avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... TAIEREA TEVILOR-PARTE COMUNA DIN APARTAMENT
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

TAIEREA TEVILOR-PARTE COMUNA DIN APARTAMENT

Buna ziua
Sunt administrator la o asociatie de proprietari. In cdrul asociatiei un proprietar, de la etajul 4/4, a facut debransare totala, taind si partile comune din apartament, fara a solicita aprobare din partea asociatiei. Are dreptul sa faca asa ceva? Tinand cont si de faptul ca fiind la ultimul etaj, de acolo se facea aerisirea la instalatia de caldura.
Ce masuri trebuie sa ia asociatia si in baza carei legi.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Corny1980 , utilizator 22:28, 13 Martie 2019
L230/2007

Art. 11. - (1) Proprietarul poate aduce îmbunătăţiri sau modificări proprietăţii sale individuale, cu respectarea prevederilor legale referitoare la autorizarea de către autoritatea publică locală a modificărilor constructive, fără a pune în pericol integritatea structurală a clădirii sau a altor proprietăţi individuale.
(2) Proprietarul nu poate schimba aspectul sau destinaţia proprietăţii comune, fără a obţine mai întâi acceptul din partea asociaţiei de proprietari.

Art. 56. - (1) Constituie contravenţii următoarele fapte:
e) modificarea aspectului proprietăţii comune, precum şi a elementelor constructive ale clădirii fără aprobările şi autorizaţiile legale;
(2) Contravenţiile prevăzute la alin.(1) se sancţionează după cum urmează:
c) faptele de la lit.e) şi f) cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei.

Sesizati in scris serviciul relatia cu asoc. de propr. din cadrul primariei si ISC-ul.
Inainte de a sesiza primaria si ISC-ul notificati proprietarul sa readuca proprietatea comuna la stadiul initial intr-un termen pe care il indicati (5-10 zile). Cheltuielile vor fi mai mici decat amenda!
VA MULTUMESC
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Salut am avut si eu o problema asemanatoare cu administratorul de bloc,
Puteti sami spuneti si mie cine va spus ca se face aerisirea la etajul 4?
Adica iarna va duceti la locatarii de la etajul 4 si "faceti aerisirea instalatiei"
Eu nu cred asa ceva
Si vreau sa va intreb pe cine deranjeaza ca acel om sia taiat tevile?
A ramas cineva fara caldura de pe coloana?
Dvs va deranjeaza ca nu ii mai puteti pune la plata pt tevile care trecea la el prin casa si nu cu aerisirea
atata timp cat tehnic se poate face debransarea si cu taierea tevilor si nu deranjeaza confortul celor care locuiesc in bloc nu vad problema,decat ca nu ii puteti pune la plata pt tevile din apartament
fără a pune în pericol integritatea structurală a clădirii sau a altor proprietăţi individuale
.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu este problema mea ca plateste sau nu. Vasul de expansiune comunica cu tevile din apartamentul de la etajul 4 si este la iesirea din apartament. Din moment ce au fost taiate tevile PARTE COMUNA, cum se mai face aerisirea? Daca stiati ce inseamna PARTE COMUNA, nu ati mai fi avut nicio remarca. Punct.
domna nu trebuie sa va enervati dar va dau un exemplu,aerisirea se face la fiecare calorifer in parte din apartament si nu prin tevi.
nu vreau sa fac troling dar dvs santeti instalator? despre ce vas de expansiune vb?
aveti cumva centrala de bloc?
degeaba imi explicati mie ca nu se face aerisirea,
sa va mai spun ceva,
intrun bloc in care am stat multi proprietari siau montat centrale termice, din pacate a mai existat 2 persoane care nu au avut bani si nu au vrut sa renunte la agentul termic centralizat,
stiti ce sa realizat,sa taiat 3 coloane de incalzire de la subsol si sa mai lasat coloana care circula agentul termic pana la apartamentele lor,deasupra sau taiat tevile interioare ,bine inteles au existat 3 apartamente care nu au putut sa le taie din cauza ca deserveau agent termic celor 2 ,si nu sa intamplat nimic in legatura cu agentul termic care ii deserveau chiar oameni nu sau plans si instalatia mergea foarte bine si fara cele 3 coloane.
bineinteles sa facut cu acordul proprietarilor si asociatiei dupa demiterea unei conduceri care se opuneau si pentru montarea centralelor si taierea tevilor
eu va dau dreptate in legatura cu partea comuna dar atata timp cat tehnic se poate separa(taierea tevilor)nu vad problema dvs.
art 12 din hg 1588/2007 litera B mare zice cam asa
B. Obligatii:
a) sa mentina în bune conditii proprietatea individuala, apartamentul sau spatiul cu alta
destinatie decât
a
ceea de locuinta, pe propria cheltuiala. Niciun proprietar nu poate
încalca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comuna sau individuala al celorlalti
proprietari din condominiu

eu prin aceste taieri ca sa respectat articolul
acum daca santeti binevoitoare puteti sami spuneti si mie cine va spus ca din cauza ca sau taiat tevile de la et 4 nu se mai face aerisirea instalatiei? sau stiti dvs sau va spus vecinu?
eu stiu care e problema si cum vam mai spus si poate va informez eu,omul sia taiat tevile deca sa nu mai plateasca ''incalzirea'' ce le da acele tevi si asociatia invidioasa ca el nu o sa mai platesca caldura (ca nu mai are tevi) cauta motive sal bage la plata caldurii desi e debransat.

Alte discuții în legătură

Ultim etaj cu calorifere reci sau slab incalzite adrhc adrhc Buna ziua, locuiesc in Bucuresti, sector 5 la et.8 (ultimul). Dintotdeauna (10 ani) de cand locuiesc in actualul apartament caloriferele am observat ca se ... (vezi toată discuția)
Aerisire coloană încălzire FlorinL. FlorinL. Bună seara! Locuiesc la ultimul etaj al unui bloc care are și etaj tehnic deasupra apartamentului meu pe o suprafață de 40% (casa liftului, ... (vezi toată discuția)
Ce pot face (legal) daca vecinul de deasupra a taiat tevile de la caldura pe principiul "ïn casa mea fac ce vreau eu bbking bbking vecinul de deasupra a taiat tevile de la caldura, dupa ce si-a instalat centrala, iar acuma cel de sub el trebuie sa suporte consecintele: calorifele nu i se ... (vezi toată discuția)