar ca nu exista o alta inlegere intre proprietar si asociatie din moment ce lui abia acum i se prezinta o lista cu penalizari, calculata separat. Nu am intalnit pana acum un calcul separat al penalitatilor, care sa nu fie afisat la avizier. E ca si cum AP ar spune "stai asa, ca mai ai de plata ceva... tineam noi o evidenta separata si ascunsa, n-ai de unde sa stii dar trebuie sa platesti". Sau, mai in spirit de gluma "elev, cate becuri sunt in clasa? - doua dom' profesor - sunt 3 prostule, mai am eu unul in buzunar".

Am vaga impresie ca tabelul separat cu penalitati e de fapt un wishlist de sarbatori al AP, "fondul clasei subit".
Puteti cere explicatii prin intermediul justitiei, daca nu va puteti intelege cu ei.
Asa cum spune si @savysb, calculul penalizarilor trebuie facut la vedere si trecut distinct pe lista de plata. Asa trebuie procedat, altfel asociatia face ca-n povestea cu nr. de becuri...

Sa zicem ca as. prop. il actioneaza in instanta pe proprietar; in instanta as. prop. trebuie sa dovedeasca clar cu niste documente situatia reclamata.
Am in fata o Comunicare Adresa, care pe langa obisnitele bla-bla-bla, zice cam asa:
...sa depuneti, sub sanctiunea suspendarii judecatii cauzei, un tabel aferent perioadei solicitate cu indicarea defalcata a:
- data afisare LP;
- data scadenta;
- suma de plata;
- data platii;
- suma platita;
- nr. zile de intarziere;
- procent penalitate;
- suma din penalitate achitata;
- data platii;
- total penalitate;

Ei, acum sfatuiesc autorul topicului sa fie atent la fiecare punct aratat mai sus:
- data afisarii, termenul de plata si scadenta trebuie sa fie afisat distinct pe lista de plata;
- sa solicitati, eventual in instanta, ca penalizarea sa fie calculata si afisata pe lista de pl.;
- sa solicitati hotararea AG cu privire la procentul de penalizare aprobat - nemai vorbind ca acum instantele solicita ca la documentele de mai sus sa fie atasate si Sistemul propriu de penalizari decis in Com. executiv;
Celelalte date cu plati, chitante si alte acareturi trebuie sa le aveti "la mana". Atentie, daca as. prop. nu are trecute pe LP datele de mai sus, in mod normal vor pierde procesul cu dvs. Tineti minte ca daca ajungeti la proces, un set de documente trebuie sa va fie comunicate de catre instanta.
Atentie la falsuri, unii se pricep f. bine la aceste lucruri - adica intocmesc si prezinta in instanta documente care nu sunt Conform cu originalul!

In final, ca sanu vi se mai intample astfel de necazuri, faceti tot ce puteti si va achiati la timp cotele de intretinere.

Va doresc mult succes si daca mai aveti nevoie de ceva sfaturi, va rog incercati pe mesaj privat sau pe e-mail.
savysb a scris:
Este clar ca nu exista o alta inlegere intre proprietar si asociatie din moment ce lui abia acum i se prezinta o lista cu penalizari, calculata separat.

Pai spun si eu asa cum ne indeamna initiatorul discutiei: sa citim cu atentie.
@yanu82, spune ceva mai sus:
din 2014 tot cer sa mi se explice ce inseamna penalitatile respective. Cred ca nu ati fost atent..

Daca suntem atenti afalm ca restantierul stia de mult de aceste penalizari poate de peste 2 ani. Asa ca nu abia acum i se prezinta...
Tot necazul are o cauza si aceasta este, ca in multe alte cazuri, neplata la timp a cheltuielilor de intretinere catre asociatie. Daca proprietarul platea intretinerea luna de luna sau macar odata la 2-3 luni, nu ajungea sa aiba penalizari, sa fie executat...
domnul Adriantot,cutot respectul pt dvs,am impresia ca cititi doar ce vreti dvs.Am spus ca din 2014 asociatia a mi-a adus la cunostinta despre penalitati.dar nu au raspuns nici in momentul de fata ce reprezinta aceste penalitati si cum au fost calculate. Inca odata aduc la cunostinta ca,creanta mea a fost predata altcuiva.Ce treaba mai au ei cu penalitatile??????????
La fel cum s-a intamplat si cu suma datorata de au venit din doua parti sa platesc,asa se poate intampla si cu penalitatile.Si oricum,indiferent de situatie de la mine nu vor mai obtine bani decat prin hotarare judecatoreasca. Asa este cel mai frumos=D>
Ultima modificare: Duminică, 13 Decembrie 2015
yanu82, utilizator

Alte discuții în legătură

Ordinea incasarii debitelor costel111 costel111 Poate administratorul unei asociatii de proprietari sa-mi refuze repetat incasarea taxelor comune si a restantelor fara a achita si penalizarile calculate de ... (vezi toată discuția)
Asociatii de proprietari OpraM OpraM Am observat ca exista Asociatii de Proprietari care percep penalitati la restante chiar de 10 ori mai mari decat cele percepute de furnizorii de utilitati ( ... (vezi toată discuția)
Imputatia platii, respectiv art.1506-1509 din ncc abeonaaudit abeonaaudit Am urmatoarea speta: Asociatia de proprietari a actionat in instanta un restantier pentru perioada mai 2011 - oct.2014(cerere completatoare aprobata in data de ... (vezi toată discuția)