avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1360 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... viitor pensionar
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

viitor pensionar

Din dec. 2008 am fost disponibilizata si ptr. ca stiam ca nu mai am mult pana voi putea iesii la pensie limita de varsta , am luat CM._ 142 zile .3 luni societatea a fost in somaj tehnic , lucru care m-a ajutat f, mult .Pe 11 iunie am fost chemata la personal sa semnez dosarul de pensionare .Si acum apare problema mea : in luna august toti salariatii soc. vor intra in CO . Mie nu mi-a venit decizia de pensie Va rog mult sa-mi dati un sfat . Multumesc.dar nici CO nu am dreptul caci din dec. 2008 am fost im CM. Ce pot eu sa fac , caci de la casa de pensii mi s-a spus ca mai dureaza vreo 2 luni pana vine decizia .
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 11:09, 27 Iulie 2009
@cristina_mihaela

1. Dosarele de pensie nu se mai depun din 2001 de RU, ci de catre cel care indeplineste conditiile, la data depunerii cererii, pentru a beneficia de o categorie de pensie.

2. Deciziile de pensie poarta data emiterii lor, nu data cand a fost depusa cererea. Confundati data depunerii cererii de pensionare cu data indeplinirii conditiilor de pensionare si data emiterii deciziei de pensie cu data platii pensiei.

3. Decizia de incetare a CIM este necesara Casei de Pensii doar in cazul celor doua categorii de pensii anticipate si numai cu privire la data platii pensiei.

4. Romanul o fi inventiv, asa cum spuneti, dar cand ii indemnati pe altii sa fie atenti, indemnati-va si pe dvs. :acute:

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Ultima modificare: Vineri, 24 Iulie 2009
Gabriela Pintea, Consilier juridic
".Pe 11 iunie am fost chemata la personal sa semnez dosarul de pensionare."

Asa este mentionat in mesaj..., deci :
- personalul din cadrul RU a stabilit, nu d-na, faptul ca indeplineste conditiile de pensionare;
- personalul din cadrul RU i-a intocmit dosarul de pensionare;
- la pct.1 corect, eu m-am exprimat gresit;
- nu am facut nici-o confuzie privind cele mentionate de d-voastra la pct.2; astfel ca nu are relevanta data depunerii cererii de pensionare(ci data la care soliciti) , cu decizia de pensie care cuprinde data indeplinirii conditiilor de pensionare si respectiv data, suma platii pensiei; asta incercam sa explic;
- in unitatea in care lucrez, colegii mei din cadrul RU , asa procedeaza, cum am mentionat si au existat situatii de respingere a dosarelor pe motiv ca nu indeplinesc conditiile, pentru cateva luni...:-/
1. Corect, asta spune bunica1, dar art. 82, alin. (1) din Legea nr. 19/2000 prevede ca:
"(1) Pensia se acorda la cererea persoanei indreptatite, a mandatarului desemnat de aceasta cu procura speciala, a tutorelui sau a curatorului acesteia."

Dosarul de pensionare se intocmeste, bineinteles, de catre cei din cadrul RU si este predat persoanei, care-l depune la Casa de Pensii, impreuna cu cererea de pensionare. Ce anume a semnat user-ul la RU, ramane un mister, pentru ca nu avea cum "sa semneze dosarul de pensionare".

2. User-ul urmeaza sa beneficieze de pensie pentru limita de varsta. Prin cererea de pensionare nu poti solicita sa beneficiezi de pensie peste 6 luni, 1 an sau 2 ani pentru ca ai incalca dispozitiile art. 41, alin. (1) din Legea nr. 19/2000.
Data depunerii dosarului trebuie sa coincida cu data indeplinirii conditiilor pentru a beneficia de o categorie de pensie; in caz contrar, cererea va fi respinsa.
Data platii drepturilor de pensie pentru limita de varsta este reglementata prin art. 83 din Legea nr. 19/2000.
O decizie de pensie cuprinde mai multe date si este anexa a Ordinului nr. 340/2001.

3. Colegii dvs. din cadrul RU trebuie sa lase aplicarea Legii nr. 19/2000 si a Ordinului nr. 340/2001 in seama celor de la Casele de Pensii, care au atributii in acest sens, reglementate prin H.G. nr. 13/2004. Am explicat la punctul 2 de ce sunt respinse unele cereri de pensionare.

4. Acum cateva zile am citit un raspuns al dvs. foarte bun. Domeniul "pensii" este greoi si plin de dispozitii contradictorii, astfel ca, fara experienta, din raspunsuri se poate intelege orice altceva decat ati gandit.
In alta ordine de idei, situatia de fapt nu este clar prezentata si, indiferent de cat de bine ne cunoastem profesia, nu cred ca am putea oferi un raspuns corect.
User-ul a preferat sa puna o intrebare de genul "cum fac sa mai stau pana primesc decizia de pensie", intrebare din care nu rezulta daca indeplineste conditiile pentru ca cererea de pensionare sa fie admisa sau nu.

5. Va rog sa priviti discutia de fata ca pe un schimb amical de opinii.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Iulie 2009
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Situatia mea este urmatoarea:
- am depus dosarul de pensionare in aprilie
- dreptul de a fi pensionata incepe din iunie
- decizia de pensionare nu am primit-o inca, poate sa mai dureze inca 2 luni, poate si mai mult.
Intrebarea mea este:
- voi primi pensia (prin decizia de pensionare) incepand de cand am dreptul - iunie - sau de cand se emite decizia de pensionare - sa zicem, septembrie?
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Iulie 2009
elga50, moderator
elga50:
1. Daca este vorba de pensie de limita de varsta veti primi drepturile banesti de la data de la care indepliniti conditiile legale de pensionare.
2. Daca este vorba de pensie anticipata sau pensie anticipata partiala veti primi drepturile banesti de la data incetarii contractului individual de munca, dar nu mai inainte de indeplinirea conditiilor legale de pensionare.

Alte discuții în legătură

Nu ma pot pensiona ? Speta se prezinta astfel: sunt angajata la SRL si casa de pensii mi-a spus ca pot iesi la limita de varsta din ianuarie 2005. M-am dus ca tot omu la servici ... (vezi toată discuția)
Penalizare pensie anticipata mariab51 mariab51 sin in pensie anticipata din 01.01.2006 in 01.10.2010 voi intra in pensie limita virstra,este posibil sa nu mai primesc penalizarea?se poate diminua valoarea ... (vezi toată discuția)
Depunerea dosarului de pensionare handsu handsu In cazul persoanelor care la indeplinirea conditiilor pentru pensionare la limita de varsta , care nu sunt angajate, se poate depune dosarul inaintea ... (vezi toată discuția)