avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... TAIEREA TEVILOR-PARTE COMUNA DIN APARTAMENT
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

TAIEREA TEVILOR-PARTE COMUNA DIN APARTAMENT

Buna ziua
Sunt administrator la o asociatie de proprietari. In cdrul asociatiei un proprietar, de la etajul 4/4, a facut debransare totala, taind si partile comune din apartament, fara a solicita aprobare din partea asociatiei. Are dreptul sa faca asa ceva? Tinand cont si de faptul ca fiind la ultimul etaj, de acolo se facea aerisirea la instalatia de caldura.
Ce masuri trebuie sa ia asociatia si in baza carei legi.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Corny1980 , utilizator 22:28, 13 Martie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@fyeratanye,
Nici eu nu sunt instalator, dar asta nu ma impiedica sa am cunostinte despre ce si care este rolul unui vas de expansie, aflat la cel mai inalt nivel al blocului, da?
In conditiile in care toti proprietarii s-au debransat de la sistemul centralizat de furnizare a caldurii, atunci proprietarii pot renunta la tot ce este teva, tevaraie,vas de expansie, dar daca in condominiu mai sunt apartamente legate la sistemul centralizat de furnizare a caldurii, tu proprietar de la et. 4 (ultimul) nu poti sa indepartezi toate tevile si mai ales cele care realizeaza aerisirea sistemului.

Acum sa va explic ceva: daca omul si-a taiat tevile care alimentau caloriferele sale (sunt convins ca nu a cerut aprobarea as. prop.), omul poate sa demonstreze ca acele tevi sunt in permanenta reci, adica neexistand circulatie de agent termic, acestea raman reci.
Cand exista un mic transfer termic? Doar in momentul umplerii instalatiei, atunci cand robinetul de la vasul de expansie este deschis in vederea eliminarii aerului din instalatie, insa odata facuta umplerea instalatiei, acel robinet se inchide si blocheaza orice circulatie de agent termic, tevile ramanand reci pe toata perioada de incalzire.
Apoi, daca nu te superi, ceva-ceva costuri cu incalzirea spatiilor comune tot trebuiesc repartizate si proprietarilor cu CT, insa asta este alta discutie si daca vrei o putem discuta.

Acum, daca "raul" a fost facut, da, se pot apica dispozitive de aerisire pe fiecare calorifer a celor ramasi bransati la sistem - dar ca la romani, de ce sa nu ne folosim de avantajele oferite de vechea instalatie, cand putem sa ne procuram si niste aerisitoare si mai ales sa le montam pe calorifere. Dvs. realizati cam ce "manevre" sunt necesare in aceasta situatie?
Ei, daca stiti este f. bine, insa la acest aspect trebuie sa va ganditi cand va mai suparati si scrieti pe forum povesti cu instalatii de incalzire si vase de expansie.
Eu sunt in situatia asta din pacate.

Sunt la etaj 4 am chemat echipa si mi a venit asociatia si vecinii sa mi zica de amenda daca tai tevile.

Am o ruda cu procura acolo.

Dar sincer, nu pot sa concep ca tot am tevaraile alea in casa.

E apa in primul rand, daca are aer in ea se aeriseste de la fiecare calorifer, orice calorifer are o supapa pe dreapta, iei o cheita si un borcan si le aerisesti in fiecare sezon, e perect normal.

De ce tre sa vina consiliul sa faca asta nu inteleg?

Daca studiez contractul de vanzare cumpararr nu cred sa ma restrictioneze.


Din nou, aia i apa, orice instalator recomanda tevi cu destinstie unitara si restrictiva nu multe si proaste cum am eu pe scara.

Caldura se pierde pe acea instalatie deficitara, tehnic tevile alea trebuie cat mai mici si cat mai direct in calorifere, iar daca sunt erori, ca aer de exemplu se corecteaza pe fiecare calorifer.

Eu mi am facut instalatis singur in uk si e foarte simplu, cuplezi 2 tevi pe calorifer, in serie, care la final intra intr o centrala, in cazul CET ului in tr o centrala mai mare cu mai multe repetatoare pe traseu.

Dar principiul e acelasi.

Deci 2 tevi pe calorifer nu o gramada pt aerisiri fara rost.

Eu le tai si sa vad daca imi cer amenda, daca e, merg sa i explic judecatorului, dupa vre o 3 ani asa, dupa ce se pune gazul.
Ultima modificare: Joi, 10 Mai 2018
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca eu sunt proprietarul unui apartament la etajul 1/4 și am alte posibilități de ami procura apa pentru centrala pot tăia țevile celor de la apa nova sau alta companie de distribuție apa ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ultim etaj cu calorifere reci sau slab incalzite adrhc adrhc Buna ziua, locuiesc in Bucuresti, sector 5 la et.8 (ultimul). Dintotdeauna (10 ani) de cand locuiesc in actualul apartament caloriferele am observat ca se ... (vezi toată discuția)
Aerisire coloană încălzire FlorinL. FlorinL. Bună seara! Locuiesc la ultimul etaj al unui bloc care are și etaj tehnic deasupra apartamentului meu pe o suprafață de 40% (casa liftului, ... (vezi toată discuția)
Ce pot face (legal) daca vecinul de deasupra a taiat tevile de la caldura pe principiul "ïn casa mea fac ce vreau eu bbking bbking vecinul de deasupra a taiat tevile de la caldura, dupa ce si-a instalat centrala, iar acuma cel de sub el trebuie sa suporte consecintele: calorifele nu i se ... (vezi toată discuția)